Neolaia Cyprus

Marvel τέλος από το Netflix

Όπως πολλά ακόμα πράγματα στη ζωή, έτσι κι εδώ ό,τι ξεκίνησε με φιλοδοξία και πάθος, έληξε άδοξα και απότομα, με το Netflix να διώχνει τη Marvel από το σπίτι τόσο κακήν κακώς, που πρακτικά ήταν σα να πέταγε τα ρούχα της από το μπαλκόνι.

Σύντομα φλάσμπακ στο ειδυλλιακό ξεκίνημα αυτής της σχέσης: Πριν 5 χρόνια, το Netflix κι η Marvel ανακοίνωσαν μια δημιουργική συμφωνία που έφερνε κάποιους πιο urban, πιο σκοτεινούς ήρωες της Marvel στη μικρή οθόνη, ακολουθώντας το υπερφιλόδοξο μοντέλο που έθεσαν οι κινηματογραφικοί “Avengers” λίγους μήνες νωρίτερα. Οι 4 επίλεκτοί ήταν ο Daredevil (ο τυφλός δικηγόρος Ματ Μέρντοκ από το Χελς Κίτσεν της Νέας Υόρκης), η Τζέσικα Τζόουνς (μια ιδιωτική ερευνήτρια με σωματική δύναμη και μια ατελείωτη λίστα προσωπικών προβλημάτων), ο Iron Fist (ένας άντρας που συνδέεται με μια μυστικιστική δύναμη που τον κάνει, πώς να το πούμε, άσο στο καράτε) και ο Λουκ Κέιτζ (πάρα πολύ δυνατός).

Το αρχικό πλάνο έλεγε πως κάθε ήρωας θα πρωταγωνιστούσε στη δική του σειρά κι έπειτα οι 4 θα ερχόντουσαν μαζί σε μια τύπου “Avengers” μίνι σειρά. Οι πάντες ενθουσιάστηκαν με την προοπτική!

Τα πρώτα δείγματα μάλιστα επιβεβαίωναν τον αρχικό ενθουσιασμό. Το Netflix έβαλε καλούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες στις πρώτες του σειρές, παράγοντας ένα αποτέλεσμα που πραγματικά έμοιαζε ασυνήθιστα καλό για υπερηρωική τηλεόραση. Η πανέμορφη 1η σεζόν του “Daredevil” εξερευνούσε τις καθολικές εμμονές και ενοχές ενός άντρα που σχεδόν αυτοκαταστροφικά, έριξε πάνω του τις ευθύνες για την εξιλέωση μιας σαθρής κοινωνίας. Η “Jessica Jones” με την φανταστική Κρίστεν Ρίτερ, ανέπτυξε ένα περίπλοκο πορτρέτο μιας δυνατής αλλά βαθιά χτυπημένης ηρωίδας, τοποθετώντας απέναντί της έναν φρικιαστικό αντίπαλο, με τη μορφή του Ντέιβιντ Τέναντ.

Το “Daredevil” μετά την αρχική του επιτυχία προχώρησε με νέο κύκλο, που εκτός από την προϋπάρχουσα, συναρπαστική περσόνα του Κίνγκπιν του Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, μας σύστησε και την καθηλωτική Ηλέκτρα της Ελοντί Γιανγκ αλλά και τον Punisher του Τζο Μπέρνθαλ, σε αντίστοιχα story arcs. Η 2η σεζόν ήταν μάλλον πιο άνιση από την 1η, αλλά λόγω της δομής της έδινε μεγαλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον. Από αυτήν εξάλλου, όχι τυχαία, γεννήθηκε και μια 5η, εκτός αρχικού πλάνου, σειρά, επικεντρωμένη στον Punisher.

Ταυτόχρονα, το “Luke Cage” μετά την εισαγωγή του κεντρικού χαρακτήρα ως ενίοτε ρομαντικό παρτενέρ της Τζέσικα Τζόουνς σε εκείνη τη σειρά, κυκλοφορεί τη δική του 1η σεζόν, επίσης εντυπωσιακή αισθητικά, με εξαιρετικό σάουντρακ δικού του χαρακτήρα, και με έναν πρώτο villain να μαγνητίζει, παιγμένο από τον βραβευμένο με Όσκαρ Μαχερσάλα Άλι του “Moonlight”.

Τα δημιουργικά προβλήματα δεν άργησαν. Ήδη το “Luke Cage” ήταν μάλλον το πιο δυσκίνητο εκ των σόου εκείνη τη στιγμή, όμως η πρεμιέρα του κάκιστου “Iron Fist” επέτρεψε σε πολύ κόσμο που ήδη κάπως βαρυγκομούσε (λόγω των σταθερά μεγαλύτερων-από-ό,τι-χρειαζόταν σεζόν του Netflix) να ξεσπάσει. Οι κριτικές ήταν επιθετικά κακές κι ο χαρακτήρας έγινε αμέσως κοινό αστείο. Οι 4 ήρωες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη μίνι σειρα “The Defenders” που υποτίθεται ήταν το μεγάλο εξαρχής πλάνο. Όμως, με τις επιμέρους σειρές να έχουν βρει τόσο σαφέστατα το πάτημά της η κάθε μία (ή, στην περίπτωση του “Iron Fist”, απλώς να έχουν απορριφθεί πλήρως), η ένωση αυτή απλά δεν έβγαζε νόημα. Η μίνι σειρά ήταν εντελώς αμήχανη και, το χειρότερο, αχρείαστη. Δεν υπήρχε καμία απολύτως αίσθηση κρεσέντου, ειδικά για θεατές που ενδιαφέρονταν κυρίως για κάποιους μόνο από τους ήρωες.

Ακολούθησε η κυκλοφορία του “Punisher” ως ήρωας νέας φουρνιάς, καθώς και δεύτερες σεζόν για όλες τις υπόλοιπες σειρές, καμία εκ των οποίων δεν έφτασε την προηγούμενη σε επίπεδο buzz ή κριτικής ανάλυσης. Όταν ο “Daredevil” επέστρεψε νωρίτερα στη φετινή σεζόν για τον 3ο του κύκλο, το Netflix είχε πλέον στα χέρια του μια πεντάδα σειρών σε δημιουργικά περίεργο σημείο -και οικονομικά είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι σειρές όσο γερνάνε τόσο ακριβότερες γίνονται οι ανανεώσεις των αδειών τους, τα συμβόλαια των ηθοποιών, κλπ- αλλά ακόμα κρισιμότερα, με τη Disney, τη μαμά δηλαδή της Marvel, να έχει ανακοινώσει πια σαφή της σχέδια για ανάπτυξη δικής της πλατφόρμας α λα Netflix.

Στο επερχόμενο Disney+, η Marvel θα έχει νέες σειρές, οι οποίες επιπλέον θα είναι και στην πράξη δεμένες με τις δημοφιλείς υπερηρωικές ταινίες, με χαρακτήρες σαν τον Λόκι να πρωταγωνιστούν. Το Netflix βρέθηκε αντιμέτωπο με μια άβολη κατάσταση: Είχε στα χέρια του ένα μάτσο τίτλους που ακρύβαιναν στο πέρασμα των χρόνων, χωρίς να προσφέρουν περισσότερο hype από όσο στο ξεκίνημα τους, και τους οποίους ουσιαστικά νοίκιαζε από τον μελλοντικό του μεγάλο ανταγωνιστή.

Έτσι, άρχισαν οι βόμβες να πέφτουν η μία μετά την άλλη. Τα “Iron Fist” και “Luke Cage” αποχαιρετούν μετά τη 2η σεζόν τους. Μικρό το κακό. Μετά την 3η σεζόν του όμως, το “Daredevil” κόπηκε απότομα κι εκείνο, επιβεβαιώνοντας πλέον την κατεύθυνση των πραγμάτων. Το “Punisher” κι η “Jessica Jones” έμοιαζαν πλέον με μελλοθάνατοι που ακόμα περπατούν. Η 2η σεζόν του “Punisher” έκανε πρεμιέρα τον προηγούμενο μήνα και, πριν λίγες μέρες, το Netflix ολοκλήρωσε την αναμενόμενη σφαγή: Ανακοίνωσε πως εκείνη η σεζόν θα ήταν κι η τελευταία για τη σειρά, ενώ η επερχόμενη (ήδη γυρισμένη) 3η σεζόν της “Jessica Jones” θα είναι όχι μόνο η τελευταία αυτής της σειράς, αλλά κι η τελευταία για όλο το Marvel σύμπαν τους.

Στα αλήθεια, δεν υπήρχε άλλη οδός. Από τη στιγμή που η Disney αποφάσισε να συγκεντρώσει τους χαρακτήρες της σε ένα αντίπαλο δέος για το Netflix, θα ήταν τελικά παράλογο να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Πόσο μάλλον που μιλάμε για ένα σύμπαν αλληλένδετων σειρών οι οποίες άρχιζαν να ακριβαίνουν περισσότερο και να βελτιώνονται λιγότερο.

Αυτό το 5ετές όμως τηλεοπτικό πείραμα δεν σβήνει τελείως άδοξα. Ειδικά η πρώτη του διετία, τόλμησε να φανταστεί ένα αυτόνομο σύμπαν ηρώων όπου καθένας και κάθε μία έχουν τους δικούς τους χαρακτήρες, το δικό τους ύφος και τις δικές τους θεματικές και αισθητικές εμμονές. Έφερε κάτι νέο. Αν μη τι άλλο, το κομβικό σημείο, εκεί που όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά, ήταν όταν επέμειναν στην εφαρμογή μιας δανεισμένης φόρμουλας, που στο χαρτί έμοιαζε συναρπαστική, αλλά στην πράξη ήταν ήδη ξεπερασμένη.

*Οι σειρές “Daredevil”, “Jessica Jones”, “Iron Fist”, “Luke Cage”, “The Punisher” και “The Defenders” θα -συνεχίσουν να- streamάρουν στο Netflix. Η 3η και τελευταία σεζόν της “Jessica Jones” θα κάνει πρεμιέρα κάποια στιγμή φέτος την άνοιξη.

Πηγή: news247.gr

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα