Neolaia Cyprus

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά στον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Ο ρόλος των γονιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην απόφαση των παιδιών για επιλογή σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού έχουν ανάγκη από στήριξη και σωστή συμβουλευτική καθοδήγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν ακολουθώντας μια προσέγγιση συνεργασίας και κατανόησης, χωρίς να πιέζουν ή να επηρεάζονται από τη δική τους υποκειμενική κρίση. Οφείλουν να σεβαστούν τις προτιμήσεις και κλίσεις των παιδιών τους και να αναζητήσουν εκείνα τα εργαλεία που θα συμβάλουν αντικειμενικά στην επιλογή της σωστής απόφασης για τη σταδιοδρομία τους. Τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελούν σίγουρα μια λύση, που γονείς και μαθητές αξίζει να διερευνήσουν περισσότερο.

Κάντε ένα βήμα… αποδοχής
Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι η απόφαση για την επαγγελματική σταδιοδρομία ανήκει στα παιδιά τους, όπως και οι ευθύνες για το μέλλον τους. Η επιβολή ή η πίεση να αποδεχτούν τα παιδιά δικές τους επιθυμίες ή απωθημένα μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα επιφέρει. Συχνά ακούμε περιπτώσεις όπου γονείς επέβαλαν στα παιδιά τους να σπουδάσουν το δικό τους επάγγελμα λόγω «οικογενειακής παράδοσης» ή να ακολουθήσουν την οικογενειακή επιχείρηση ή τη δική τους ανεκπλήρωτη επιδίωξη. Όταν όμως κάποιο παιδί σπουδάζει ένα επάγγελμα «με το ζόρι», πιθανόν να το εγκαταλείψει ή να αποτύχει. Κι αυτό γιατί δεν έχει την ικανότητα που απαιτείται, ή δεν τον ευχαριστεί, ή ως αντίδραση στην απόφαση που του επιβλήθηκε. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτούν ότι η απόφαση αυτή αξίζει να στηρίζεται στα θεμέλια της αυτογνωσίας των προσωπικών δυνατοτήτων των παιδιών, των ταλέντων και επιθυμιών τους.

Σκεφτείτε συνεργατικά
Η συμβολή των γονέων γίνεται πραγματικά χρήσιμη προς τα παιδιά, όταν δημιουργήσουν ένα φιλικό και συνεργατικό κλίμα μεταξύ τους. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατανόησης και σεβασμού, το παιδί μπορεί ελευθέρα να εκφραστεί, να εκδηλώσει τους προβληματισμούς του, αλλά και να συζητήσει τα ενδιαφέροντά του χωρίς να νιώθει τον γονέα σε ρόλο «κριτή». Έτσι οι γονείς αποκτούν καλύτερη γνώση για τις προτιμήσεις, τα ταλέντα και τις επιθυμίες του, ενώ το παιδί συνειδητοποιεί ότι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν και όχι να επιβληθούν.

Ενημερωθείτε σωστά
Καλό θα ήταν επίσης οι γονείς να ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, τα επαγγέλματα με ζήτηση και τις προοπτικές τους, εστιάζοντας σε αυτά που ταιριάζουν στα παιδιά τους. Επίσης, να διατηρήσουν επαφή με το σχολείο ή το φροντιστήριο, παραμένοντας ενημερωμένοι για την πρόοδο ή τις δυσκολίες τους. Σε κάθε περίπτωση, να αφιερώσουν χρόνο και ενδιαφέρον, αναζητώντας και λύσεις που δεν είχαν υπόψη, όπως για παράδειγμα τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν ουσιαστικά να τους βοηθήσουν.

Γνωρίστε τα «ψυχομετρικά εργαλεία»
Τα ψυχομετρικά εργαλεία αποτελούν ένα σύγχρονο μέσο με στόχο τη διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, της προσωπικότητας, των αξιών και των ικανοτήτων του μαθητή. Ενδυναμώνουν την αυτογνωσία του και τον προσανατολίζουν σε μια συνειδητή απόφαση για τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία. Είναι αποτελεσματικά, αρκεί να είναι αξιόπιστα και εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διεξάγουν έγκυρα και ασφαλή συμπεράσματά.

Απευθύνονται σε μαθητές της Γ’ Λυκείου, όπως και σε έφηβους άνω των 15 ετών ή/και σε σπουδαστές που αναζητούν εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Και φυσικά, στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ώστε να πάρουν ορθή απόφαση για τις σπουδές και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ως εργαλεία προσανατολισμού, μπορεί να έχουν τη μορφή ερωτηματολογίου, όπως αυτά της Προσωπικότητας, των Αξιών και των Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων.

Η χρήση τους υποστηρίζεται συνήθως από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση λειτουργεί εποικοδομητικά προς τον μαθητή, αφού έχει τα εργαλεία που οδηγούν σε αντικειμενικά και ασφαλή αποτελέσματα και ταυτόχρονα τη στήριξη και τις γνώσεις ενός έμπειρου συμβούλου καριέρας. Αξίζει λοιπόν οι γονείς να προτείνουν τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού ενδιαφέροντος στα παιδιά τους, ώστε η τελική απόφαση των σπουδών και του επαγγέλματος να παρθεί σωστά αξιολογημένα και συνειδητά. Πρέπει όμως να είναι και βέβαιοι ότι τα ψυχομετρικά εργαλεία πληρούν τα κριτήρια εγκυρότητας και αξιοπιστίας από αυτόν που θα τους τα παρέχει.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα