Neolaia Cyprus

Συνέντευξη με την ιδρύτρια της σχολής MusicNart, Νέφη Κλείτου Αβραάμ

unnamed-8-1-660x495

Η ομάδα Rucy ήταν αρκετά τυχερή να επισκεφθείτε τη σχολή MusicNart – μια σχολή των τεχνών η οποία από την πρώτη ματιά συναρπάζει με την ιδιοφυή δημιουργικότητα της. Από έξω είναι ένα πολύ τακτοποιημένο νέο διώροφο κτίριο με ένα μεγάλο λογότυπο στον τοίχο. Μέσα το σχολείο χωρίζεται σε αίθουσες με ξεχωριστό όνομα η κάθε μία, ανάλογα με το τι διδάσκετε εκεί. Mόλις μπείτε στη σχολή η υποδοχή του θα σας τραβήξει την προσοχή την οποία κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες της σχολής διαφοροποιούν με καινοτομίες στο σχεδιασμό της.

unnamed-10-1

Η ιδιοκτήτρια Νέφη Κλείτου Αβραάμ πολύ ζεστή και φιλόξενη μας δέχθηκε στο γραφείο της που βρίσκεται στον πρώτο όροφο όπου και μιλήσαμε μαζί της .

Ενημερώσετε μας σχετικά με τη διαδικασία της ίδρυσης του σχολείου; Πότε ξεκίνησε;

Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το έργο της σχολής, το 2009, την ίδια στιγμή άρχισε η οργάνωσης της σχολής. Η σχολή άνοιξε το 2012. Αρχικά είχε τα εξής τμήματα: μουσική & δράμα (θέατρο). Στη συνέχεια, άνοιξε ακόμα ένα τμήμα, του χορού, αφού βρήκαμε ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των τάξεων του μουσικού θεάτρου.

Και πώς καταλήξατε στην ιδέα για τη δημιουργία της σχολής;

Πάντα ήξερα ότι θα δίδασκα μουσική, γιατί είναι αυτό που πραγματικά λατρεύω να κάνω, και αγαπώ τα παιδιά! Τώρα το δράμα, το μουσικό θέατρο και ο χορός / το μπαλέτο είναι τα μεγάλα μου πάθη. Και αυτά τα τέσσερα ήταν σε θέση να συνδυαστούν για τη δημιουργία μιας τέτοιας σχολής.

Πού έχετε σπουδάσει;

Σπούδασα στην Πράγα και στη συνέχεια στο Λίβερπουλ. Ο συνδυασμός των κλασικών σπουδών με δημοφιλής μελέτες, με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα και είμαι πρόθυμη να τα περάσω τώρα και στους μαθητές μου.

Tα κάνατε όλα μόνη σας; Σας βοήθησε κάποιος να οργανώσετε την επιχείρησή σας;

Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Για να πετύχεις πρέπει να έχεις κάποιον δίπλα σου, να σε προσέχει. Ο σύζυγός μου με βοήθησε πολύ. Με υποστήριξε, επεξεργάστηκε τις ιδέες μαζί μου, και τις εφάρμοσε. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να αντέξω, δουλεύουμε μαζί. Αρχικά ξεκινήσαμε με 8 μαθητές, οι γονείς τους είδαν τα αποτελέσματα, και ήθελαν να με βοηθήσουν, ήταν υπέρ οποιαδήποτε καινοτομίας, έτσι είπαν στους φίλους τους για τη σχολή. Τους ευχαριστώ θερμά! Και φυσικά, οι γονείς μου πάντα πίστευαν σε μένα. Πίστευαν ότι όλα θα πάνε καλά, και αυτό είναι που έχει σημασία. Τώρα η σχολή μου έχει περίπου 200 μαθητές και απασχολεί 20 δασκάλους.

unnamed-9-1

Φυσικά, ένα βασικό μέρος της σχολής είναι ο δάσκαλος. Πώς επιλέγετε τους υπαλλήλους σας;

Πρώτον, θα εξετάσουμε προσεκτικά το βιογραφικό και τη βιογραφία τους, την εργασιακή εμπειρία και την εκπαίδευσή τους. Στη συνέχεια, κατά την πρώτη μας συνάντηση θα αξιολογηθεί στο βαθμό επαγγελματισμού και στις ανθρώπινες ιδιότητες. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη συνάντηση μας θα συζητήσουμε το πιθανό πρόγραμμά τους. Και το πιο σημαντικό – καθόμαστε μαζί με το δάσκαλο για να συζητήσουμε για το μελλοντικό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές και τις προτεραιότητες. Μετά από αυτό, ο καθηγητής μπορεί να αρχίσει να εργάζεται και όλη η διαδικασία θα ελέγχεται πλήρως.

Τι είδους σύστημα ελέγχου της ποιότητας έχετε στο σχολείο;

Πρώτα απ ‘όλα, οι περισσότεροι από τους γονείς μιλούν με το δάσκαλο ή μαζί μου σχεδόν κάθε φορά μετά το τέλος του μαθήματος. Συνήθως κάθονται και περιμένουν στο χώρο υποδοχής. Για το τμήμα μουσικής, όπου τα μαθήματα είναι πιο προσωπικά έχουμε τα ημερολόγια των μουσικών όπως τα αποκαλούμε, στα οποία οι δάσκαλοι γράφουν τις εμπειρίας και την προόδου του κάθε μαθήματος. Οι γονείς τα ελέγχουν και υπογράφουν, όπως και εγώ το ίδιο. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με κάποιο έγγραφο, θα αρχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Επίσης οργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις γονέων και εγώ μιλώ συνεχώς με τους εκπαιδευτικούς, για να αξιολογήσω το έργο αν έχει γίνει σωστά. Για το τμήμα του δράματος, του μουσικού θεάτρου και του χορού έχουμε τις παρουσιάσεις στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου, όπου οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν και να δουν την βελτίωση των παιδιών τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν λάθη από κανένα εκπαιδευτικό, επειδή έχουμε μάθει να τα αποφεύγουμε, και τα παιδιά και οι γονείς τους είναι ευχαριστημένοι.

Κάνετε συναυλίες ή παραστάσεις;

Ναι, βέβαια. Όπως αναφέρθηκα πιο πάνω, κάθε τέλος του εξαμήνου οι μαθητές παρουσιάζουν στους γονείς τους τι έχουν μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γι’αυτό, κάθε ακαδημαϊκό έτος κάνουμε συναυλίες / παραστάσεις μερικές φορές κάθε τμήμα ξεχωριστά ή όλα τα τμήματα μαζί. Τέτοιες συναυλίες είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στο παιδί, γιατί οι ενήλικες είναι συχνά απασχολημένοι. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές να δείξουν τι έχουν μάθει, και να κάνουν κάτι από μόνοι τους, να νιώσουν περήφανοι για τον εαυτό τους, να πάρουν το χειροκρότημα και να έχουν αυτοπεποίθηση η οποία είναι απαραίτητη σε αυτούς τους τομείς. Σε αυτές τις συναυλίες όλα τα τμήματα μπορούν να δουν τη διαδικασία που οι άλλοι μαθητές ακολουθούν και να παρακινήσουν τους εαυτούς τους να γίνουν καλύτεροι. Επίσης βλέπουν το έργο των άλλων τμημάτων, κάνουν νέους φίλους, και ίσως ακόμη μπορεί αλλάξουν την κατεύθυνση των σπουδών τους! Πρόσφατα, οι μαθητές από το τμήμα του δράματος μας ανέβασαν ένα θεατρικό έργο για το ρατσισμό, ήταν πολύ ανήσυχοι, και νόμιζαν ότι δεν θα άρεσε στο κοινό, αλλά φυσικά, όλοι οι επισκέπτες ήταν ευχαριστημένοι και η ποιότητα και το βάθος του θέματος αγαπήθηκε από αυτούς. Βασικά οι μεγάλες συναυλίες πραγματοποιούνται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Ιούνιο. Επίσης, έχουμε προετοιμάσει τους μαθητές για διαφορετικούς διαγωνισμούς όπου οι μαθητές τους βλέπουν σαν συναυλίες. Για παράδειγμα, οι διαγωνισμοί μπαλέτου έχουν την ίδια προετοιμασία και άγχος όπως μια παράσταση. Και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν και χειροκροτήσουν τα παιδιά τους.

Πες μας για την ατμόσφαιρα στο σχολείο. Είναι όλα αυστηρά και όλα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες;

Φυσικά. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι αυστηρός, αλλά αυστηρός με μέτρο και με δικαιοσύνη, αλλιώς το παιδί δεν θα επιθυμεί να μελετήσει. Απαιτούμε από το μαθητή το υψηλότερο επίπεδο της εργασίας, αλλά πάντα σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Αν δεν υπάρχει η επιθυμία – εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση για να τη δημιουργήσουμε. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να μιλούμε με τους μαθητές, αυτή είναι η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι περισσότεροι μαθητές έρχονται στο μη-ακαδημαϊκό χρόνο για να εξασκηθούν με άνεση και ηρεμία, είμαστε πάντα πρόθυμοι να τους δώσουμε μια ελεύθερη τάξη. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής είναι πρόθυμος να μελετήσει. Το να μάθεις κάτι, είναι εφικτό μόνο με συνεχή εξάσκηση, για παράδειγμα, αν έρχονται καλοκαιρινές διακοπές, αυτός δεν είναι λόγος για να απέχεις από το μουσικό όργανο για 3 μήνες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια φιλική ομάδα για τους μαθητές μας – συχνά πηγαίνουμε σε συναυλίες ή εκθέσεις μαζί, που τέτοιες εκδηλώσεις τους ενώνουν και σχηματίζουν ένα κοινωνικό κύκλο.

unnamed-8-1-768x368

Ποια πιστοποιητικά μπορούν να αποκτηθούν με τη συμπλήρωση μαθημάτων στη σχολή σας;

Δουλεύουμε με το Trinity College στο Λονδίνο για το μουσικό θέατρο, το δράμα και τις εξετάσεις στην κλασική / ποπ μουσική, με τη Royal Academy of Dance για τις εξετάσεις μπαλέτου, αλλά και με το ABRSM (Royal School of Music) για τις κλασικές εξετάσεις μουσικής. Οι μαθητές μπορούν να περάσουν τις ειδικές εξετάσεις και να πάρουν τα πιστοποιητικά των εν λόγω ιδρυμάτων. Στα μελλοντικά μας σχέδια, έχουμε σαν ιδέα την ανάπτυξη της δικής μας εγκεκριμένης εξεταστέας ύλης και διοικητικού συμβουλίου έτσι ώστε να εκδίδουμε τα δικά μας πιστοποιητικά. Αλλά φυσικά αυτό είναι μια μεγάλη διαδικασία και χρειάζεται προσεκτική εργασία και αρκετό χρόνο. Για τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ένα πρόγραμμα για παιδιά που ονομάζεται PickNart. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και απορροφούν τις πληροφορίες αμέσως. Το κύριο σημείο είναι να μην χάσετε τη στιγμή. Το πρόγραμμα μας είναι σχεδιασμένο για παιδιά από 2 έως 6 ετών. Χωρίζουν τα παιδιά σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει σωστά τα παιδιά για τα τμήματα της μουσικής, του θεάτρου, του μουσικού θεάτρου και του χορού. Για παράδειγμα, μαθαίνουν για όλα τα μουσικά όργανα, όχι μόνο με το να τα βλέπουν αλλά και στον ήχο. Μαθαίνουν τα βασικά για τη μουσική, όπως τις νότες, τις αξίες, διάφορα είδη τραγουδιών, διαφορετικά είδη μουσικής, μαθαίνουν τα βασικά στο μπαλέτου και γενικά στο χορό, αλλά και πώς να εκφράσουν τον εαυτό τους πώς να δρουν σαν ηθοποιοί. Φυσικά αυτά που αποκτούνται μέσω μιας δομημένης τάξης που κάθε εβδομάδα έχει ένα διαφορετικό θέμα, όπως νεράιδες, πριγκίπισσες, πειρατές, Ινδούς, Κινέζους, ζώα της ζούγκλας κλπ.Η κόρη μου που είναι τεσσάρων πλέον έχει πάρει μαθήματα PickNart για δύο χρόνια και έχω να πω πως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

Πείτε μας δυο λόγια για τα μαθήματα.

Τα μαθήματα αρχίζουν μετά τις 14:00, διότι το πρωί οι μαθητές μας έχουν τα μαθήματα του σχολείου τους. Τελειώνουν αργά το βράδυ. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα βολικό για όλους. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας – τους δεχόμαστε όλους από 2 μέχρι 96 χρόνων! Όπως προαναφέρθηκε πριν τα μαθήματα μουσικής γίνονται ιδιωτικά σε κάθε μαθητή, αλλά φυσικά έχουμε τις ομαδικές τάξεις για τα ensemble, pop / rock, τα τρίος, τα κουαρτέτα κ.λπ. Είναι σημαντικό οι μαθητές να μάθουν όχι μόνο να παίζουν μουσική μόνα τους αλλά και σε συνεργασία με τους άλλους μαθητές και διαφορετικά όργανα. Τα μαθήματα του δράματος, του χορού, του μπαλέτου και του μιούζικαλ γίνονται σε ομάδες αλλά για την προετοιμασία των εξετάσεων οι μαθητές πρέπει να παρακολουθήσουν κάποια ιδιαίτερα μαθήματα.

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη της σχολής;

Δίνουμε υποτροφίες σε ταλαντούχους μαθητές μας. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που πηγαίνει στα μαθήματα πιάνου, αλλά είναι προφανές ότι έχει μια τεράστια τάση προς το δράμα – τότε η σχολή μπορεί να εκδώσει μια επιχορήγηση για το μαθητή για τα μαθήματα του δράματος, και να τον αφήσει να εργαστεί προς δύο κατευθύνσεις. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Περικλής». Το πρόγραμμα αυτό ιδρύθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2014. Μετά την εξέταση των προσωπικών περιπτώσεων των μαθητών, το πρόγραμμα υποστηρίζει οικονομικά τους μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στη μουσική, στο θέατρο, στο μουσικό θέατρο και στο χορό. Με άλλα λόγια, μπορούν να πάρουν μαθήματα δωρεάν. Ο σκοπός του προγράμματος «Περικλής» είναι προφανές. Και γι’αυτό, σε αυτό το σημείο ψάχνουμε για εταιρείες ή άτομα με κοινωνική συνείδηση για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε αυτή την ιδέα.

Η ομάδα Rucy αποχαιρέτησε τη Νέφη αφήνοντας μέσα της το θαυμασμό για την απεριόριστη ενέργειά της και τη μεγάλη αγάπη της για τη δουλειά. Είμαστε σίγουροι – εδώ θα διδαχθείτε αποδοτικά και με αφοσίωση!

Η συνέντευξη είναι από την σελίδα www.rucy.com.cy επίσημη συνεργάτη μας.

 

Πηγή: http://www.stylista.com.cy/

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα