Neolaia Cyprus

Απουσίες μέχρι το τέλος για τους μαθητές

Το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο κυρίως στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές μετά τις διακοπές του Πάσχα και αφορά την επιλογή μεγάλης μερίδας μαθητών, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν από τις απουσίες, να μην προσέρχονται στο σχολείο αξιοποιώντας τον χρόνο για προετοιμασία για τις εξετάσεις, επιχειρεί να «μαζέψει» το υπουργείο Παιδείας.
Με εγκύκλιο σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δίνουν οδηγίες στις σχολικές μονάδες σχετικά με τη λειτουργία τους κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι απουσίες θα καταχωρούνται κανονικά. Ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια περίοδο εντατικής εργασίας για τα σχολεία, καλούνται οι διευθυντές τους όπως μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία τους, ώστε «να αποφευχθούν φαινόμενα που πιθανόν να εκθέτουν αρνητικά το Δημόσιο Σχολείο στα μάτια της κοινωνίας και να αποβαίνουν σε βάρος των ίδιων των παιδιών».

Ιδιαίτερα, οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να επιδείξουν προσοχή στα ακόλουθα:

1. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά και τα σχολεία θα λειτουργούν εύρυθμα, με το σύνηθες ωρολόγιο πρόγραμμα, μέχρι και την τελευταία ημέρα των μαθημάτων κατά την οποία θα τερματιστεί η καταχώριση των απουσιών στο απουσιολόγιο.

2. Οι Διευθύνσεις να φροντίσουν ώστε μέχρι και την τελευταία ημέρα μαθημάτων να γίνονται στοχευμένες επαναλήψεις και προετοιμασία των μαθητών για τις παγκύπριες, τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις.

3. Είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, οι υπεύθυνοι Τμήματος και οι υπεύθυνοι βοηθοί διευθυντές να ενημερώνουν τάχιστα τους κηδεμόνες/ γονείς των παιδιών που πιθανόν απουσιάζουν από το σχολείο, τονίζοντάς τους ταυτόχρονα και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Νοείται ότι οι απουσίες των μαθητών καταχωρίζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

4. Για την τελευταία ημέρα φοίτησης των μαθητών, γίνονται οι πιο κάτω συστάσεις-εισηγήσεις: α) Οι μαθητές να αποχαιρετήσουν το σχολείο τους με εκδηλώσεις που να τιμούν τους ίδιους, τους καθηγητές τους, το σχολείο τους και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Η αποχαιρετιστήρια μέρα αποτελεί μια ευγενική και ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ καθηγητών και μαθητών. β) Στα πλαίσια της αυτονομίας των σχολείων, Διευθύνσεις, καθηγητές, Μαθητικά Συμβούλια και Σύνδεσμοι Γονέων προτρέπονται να οργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις, διαγωνισμούς, γεύμα, επισκέψεις σε κοινωφελή ιδρύματα ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα δώσει χρώμα, αξία και χαρά στην τελευταία ημέρα της σχολικής ζωής. γ) Η παρουσία των Διευθύνσεων, των καθηγητών ακόμα και των γονέων σε όλους τους χώρους του σχολείου θεωρείται αναγκαία κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων, για πρόληψη οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Ευγένεια, κοσμιότητα και νομιμότητα

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει επίσης στους μαθητές ότι:

-Η έκφραση ενθουσιασμού πρέπει να διέπεται από ευγένεια και κοσμιότητα.

-Επιβάλλεται να επιδειχθεί σεβασμός στη σχολική περιουσία και στη ξένη ιδιοκτησία.

-Η μαθητική ιδιότητα διατηρείται μέχρι τη λήψη απολυτηρίου.

-Δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε ενέργεια που προσβάλλει τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, το Υπουργείο και γενικά την Παιδεία. Σε περιπτώσεις παρεκτροπών τα σχολεία να επιβάλουν τα προβλεπόμενα παιδαγωγικά μέτρα.

-Η συμμόρφωση των μαθητών στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη. Ασυλλόγιστη και επικίνδυνη οδήγηση μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων κατά τους πανηγυρισμούς στους χώρους των σχολείων και των πόλεων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών και των πολιτών και δίνει τροφή σε ποικίλα σχόλια και αρνητική κριτική για τη νεολαία.

-Σε κοινή συνάντηση παραγόντων του Υπουργείου και της Αστυνομίας αποφασίστηκε επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κάθε ενέργεια που αμαυρώνει το όνομα των σχολείων μας και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα