Neolaia Cyprus

Βελτίωση παροχής ειδικής αγωγής υποσχέθηκε ο Υπ. Παιδείας

Η χάραξη της νέας μας πολιτικής θα οδηγήσει στην βελτίωση της παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα παιδιά με αναπηρία και θα δώσει την δυνατότητα σε όλες και όλους ανεξαιρέτως τις μαθήτριες και τους μαθητές μας, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις, να απολαύσουν το υπέρτατο αγαθό της μόρφωσης, να αναδείξουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους και να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στην κυπριακή κοινωνία και να συμβάλουν στην πρόοδο της ως ενεργοί και ευτυχισμένοι πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε χαιρετισμό του, κατά τη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και την κήρυξη της έναρξης της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα Σχολεία, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι πολλές χώρες τιμούν την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία με δράσεις, που στόχο έχουν τη διασφάλιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, για να προσθέσει πως οι εκδηλώσεις και οι δράσεις αυτές ξεκινούν σήμερα Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ορίζει κάθε χρόνο την εβδομάδα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι σχολικές μονάδες καλούνται να διοργανώσουν εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο την διασφάλιση και προώθηση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των προκαταλήψεων και την καλλιέργεια αξιών, όπως είναι η ισότητα και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Επίσης, τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και «έχουμε ήδη προβεί, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, σε ενέργειες που αναβαθμίζουν το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που παρέχονται στα παιδιά με αναπηρία ή με άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2018, ήλθαν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από το European Agency, οι οποίοι, βάσει προγράμματος, ενημερώθηκαν για ό,τι συμβαίνει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σχετικά με τα παρεχόμενα προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι είχαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανωμένους γονείς κ.ά., επισκέφθηκαν σχολεία και ζήτησαν διευκρινίσεις επί πολλών θεμάτων.

«Οι εμπειρογνώμονες», σημείωσε, «θα επανέλθουν σύντομα στην Κύπρο για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία χάραξης νέας πολιτικής επί του εν λόγω θέματος».

Τη εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟ.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.).

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α., Χρίστος Αυγουστίνος, παρουσίασε την πρόταση που ετοίμασε η ΠΟ.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α. για καθιέρωση, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, της «Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα Σχολεία», ενώ αναφέρθηκε και στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής: «Προσβάσιμες Διαδρομές», τον οποίο προκήρυξε, το 2017, η Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α. στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και συνεχάρη τα παιδιά που διακρίθηκαν σ’ αυτόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το 2018, με θέμα: «Προσβασιμότητα, Τουρισμός και Κύπρος».

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Προσβάσιμες Διαδρομές» και η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κωνσταντίνου.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα