Neolaia Cyprus

Βιβλιοθήκες πανεπιστημίων: Οσα πρέπει να γνωρίζεις

Ωράριo λειτουργίας, κανονισμοί και προσφερόμενες υπηρεσίες στη βιβιλοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Live Streaming, παιγνίδια με 0% γκανιότα και τα περισσότερα ειδικά στοιχήματα!

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει μια εξαιρετικά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κεντρικό κτήριο της πανεπιστημιούπολης, με πηγές πληροφοριών προσβάσιμες σε απευθείας σύνδεση από το σπίτι ή όπου αλλού βρίσκεστε. Η Πύλη Πληροφοριών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (www.library.unic.ac.cy) δίνει πρόσβαση σε πηγές και καταλόγους του πανεπιστημίου, άλλων ιδρυμάτων και οργανισμών στην Κύπρο αλλά και του εξωτερικού, περιλαμβανομένου του online καταλόγου UniCAT.

Το σύστημα επιτρέπει στους φοιτητές να ψάξουν ανάμεσα στα 95.000 βιβλία της συλλογής της βιβλιοθήκης, να κάνουν κρατήσεις, να δουν επιστροφές που εκκρεμούν και να ανανεώσουν δανεισμούς αναλόγως, και όλα αυτά online. Πέρα από την κύρια συλλογή, η Βιβλιοθήκη διαθέτει αποθεματική συλλογή (για βραχυπρόθεσμο δανεισμό) και συλλογή βιβλίων αναφοράς. Πρόσβαση δίνεται σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών πηγών, σχετικών με τα γνωστικά αντικείμενα μελέτης, συμπεριλαμβανομένων επιγραμμικών βάσεων δεδομένων.

Με την εγκατάσταση της πύλης MetaLib (της Ex-Libris), οι φοιτητές έχουν εκ του μακρόθεν πρόσβαση σε όλες τις πηγές. Η MetaLib επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά ταυτόχρονα ή να ψάξουν τον κατάλογο της βιβλιοθήκης. Τα αποτελέσματα μιας θεματικής έρευνας, δίνουν πλήρη κείμενα ή περιλήψεις από διαφορετικές πηγές και εδκότες, τα οποία εμφανίζονται ταυτόχρονα σε μία μόνο οθόνη, καθιστώντας την πρόσβαση ευκολότερη και ταχύτερη. Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας “A-Z” του SFX, οι χρήστες μπορούν να ψάξουν αλφαβητικά στις ηλεκτρονικές πηγές για συγκεκριμένους τίτλους.

Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στις αρχές κάθε εξαμήνου, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, βοηθώντας τους φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο χώρο της πληροφορίας. Εκπαιδευτικούς οδηγούς σε θέματα που κυμαίνονται από το πώς να χρησιμοποιείτε τον κατάλογό μας, πώς να ψάχνετε στις βάσεις δεδομένων και πώς να αξιολογείτε δικτυακές πηγές, θα βρείτε και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: www.library.unic.ac.cy, υπό τον τίτλο «Πώς να…”.
Ιδρυτικό μέλος του Σύνδεσμου Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάζεται επίσης με κορυφαίους εκδοτικούς οίκους όπως οι Wiley, Taylor & Francis, Springer, SAGE, Emerald, Elsevier, Cambridge, Oxford, APA και IEEE, καθώς και με διάφορους πάροχους ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και ηλεκτρονικών βιβλίων όπως είναι οι EBSCO και Proquest. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η συλλογή ηλεκτρονικών πόρων της Βιβλιοθήκης (περιοδικά, βιβλια, βάσεις δεδομένω) έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλουσιότερες και εκτενέστερες ηλεκτρονικές συλλογές σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η Βιβλιοθήκη συνεργάζεται επίσης με βιβλιοθήκες στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να δίνει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα πηγών.

Δωρεάν online πρόσβαση (μέσω ενός διακομιστή διαμεσολάβησης) παρέχεται επίσης σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες εκτός πανεπιστημιούπολης έχουν την καλύτερη δυνατή χρήση των παραπάνω πηγών, η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε την Υπηρεσία Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει συνεχή υποστήριξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (libdistance@unic.ac.cy) και μέσω τηλεφώνου (+357 22842102). Παρέχει, επίσης, διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο (http://www.library.unic.ac.cy/Distance_Learning.html), καθώς και διαλέξεις μέσω τηλεδιάσκεψης (WebEx) σχετικά με τη χρήση των πηγών της Βιβλιοθήκης.

Όλες οι πληροφορίες και οι καταλόγοι της Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμοι μέσα από τον ιστοτόπο www.library.unic.ac.cy.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 2ο όροφο του Νότιου Κτιρίου. Καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο και έχει συνολική έκταση 1300 τετραγωνικά μέτρα. Η Βιβλιοθήκη έχει χωρητικότητα περίπου 160 ατόμων.

Η Βιβλιοθήκη είναι πλήρως μηχανογραφημένη ώστε να διευκολύνει τους βιβλιοθηκονόμους και τους φοιτητές με διάφορους τρόπους. Οι διαθέσιμοι υπολογιστές παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν 17 δημόσιοι σταθμοί εργασίας, υποστηρίζοντας τις ανάγκες των χρηστών, 3 σταθμοί για αναζήτηση στο σύστημα καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης και 1 σταθμός που χρησιμοποιείται από τους βιβλιοθηκονόμους για την παροχή βοήθειας στους χρήστες και για σκοπούς επιμόρφωσης. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη έχει ένα εργαστήριο υπολογιστών με είκοσι σταθμούς εργασίας, 2 δωμάτια μελέτης/συναντήσεων με χωρητικότητα 10 ατόμων σε κάθε δωμάτιο, καθώς και ένα δωμάτιο φωτοτυπίας. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο για όλους τους χρήστες.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή 6 ημέρες την εβδομάδα για συνολικά εβδομήντα τέσσερις ώρες. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8π.μ. – 9μ.μ. και Σάββατο 9π.μ. – 6μ.μ. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή 6 ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και 6 ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, 9π.μ. – 5μ.μ.

Οι νέοι φοιτητές καλούνται να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη κατά τις ημέρες ‘Ένταξης Νέων Σπουδαστών’, ώστε να εξοικειωθούν και να ενθαρρυνθούν να τη χρησιμοποιούν περισσότερο. Οι βιβλιοθηκονόμοι ξεναγούν τους φοιτητές στους χώρους της βιβλιοθήκης και τους εξηγούν τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και τη λειτουργία της. Επιπλέον, το ακαδημαϊκό προσωπικό μεταφέρει τους μαθητές τους στη Βιβλιοθήκη για μια ευρεία ενημέρωση σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων πηγών, καθώς και για αποτελεσματικές μεθόδους αναζήτησης.

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης παρέχει βοήθεια στους χρήστες της βιβλιοθήκης για εντοπισμό βιβλίων, περιοδικών και στην διαδικτυακή αναζήτηση. Εκτός από το κεντρικό γραφείο υποδοχής, υπάρχει και Γραφείο Πληροφοριών τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στο κέντρο της Βιβλιοθήκης, ώστε να παρέχει βοήθεια στους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό. Οι βιβλιοθηκονόμοι προσεγγίζουν συχνά τους φοιτητές για να τους προσφέρουν βοήθεια, αντί να περιμένουν τον ίδιο τον φοιτητή να προσεγγίσει το βιβλιοθηκονόμο.

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης οργανώνονται από διεθνώς εγκεκριμένες συμβάσεις και είναι διατεταγμένες για την αποτελεσματική ανάκτηση την αναγκαία στιγμή, βάση του Διεθνή Συστήματος Ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCCS). Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου χρησιμοποιεί το LCCS από το 1986. Η Βιβλιοθήκη παρέχει στους χρήστες της εύκολη πρόσβαση σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και άλλο υλικό αναφοράς.

Για την αναζήτηση ενός βιβλίου, η Βιβλιοθήκη είναι πλήρως μηχανογραφημένη. Ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει ένα βιβλίο απλά εισάγοντας τον συγγραφέα, μια λέξη-κλειδί ή τον τίτλο ενός βιβλίου. Ο χρήστης μπορεί επίσης να αναζητήσει τη βάση δεδομένων ανάλογα με το θέμα, ώστε να μπορεί να δει όλα τα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η Βιβλιοθήκη προμηθεύτηκε το σύστημα KOHA Open-Source Integrated Library και επί του παρόντος βρίσκεται στη διαδικασία της εκ νέου καταγραφής όλης της συλλογής βιβλίων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και να αποτελεί μέρος του Καταλόγου της Ένωσης Βιβλιοθηκών Κύπρου.

Για να ενισχύσει την έρευνα, η Βιβλιοθήκη είναι εγγεγραμμένη σε διάφορες βάσεις δεδομένων, όπως οι Academic Onefile-Infotrac, Proquest Central, PsyArticles, ACM Digital Library, Emerald Insight 200, EBSCO’S Academic Complete and Business Source Complete, Sage, Medline Complete, CINAHL Plus fulltext, Health and Wellness Resource Center-Infotrac, Science Direct’s Health and Life Sciences, Health and Medical Complete-Proquest, IEEE και σε πολλές άλλες διαδικτυακές Βάσεις Δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση στα πλήρη κείμενα περιοδικών, εφημερίδων, πρακτικά συνεδρίων, εκθέσεις εταιρειών και πολλά άλλα. Επί του παρόντος, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πάνω από 69.000 μοναδικούς τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών και σε πάνω από 230.000 ηλεκτρονικά βιβλία.

Ο χρήστης της βιβλιοθήκης μπορεί να δανειστεί έως και επτά βιβλία μέσα σε ένα χρόνο, για μια περίοδο τριών εβδομάδων. Ο χρήστης, που επιθυμεί να κρατήσει τα βιβλία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να το κάνει ανανεώνοντας τα βιβλία στη Βιβλιοθήκη. Οι φοιτητές δεν μπορούν να δανειστούν βιβλία που σημειώνονται με κόκκινο αυτοκόλλητο. Τέτοια βιβλία χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς ή τίθενται σε εφεδρεία για ορισμένα μαθήματα. Όταν η επιστροφή των βιβλίων έχει καθυστερήσει, οι φοιτητές κοινοποιούνται μέσω ταχυδρομείου ή μέσω e-mail, ενώ τους επιβάλλεται πρόστιμο 50 σεντς την ημέρα. Τα χρήματα από τα πρόστιμα χρησιμοποιούνται για την αγορά βιβλίων για τη βιβλιοθήκη.

Το φωτοτυπικό κέντρο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου παρέχει υπηρεσίες στους φοιτητές, όπως δακτυλογράφηση, έγχρωμη εκτύπωση και πώληση σχολικών υλικών και προμηθειών. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν από το κέντρο μαγνητικές κάρτες για χρήση στα φωτοτυπικά μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης. Οι κενές μαγνητικές κάρτες κοστίζουν 1 ευρώ συν 10 ευρώ για 200 αντίτυπα. Υπάρχουν όμως περιορισμοί σχετικά με το τι οι χρήστες μπορούν να φωτοτυπούν (σύμφωνα με τη νομοθεσία). Τα πνευματικά δικαιώματα στην Κύπρο ρυθμίζονται από τον Νόμο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων του 1976 μέχρι 2006 (Νόμος 59/1976, όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 63/77, 18/93, 54(Ι)/99, 12(Ι)/2001, 128(Ι)/2002 και 128(Ι)/2004 και 123(Ι)/2006) και σε όλες τις περιπτώσεις, η ευθύνη για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία ανήκει στο χρήστη που πραγματοποιεί τις φωτοτυπίες.

Η Βιβλιοθήκη είναι επίσης υπεύθυνη για την παραγγελία και την πώληση βιβλίων. Ο στόχος του βιβλιοπωλείου είναι να διευκολύνει τους φοιτητές, παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα βιβλία που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τις σπουδές τους.

Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε πέντε παραρτήματα και είναι ελεύθερης πρόσβασης για τους χρήστες. Διαθέτει 286.000 τίτλους βιβλίων και έντυπων περιοδικών, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 333.000 τόμους, με ετήσια αύξηση της συλλογής της κατά 9.000, περίπου, νέων βιβλίων.

Η Βιβλιοθήκη είναι πλήρως ηλεκτρονική ως προς τη λειτουργία της και υβριδική (hybrid library) ως προς το περιεχόμενο της, αφού περιλαμβάνει στις συλλογές της έντυπο, ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό. Όλο το υλικό είναι προσβάσιμο μέσω του Εμπλουτισμένου Καταλογού της Ενοποιημένης αναζήτησης των πηγών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο έντυπο, ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό υλικό της και στο πληρές κείμενο άρθρων δια μέσου μιας απλής και ενιαίας αναζήτησης. Το έντυπο υλικό είναι, επίσης, αναζητήσιμο στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης και το ηλεκτρονικό υλικό είναι προσβάσιμο από τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και αναζητήσιμο από τον Εμπλουτισμένο Κατάλογο και τον Κατάλογο ηλεκτρονικών πηγών.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα