Neolaia Cyprus

Ολοένα και περισσότεροι εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

Τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο, ανέφερε η τέως Επίτροπος για Θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ανδρούλα Βασιλείου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνέχισε σήμερα για 3η κατά σειρά συνεδρία τη συζήτηση για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση στην Κύπρο.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής, ότι τα άτομα που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και κατάρτιση, το 2014 ήταν 6,8%, ενώ το 2017 αυξήθηκε 8,6%, σε σύγκριση με το 11,2% και 10,6%, αντίστοιχα, του μέσου όρου της ΕΕ.

Σημείωσε ότι το ποσοστό των ατόμων, ηλικίας 30-34 ετών, που ολοκλήρωσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2014, ανερχόταν σε 52,5%, ενώ το 2017 ανερχόταν στο 55,8%, σε σύγκριση με το 37,9% και 39,9%, αντίστοιχα, του μέσου όρου της ΕΕ.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος υστερεί σε θέματα κρίσιμα για την καινοτομία, δηλαδή, όπως είπε, τα λεγόμενα Stem, που είναι οι επιστήμες, η τεχνολογία και τα μαθηματικά.

Σε άλλη αναφορά της, η τέως Επίτροπος είπε ότι πρέπει να γίνεται έγκαιρα ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη συζήτηση ακούστηκαν όλοι οι συντελεστές της εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, υπουργεία, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κ.λπ., «και διεξήχθη ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, ένας πολύ βαθύς προβληματισμός, μέσα σε ένα κλίμα πώς μπορούμε αυτά τα πορίσματα να έρθουμε να τα διορθώσουμε».

«Δεν χρειάζεται και αυτό έχει τονιστεί, να μπούμε κανείς σε θέση αυτοάμυνας και να πούμε ότι αυτό το αμφισβητούμε ή το άλλο πρέπει να γίνει ή το άλλο δεν πρέπει να γίνει. Άρα, λοιπόν υποχρέωση όλων μας είναι να δούμε με καλό πνεύμα πώς όλα αυτά τα οποία διαπιστώνονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής διορθώνονται». Έγιναν εισηγήσεις, πρόσθεσε, «υποβλήθηκαν υπομνήματα, θα έλεγα σχεδόν από όλους. Όλα αυτά τα υπομνήματα, όλο αυτό το περιεχόμενο του διαλόγου και πάνω απ΄ όλα του προβληματισμού θα καταγραφεί ως έκθεση από πλευράς της Επιτροπής Παιδείας της βουλής και στη συνέχεια θα δούμε πως δίνεται συνέχεια. Τα πορίσματα αυτά, είμαστε το τρίτο εθνικό κοινοβούλιο που τα συζητά, με σκοπό να ληφθούν διορθωτικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το επίπεδο και του διαλόγου αλλά και το βάθος της συζήτησης.

«Σήμερα αναδείχθηκε μια πρόκληση που όλοι έχουμε ενώπιον μας, πώς ο καθορισμός των δεξιοτήτων, του μέλλοντος, του αύριο, του 2030. Δηλαδή αυτές οι δεξιότητες που ένα παιδί σήμερα ξεκινά το σχολικό του κύκλο και διδάσκεται οτιδήποτε σημερινό, στα 25 χρόνια από σήμερα με το που φεύγει από την εκπαίδευση του, τη μόρφωση του, τι θα χρειάζεται να έχει στο μέλλον, τι θα χρειάζεται να μάθει, τι δεξιότητες έχει ανάγκη. Όχι απλά ποια είναι τα αναγκαία επαγγέλματα, ποιες είναι οι αναγκαίες δεξιότητες βάσει των οποίων το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να καλλιεργήσει το μαθητή μας στις διάφορες βαθμίδες. Έγινε αποδεκτό από όλους ότι θα πρέπει να καλέσουμε και εμπειρογνώμονες», είπε. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης, δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση τη δική μας τεχνογνωσία σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν αυτή βρίσκεται ή σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν αυτή είναι αναγκαία, αλλά θα πρέπει να καλέσουμε και εμπειρογνώμονες από την ΕΕ.

Έχει τροχιοδρομηθεί αυτό, συνέχισε, «προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος ποιες είναι οι αναγκαίες δεξιότητες για το μέλλον που χρειάζεται να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Η τέως Επίτροπος για Θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλα Βασιλείου, σε δηλώσεις της είπε ότι από το 2010, δηλαδή μετά που ξεκίνησε η κρίση στην Ευρώπη και άρχισαν να συνειδητοποιούν όλοι πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για την αναζωογόνηση της οικονομίας, είχαν αναθέσει σε ένα άτομο για κάθε χώρα να παρακολουθεί την εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και να βλέπει τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του έτους.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι η ΕΕ είχε θέσει δύο στόχους, αυτόν της μείωσης του ποσοστού εκείνων των παιδιών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, καθώς και της αύξησης του ποσοστού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μετά τη Λιθουανία η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Αυτό όμως δεν είναι κατ΄ ανάγκη και πολύ θετικό, διότι από έρευνες που κάνουμε, βλέπουμε ότι πέραν του 40% των παιδιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργοδοτούνται σε θέσεις που είναι κατώτερου επιπέδου. Δηλαδή εκείνο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος είναι ποιοτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει. Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων μας είναι σε κοινωνικές επιστήμες, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις κοινωνικές επιστήμες», επεσήμανε. Εκείνο που μας δείχνουν όλες οι μελέτες, είναι ότι στο μέλλον εκείνα τα θέματα που θα έχουν σημασία είναι τα μαθηματικά, οι επιστήμες, η τεχνολογία. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολούθησαν αυτά τα θέματα, τα λεγόμενα STEM, πρόσθεσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα