Neolaia Cyprus

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο και Ευρωπαϊκή Άμυνα

Ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο πρώτος κύκλος εργασιών της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας της Κύπρου

Με τις ομιλίες του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρος Γιώργου Κέντα και του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ολοκληρώθηκε στην αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο πρώτος κύκλος εργασιών της νεοσύστατης Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, που είχε ως κεντρικό θέμα τις «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Διαχείριση Κρίσεων».

Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, χαιρετώντας τους δεκάδες ανώτατους αξιωματικούς της Ε.Φ. και της ΕΛΔΥΚ που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ευχαρίστησε το «καταξιωμένο» όπως το αποκάλεσε Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη φιλοξενία, ευχήθηκε όπως η συνεργασία και με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Κύπρου συνεχιστεί. Επισήμανε πως «στοχαζόμαστε το μέλλον» οργανώνοντας το παρόν. Μίλησε για νέα Εθνική Φρουρά, απαλλαγμένη από μιζέρια και ανυποληψία ενώ μίλησε και για προστασία των θεσμών «ώστε συγκροτημένοι πλέον να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».

Ο δρ Γιώργος Κέντας στην ομιλία του με τίτλο: «Ενεργειακή Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο: Προκλήσεις για την Ασφάλεια», ανέλυσε το Νέο Περιβάλλον όπως δημιουργείται στην περιοχή. Μίλησε για την συμβατική απειλή από την Τουρκική παρουσία, αναφέρθηκε στα παλαιά και τα νέα στοιχεία (γεωοικονομία, γεωοικονομία, παραδοσιακών συγκρούσεων, αναδυόμενων απειλών, νέων ευκαιριών και νέων προκλήσεων). Ανέδειξε τη δύναμη των χαρτών ως εργαλείο κατανόησης των νέων δυναμικών που παρουσιάζονται, και επικεντρώθηκε σε συζήτηση αναφορικά με την προστασία ή την αναθεώρηση του status quo στη θάλασσα, για τα τουρκικά σχέδια στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, την εμπορική αξιοποίηση των παράκτιων κοιτασμάτων, τις προκλήσεις ασφάλειας καθώς και τις αναδυόμενες νέες απειλές. Ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος σε μια νέα Κοινότητα Ασφάλειας και Ανοχής η οποία κτίζεται σταδιακά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία έχει ως στόχο την οικοδόμηση συνεργασιών και την ασφαλή διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, καθώς και την αντιμετώπιση παλαιών και νέων απειλών. Επικέντρωσε την προσοχή του στην ανάγκη ανάσχεσης οποιονδήποτε αναθεωρητικών τάσεων προκύπτουν στην περιοχή.

Ο στρατηγός Κωσταράκος, αφού εγκωμίασε τα όσα γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της Άμυνας επικεντρώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ. «Η ΕΕ είναι μια μεγάλη οικογένεια. Όταν αναδύεται κάποιο πρόβλημα δεν την εγκαταλείπουμε. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της εποχής», επισήμανε. Μίλησε για την απαίτηση των Ευρωπαίων να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και την αποδοχή τους στη παρουσία στρατιωτών στους δρόμους των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο. Ανέφερε πως η Αχίλλειος φτέρνα της ΕΕ είναι η πολυτυπία και η έλλειψη συντονισμού. «Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δε συνεργαζόμαστε όσο πρέπει».

Ο Έλληνας στρατηγός μίλησε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που μετέχει η ΕΕ σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων («αυτές δεν καταπολεμούνται με τη παρουσία ξένων στρατευμάτων», είπε), όπως το μεταναστευτικό, την υγεία, τη διακυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τη Παιδεία, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας και της πείνας. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως για να πετύχει η όλη προσπάθεια για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών απαιτείται η συνεργασία και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση τιμητικών πλακετών στους ομιλητές του σεμιναρίου και την επίδοση πιστοποιητικών παρακολούθησης των εργασιών του.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα