Neolaia Cyprus

Εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο στην Κύπρο

Όλες οι φυλές του πλανήτη έρχονται να εργαστούν στην Κύπρο, ως οικονομικοί μετανάστες κυρίως από τρίτες χώρες, βλέποντας το νησί ως Γη της Επαγγελίας, για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» δείχνουν ότι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν κυρίως σε αγροτικές ή άλλες βοηθητικές δουλειές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Μετανάστευσης, από το 2018 μέχρι τις 13-5-2019 έχουν εκδοθεί 74.309 άδειες διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Οι άδειες σε πρόσωπα για να εργαστούν σε οικιακή απασχόληση είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Μόνο 20.000 άδειες παραμονής έχουν εκδοθεί το 2018 και μέχρι τις 13-5- 2019 για οικιακές βοηθούς από Βιετνάμ, Σρι Λάνκα και αλλού. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 1.822 άδειες διαμονής για υπηκόους από το Βιετνάμ για να εργαστούν σε οικιακή απασχόληση. Για υπηκόους από τη Σρι Λάνκα δόθηκαν 4.646 άδειες παραμονής για οικιακή απασχόληση και από τις Φιλιππίνες 5.848. Για υπηκόους από την Ινδία το Τμήμα Μετανάστευσης έδωσε για την ίδια χρονική περίοδο 3.046 άδειες παραμονής. Για υπηκόους από το Νεπάλ οι άδειες παραμονής που δόθηκαν είναι 3.810.

Στην Κύπρο βρίσκονται για εργασία υπήκοοι από την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Γεωργία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Ζιμπάμπουε, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Ιράν, τον Ισημερινό, το Ισραήλ, το Καζακστάν, το Καμερούν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, το Κιργκιστάν, την Κολομβία, το Κονγκό, τη Λευκορωσία, τον Λίβανο, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, τη Μολδαβία, το Μπαγκλαντές, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μυανμάρ, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τη Ν. Αφρική, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, την Ουρουγουάη, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα, τη Συρία, την Τανζανία και τις Φιλιππίνες.

Ξένοι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν εργάζονται στην Κύπρο μόνο σε τομείς γενικής απασχόλησης αλλά και σε εταιρείες ξένων συμφερόντων. Με βάση τα στοιχεία του 2018 έχουν εκδοθεί άδειες παραμονής σε υπηκόους: από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αλγερία, την Αρμενία, την Αυστραλία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βραζιλία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, το Καζακστάν, τον Καναδά, την Κίνα, το Κιργκιστάν, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τη Λευκορωσία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, τη Λιβερία, το Λουξεμβούργο, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μεξικό, τη Μολδαβία, το Μπαγκλαντές, το Μυανμάρ, το Μαλαουί, το Μαλί, τη Μάλτα, το Μαρόκο, τη Μογγολία, την Μποτσουάνα, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική, το Νεπάλ, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, την Παραγουάη, το Περού, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Ρωσία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τις Σεϋχέλλες, τη Σιγκαπούρη, τη Σρι Λάνκα, τη Συρία, το Σεντ Κιτς και Νέβις, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σομαλία, τη Σουαζιλάνδη, το Σουδάν, το Τατζικιστάν, την Τυνησία, την Τζαμάικα, το Τζιπουτί, την Τόγκα, το Τουρκμενιστάν, την Υεμένη, τις Φιλιππίνες και τη Χιλή.

Άδεια από τρίτη χώρα

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει εντός 7 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους να προβούν στην εγγραφή τους στο οικείο Επαρχιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας ή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η ανώτατη περίοδος παραμονής υπηκόου τρίτης χώρας για σκοπούς απασχόλησης είναι 4 χρόνια. Εξαιρούνται οι ακόλουθοι αλλοδαποί:

1. Αλλοδαποί με συγκεκριμένη ειδίκευση υψηλών προδιαγραφών που απασχολούνται σε εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν κύκλο εργασιών πέραν του εκατομμυρίου ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνάδουν με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.

2. Ανώτεροι διευθυντές, μεσοδιευθυντικά ανώτερα στελέχη και άλλο απαραίτητο προσωπικό (key personnel) που εργάζονται σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (πρώην υπεράκτιες.

3. Προσοντούχοι νοσηλευτές εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο, σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού.

4. Αθλητές και προπονητές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.
5. Αγιογράφοι (για ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου).

Από χώρα της Ευρώπης

Πολίτες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη Δημοκρατία χωρίς συμβόλαιο εργασίας και να αναζητήσουν εργασία για περίοδο 4 μηνών πριν αποταθούν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού κα Μετανάστευσης για την εξασφάλιση Πιστοποιητικού Εγγραφής για Πολίτες της ΕΕ.

Εταιρείες ξένων συμφερόντων

Οι επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, περιλαμβανομένων των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων (πρώην υπεράκτιων) και των κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών, για να δικαιούνται να εργοδοτήσουν υπηκόους τρίτων χωρών στην Κύπρο θα πρέπει: η πλειονότητα των μετόχων της εταιρείας να είναι αλλοδαποί μέτοχοι και σε περίπτωση μετόχων που οι τελικοί ιδιοκτήτες είναι ξένες εταιρείες, οι τελικοί ιδιοκτήτες τους (φυσικά πρόσωπα που είναι οι αρχικοί μέτοχοι) θα πρέπει να δηλώνονται ώστε να τυγχάνουν της έγκρισης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Σε περίπτωση που το ποσοστό ξένης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας είναι ίσο ή μικρότερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό αυτό πρέπει να αντιπροσωπεύει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των €171.000.

Ανώτεροι και μεσόβαθμα στελέχη τρίτων χωρών

Σε ό,τι αφορά την άδεια διαμονής και απασχόλησης για την κατηγορία ανώτερων διευθυντών, ο ορισμός περιλαμβάνει υπηκόους τρίτων χωρών που είναι εγγεγραμμένοι ως: σύμβουλοι διευθυντές ή συνεταίροι (στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών) γενικοί διευθυντές των υποκαταστημάτων και θυγατρικών εταιρειών αλλοδαπών εταιρειών. Οι ελάχιστες αποδεκτές μηνιαίες απολαβές για νεοδιοριζόμενους ανώτερους διευθυντές είναι €3.872 και άνω μηνιαίως, ποσό που δυνατό να προσαρμόζεται κατά καιρούς ανάλογα με τις διακυμάνσεις του μισθολογικού δείκτη.

Ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων που επιτρέπονται στην κατηγορία αυτή είναι πέντε. Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έχει την διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για την απασχόληση πέραν των πέντε (5) προσώπων αν αυτό δικαιολογείται, ανάλογα με τα δεδομένα της λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Για το μεσοδιευθυντικό προσωπικό, ανώτερα στελέχη και άλλο απαραίτητο προσωπικό περιλαμβάνονται υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι: ανώτερο / μεσοδιευθυντικό προσωπικό, άλλο διοικητικό, γραμματειακό ή τεχνικό προσωπικό.

Τονίζεται ότι οι αποδεκτές μηνιαίες απολαβές για την κατηγορία αυτή ορίζονται μεταξύ €1936 – €3871 μηνιαίως. Τα ποσά δυνατό να προσαρμόζονται κατά καιρούς ανάλογα με τις διακυμάνσεις του μισθολογικού δείκτη. Ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων που επιτρέπονται στην κατηγορία αυτή είναι δέκα. Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για την απασχόληση πέραν των δέκα προσώπων αν αυτό δικαιολογείται, ανάλογα με τα δεδομένα της λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα