Neolaia Cyprus

Αυτοί που κατορθώνουν ό,τι θέλουν στη ζωή τους έχουν κοινά αυτά τα δύο γνωρίσματα

Peace Quarters
Peace Quarters

«Μπορείς να επιτύχεις ότι θέλεις, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το τίμημα»-Elvin Semrad

Αν ήθελες να κάνεις κάτι ή να γίνεις κάποιος στη ζωή σου τι θα ήταν αυτό; Κάποιοι θα ήθελαν να είναι διάσημοι τραγουδιστές, μουσικοί, κινηματογραφικοί ή τηλεοπτικοί αστέρες, συγγραφείς, ή επιτυχημένοι επαγγελματίες και αθλητές. Άλλοι έχουν πιο απλές επιθυμίες, όπως το να ξεχρεώσουν ένα δάνειο, να συνταξιοδοτηθούν νωρίς ή να λειτουργούν τη δική τους επιχείρηση. Οποιοδήποτε και αν είναι το όνειρο της ζωής σου, μπορεί να πραγματοποιηθεί-όσο και αν η δυνατότητα αυτή φαντάζει μακρινή. Κι’όμως πολλοί το έχουν κατορθώσει.

Επομένως, γιατί κάποιοι επιτυγχάνουν και άλλοι μένουν στη «μετριότητα»; Οφείλεται σε έμφυτο ταλέντο, μόρφωση ή είναι απλά θέμα τύχης; Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή που μερικοί μόνο ανακαλύπτουν; Μήπως πρέπει να βρεθεί κάποιος στο σωστό χώρο, τη σωστή στιγμή και να γνωρίζει τους κατάλληλους ανθρώπους; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι-ναι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο της επιτυχίας. Όμως, τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που τελικά καθορίζουν την επιτυχία είναι η ανεξάντλητη φιλοδοξία και η δογματική-χωρίς τέλος- έφεση στη σκληρή εργασία.

Φιλοδοξία

Φιλοδοξία είναι η ισχυρή επιθυμία επίτευξης ενός στόχου που απαιτεί αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Το ερώτημα επομένως δεν είναι τι θέλεις, το πραγματικά θεμελιώδες ερώτημα, βασικό για την επιτυχία σου, είναι πόσο πολύ το θέλεις. Το ερώτημα αυτό χρήζει απάντησης, γιατί η φιλοδοξία έχει ένα τίμημα.

Η έφεση στην εργασία

Όλοι την αντιλαμβανόμαστε. Αν έχετε ποτέ επιτύχει κάτι άξιο λόγου, γνωρίζετε τι σημαίνει σκληρή δουλειά. Η έφεση μας προς αυτή αναπτύσσεται στις πρώτες μας εμπειρίες και στην αλληλεπίδραση με την εργασία. Υπάρχουν διάφορα, άξια μελέτης, ερωτήματα που θα αναδείξουν την αφετηρία του συστήματος, αξιών σου που αφορούν στην εργασία. Υπήρξαν παραγωγικές οι προσπάθειάς σου; Ανταμείφθηκαν; Ανταμείφθηκε η τεμπελιά και η αδιαφορία; Σε πίεσαν ή σου έκαναν τα χατίρια; Σε άφησαν να παραιτηθείς; Παραιτήθηκες συχνά;

Η εξίσωση είναι απλή: Φιλοδοξία + Σκληρή δουλειά = Επιτυχία

Φιλοδοξία – Σκληρή δουλειά = Ένα Όνειρο

Πολλοί λένε ότι είναι φιλόδοξοι- αλλά είναι πραγματικά; Δεν αρκεί να θέλεις απλά κάτι. Η πραγματική φιλοδοξία πάντα συνυπάρχει με σκληρή δουλειά, σαν δύο δίδυμα που δεν ξεχωρίζουν. Η καταβολή ελάχιστης προσπάθειας για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος, αποτελεί συμπεριφορά ατόμων με μικρή ή καθόλου φιλοδοξία. Τα επιτυχημένα άτομα δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο. Αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και απόλυτη δέσμευση στους στόχους τους και ότι πιθανόν θα πρέπει να εργασθούν πολύ περισσότερες ώρες ή να «βασανιστούν» πνευματικά , σωματικά ή πολύ συχνά και τα δύο.

Αποδίδουμε ένα ρομαντισμό στον ονειροπόλο που φαντασιώνεται τι μπορεί να γίνει. Αν δεν προτίθεσαι να εργασθείς σκληρά για να επιτύχεις αυτά που θέλεις, είσαι ένας ονειροπόλος; Καλύτερα μείνε στο σπίτι σου.

Σκληρή δουλειά – Φιλοδοξία = Χάμστερ στον τροχό

Για να λέμε την αλήθεια, οι πιο πολλοί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εργάζονται σκληρά, περισσότερο από το κανονικό, αλλά δεν καταφέρνουν τίποτα. Φιλοδοξία (η ισχυρή επιθυμία για κάτι συγκεκριμένο) είναι η εστίαση που σου επιτρέπει να κατευθύνεις την σκληρή δουλειά σου σε συγκεκριμένο στόχο. Όλοι μας έχουμε δει το χάμστερ στον τροχό. Το μικρό ζωάκι τρέχει ασταμάτητα, προσπαθώντας να φθάσει ένα φανταστικό προορισμό, αλλά όλη αυτή η κατανάλωση ενέργειας και προσπάθεια καταλήγει στην εξάντληση του και στο να βρίσκεται στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε. Βλέπεις μήπως εδώ τον εαυτό σου;

Φιλοδοξία + Σκληρή δουλειά = Επιτυχία

Βρες το πάθος σου και κάνε αποστολή της ζωής σου να το κατορθώσεις. Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι καλλιεργούν φιλόδοξες συνήθειες.

Είναι στοχοκεντρικοί. Μόλις επιτύχουν ένα στόχο, αμέσως θέτουν ένα νέο. Πάντοτε φθάνουν. Όμως δεν εξωτερικεύουν τους στόχους τους. Εστιάζουν εσωτερικά.

Είναι αμείλικτοι. Είναι απόλυτα εστιασμένοι και όταν παρεκκλίνουν αναδιοργανώνονται και επαναδεσμεύονται στον στόχο τους. Δεν θεωρούν τα πισωγυρίσματα ως αποτυχίες αλλά ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Δυσαρεστούνται με την μετριότητα και αποφεύγουν την αυταρέσκεια. Δεσμεύονται στη διαδικασία και την ακολουθούν μέχρι το τέλος.

Παίρνουν ρίσκα. Το κυνήγι του ονείρου είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Η φιλοδοξία απαιτεί ρίσκα και εμπεριέχει ένα ποσοστό αποτυχίας. Ο κίνδυνος αποτυχίας θα καλλιεργήσει το θάρρος αν συνεχίσεις εκείνα τα υπολογισμένα άλματα πίστης.

Πιστεύουν στον εαυτό τους, ακόμα και όταν δεν το κάνει κανένας άλλος. Έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους και ξέρουν πως να αξιοποιήσουν τα μοναδικά τους χαρίσματα και ταλέντα προς όφελός τους.

Είναι θετικοί. Η επιτυχία είναι κατάσταση μυαλού. Για να μείνεις εστιασμένος και να κινείσαι προς τον στόχο σου, το μυαλό σου θα πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να παραμένει αισιόδοξο σε φάσεις απογοήτευσης, αποτυχιών και παρενεργειών που συνοδεύουν την φιλοδοξία.

Σκέφτονται στρατηγικά. Η εστίαση στα σπουδαία, η ικανότητα προτεραιοποίησης, η ικανότητα συντήρησης και κατανάλωσης του κατάλληλου ποσού ενέργειας και προσπάθειας–σε συντομία η ικανότητα στρατηγικής διαχείρισης των φιλοδοξιών σου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό ελαχιστοποιεί τα πισωγυρίσματα και τον χαμένο χρόνο. Στρατηγική σημαίνει ότι γνωρίζεις με ακρίβεια το που βρίσκεσαι, φαντάζεσαι που θέλεις να είσαι και μετά φτιάχνεις τον χάρτη που συνδέει τα δύο σημεία.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός ονειροπόλου και ενός κυνηγού ονείρου. Ο ένας κάθεται στο κρεβάτι του και φαντασιώνεται τι θα μπορούσε να είναι και ο άλλος ξυπνά κάθε πρωί και γεμίζει μέχρι το χείλος το «φλιτζάνι» της φιλοδοξίας του με εστιασμένη, σκληρή δουλειά και επιμέλεια.

Πηγή: http://www.lifehack.org/

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα