Neolaia Cyprus

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Μαθήματα Ζωής και Συναινετικής Δημοκρατίας σε 2500+ Απόφοιτους

Περισσότεροι από 5000 παρευρέθηκαν στις τελετές αποφοίτησης 2016-2017 του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Με κυρίαρχο στοιχείο το νέο λογότυπο και την ανανεωμένη εταιρική του ταυτότητα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ως καινοτόμο ακαδημαϊκό ίδρυμα με βάση την Κύπρο, αλλά με εκτενείς διεθνείς δραστηριότητες, τίμησε τους περισσότερους από 2500 αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, σε δύο λαμπρές τελετές, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Μακεδονίτισσα.

Οι τελετές αποφοίτησης των προπτυχιακών, και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και περισσότερες από 40 άλλες χώρες του εξωτερικού, έγιναν παρουσία προσωπικοτήτων της Κυπριακής κοινωνίας, επισήμων, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, γονιών και συγγενών και της ακαδημαϊκής και της διοικητικής ηγεσίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Οι πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου μας, όπως η ίδρυση της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο σε συνεργασία με το St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με διεθνούς φήμης κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, η παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η προσφορά του μοναδικού στον κόσμο μεταπτυχιακού προγράμματος στην τεχνολογία Blockchain, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την FIFPro, η υπογραφή μνημονίου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι πολυάριθμες υποτροφίες ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ το έτος και τα μειωμένα δίδακτρα, καθώς και ο τρόπος διακυβέρνησης καθιστούν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε στις ομιλίες του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αφού συγχάρηκε θερμά και ευχαρίστησε τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα αναφερόμενος στη «γενιά της Χιλιετίας» των ψηφιακών πολιτών της κοινωνίας της πληροφορίας, τους συμβούλευσε να παραμείνουν θιασώτες της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι εποχή συνεχούς ανάπτυξης και ανακάλυψης. Το τί πιστεύετε για τον εαυτό σας, και πώς επιτρέπετε στις σκέψεις σας να σάς καθοδηγήσουν έχει ουσιαστική σημασία», επισήμανε η δρ Λίντα Παπαδόπουλος, διεθνώς καταξιωμένη και διακεκριμένη ακαδημαϊκός, συγγραφέας και ψυχολόγος, η οποία ήταν η επίτιμη προσκεκλημένη στην τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών. Η δρ Παπαδόπουλος, εστίασε στα «δέκα μαθήματα ζωής», όπως αποκάλεσε τις συμβουλές που είχε να δώσει στους αποφοίτους, όπως να είναι προσαρμόσιμοι, να μην είναι τελειομανείς, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος, να είναι ισορροπημένοι, να διαλέξουν το επάγγελμα που τους ευχαριστεί, και να θυμούνται πως ο χρόνος κυλάει. «Η ζωή είναι προϊόν των αποφάσεών μας», κατέληξε.

Προς τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς απόφοιτους μίλησε ο διακεκριμένος Έλληνας ακαδημαϊκός και ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τέως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και Πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος, δρ Νικηφόρος Διαμαντούρος. Αναφέρθηκε στη δημοκρατική διακυβέρνηση και στα δύο κυρίαρχα υποδείγματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως είναι το πλειοψηφικό και το συναινετικό. Μίλησε για τη λογική της συναίνεσης, καθώς «πάνω της βασίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός», προάγοντας την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.

Στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους μεταπτυχιακούς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης, εξήρε την κοινωνική προσφορά και την ποιότητα της εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαρακτήρισε την τελετή αποφοίτησης ως βραδιά μεγαλείου, ενώ διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξη της πολιτείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη διάρκεια των δύο τελετών απονεμήθηκαν βραβεία για την κοινωνική προσφορά προς την Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Φέτος τιμήθηκαν το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη και το Ίδρυμα Sievert Larsson. Tα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, και ο Πρύτανης, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.

Απόφοιτοι που διακρίθηκαν μίλησαν και στις δύο τελετές, ενώ απονεμήθηκαν βραβεία στους αριστούχους. Τους τίτλους σπουδών επικύρωσαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, και ο Ανώτερος Αντιπρύτανης, Καθηγητής Ανδρέας Πολεμίτης.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα