Neolaia Cyprus

Η ηλικία δεν έχει σημασία για την επαγγελματική επιτυχία, δείχνει έρευνα

Capitalist Creations
Capitalist Creations

Το ερώτημα που αιωρείται πάνω από την επαγγελματική πορεία κάθε φιλόδοξης ψυχής: Υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευγμα στην καριέρα μου που να έχει αντίκτυπο;

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν 29 ετών όταν εφηύρε τη θεωρία της Φυσικής Επιλογής, ο Αϊνστάιν είχε μια σπουδαία χρονιά σε ηλικία 26 ετών, η Μαρί Κιουρί έκανε μεγάλες ανακαλύψεις σχετικά με την ακτινοβολία πριν τα 30 της χρόνια, ο Μότσαρτ συνέθεσε τη Συμφωνία No. 1 σε μι ύφεση σε ηλικία 8 ετών.

Οι επιστήμονες που μελετούν συνεχώς την έννοια του επιτεύγματος, έχουν παρατηρήσει ότι σε πολλούς τομείς η εργασιακή εμπειρία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έρχεται νωρίτερα στη ζωή παρά αργά. Εξάλλου η νεότερη γενιά έχει τη δυνατότητα να αφιερωθεί σε ένα πρότζεκτ με έναν τρόπο τον οποίο οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Οι νέοι προσελκύουν την υποστήριξη, αναζητούν μέντορες και επαγγελματικές συναντήσεις υψηλού κύρους.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, παρουσίασε μια σειρά από παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη νεαρή ηλικία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό προσωπικότητας, επιμονής, τύχης, καθώς και ευφυίας που οδηγεί στην επιτυχία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Το συμπέρασμα είναι να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. «Όταν παρατάτε την προσπάθεια, τότε τελειώνει η δημιουργικότητά σας», είπε ο φυσικός Άλμπερτ- Λάζλο Μπαραμπάσι που μαζί με την Ρομπέρτα Σινάτρα, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών στη Βουδαπέστη, καθοδήγησαν μια ομάδα ερευνητών στην πραγματοποίηση της ανάλυσης.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε εστιάζοντας στους φυσικούς. Αφετηρία στη μελέτη της βιβλιογραφίας ήταν η χρονιά 1893, όπου εντοπίστηκαν 2,856 φυσικοί με σταδιοδρομία άνω των 20 ετών και οι οποίοι δημοσίευαν τουλάχιστον μια έρευνα κάθε πέντε χρόνια, έγγραφα που είχαν σημαντικό αντίκτυπο-όπως φάνηκε από τα ευρήματα. Οι φυσικοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παράγουν επιτυχημένο έργο νωρίς στη ζωή τους και όχι πιο αργά. Αυτό το γεγονός όμως δεν είχε καμία σχέση με την ηλικία τους, όπως δείχνει η ανάλυση.

‘Ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της παραγωγικότητας: Οι νέοι επιστήμονες πραγματοποίησαν περισσότερα πειράματα, αυξάνοντας την πιθανότητα να βρουν εξηγήσεις για το φαινόμενο. «Δεν έχουν σημασία η ηλικία ή η σειρά των εγγράφων», εξήγησε ο Δρ.Μπαραμπάσι.

Διατηρώντας την παραγωγικότητα σε ίσο επίπεδο, οι επιστήμονες είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στα 50 τους χρόνια όσο και στα 25 τους. Η διανομή ήταν τυχαία, η επιλογή για την πραγματοποίηση του σωστού πρότζεκτ την κατάλληλη στιγμή, ήταν θέμα τύχης.

Ωστόσο, η μετατροπή της τυχαίας επιλογής σε μια ισχυρή, ευρέως αναγνωρισμένη συνεισφορά, εξαρτάται από ακόμα ένα στοιχείο, το «Q».

Το «Q» θα μπορούσε να μεταφραστεί ως δεξιότητα, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες όπως το I.Q, τη θέληση, το κίνητρο και την ικανότητα να λειτουργείτε καλά με άλλους συνεργάτες. Επιπλέον, η ικανότητα να βρίσκετε σημασία σε ένα μονότονο πείραμα και να κάνετε μια ιδέα, να «ανθίζει» με πρωτότυπο τρόπο.

Συγκεντρώνοντας όλα τα ευρήματα μαζί, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επιτυχημένα έγγραφα ήταν προϊόντα χαρακτηριστικών του «Q», στα συγκεκριμένα δυνατά σημεία ενός ανθρώπου και στην τύχη.

Οι παραπάνω παράγοντες, ερμηνεύουν το φαινόμενο της επιτυχίας, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Benedict Carey/New York Times

 

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα