Neolaia Cyprus

A World Boy Catching The Dream

14826186_1123752174372569_344439592_n

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής Λουκάς Κοσμίδης-LEECO αποκλειστικά στο stylista.com.cy. Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης τη ύλης μας μιλάει για την πορεία του, την ζωή του, τις επιτεύξεις και τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα!

Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τον χορό;

Γεννήθηκα σε μια μουσική οικογένεια. Η μαμά και ο μπαμπάς μου, μου δίδαξαν το ρυθμό και τη μουσικότητα και υποθέτω ότι είχα την φυσική κίνηση μέσα μου, έτσι από τότε που θυμάμαι πάντα χόρευα.

Ποια ήταν η πορεία σου από την αρχή μέχρι και σήμερα;

Βασικά, άρχισα να χορεύω ακούγοντας τους γονείς μου να παίζουν πιάνο και άλλα μουσικά όργανα, και όταν άκουγα ένα από τα είδωλά μου, τον Michael Jackson αντίγραφα τις κινήσεις του. Γεννήθηκα στη Γεωργία από Έλληνα πατέρα και Αρμένισσα μητέρα, μετακομίσαμε στην Κύπρο το 1992, όπου άρχισε η νέα μου ζωή. Μπήκα σε μια ελληνοκυπριακή λαϊκή σχολή χορού στην ηλικία των 9 ετών και μου άρεσε απίστευτα! Μετά από λίγο καιρό είδα τυχαία ένα μουσικό βίντεο των RUN DMC το ‘It’s Like That!” και συνειδητοποίησα ότι, ότι κι αν είναι αυτό που κάνουν, ήθελα να το κάνω και εγώ.. Και αυτό ήταν bboying!

Στην ηλικία των 12, μπήκα σε μια hip hop σχολή χορού στη Λεμεσό (Evi’s School of Dance), όπου ανακάλυψα τη μεγάλη και νέα μου αγάπη για το χορό. Στα πρώτα 2 χρόνια άρχισα να διδάσκω μισάωρα μαθήματα Break Dance σε μαθητές που ενδιαφέρονταν και σιγά-σιγά δημιούργησα ένα καινούριο crew (ομάδα χορευτών) τους “The Godfather’s”.

Ήμουν επίσης μέλος μιας άλλης ομάδας των Rebel Dancers, σε δημοφιλή σχολή χορού στη Λευκωσία, ως χορευτής και ως εκπαιδευτής, όπου συνάντησα τον πνευματικό μου πατέρα στο χορό τον κ.Hatim Kamel και ο οποίος μου έδωσε το καλλιτεχνικό μου όνομά, Leeco που σημαίνει ο επαναστάτης λύκος. Για 15 ημέρες είχαμε προπονηθεί ατελείωτες ώρες και πραγματικά με μεταμόρφωσε σαν χορευτή, και γι ‘αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Ενώ τα χρόνια περνούσαν έπερνα μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς ταλέντου όπου επιτυχιμένα κέρδιζα τα πρώτα βραβεία, έτσι σιγά-σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να με αναγνωρίζουν ως ο Λούκας ο χορευτής. Το 2007, μια μεγάλη διεθνής τηλεοπτική εκπομπή ήρθε στην Ελλάδα, το So You Think You Can Dance και θα έκαναν ακροάσεις στη Κύπρο. Πήγα στην ακρόαση, και κατάφερα να φτάσω στις ζωντανές εμφανίσεις όπου κέρδισα την πρώτη θέση. Αυτό πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου! Μέρος του βραβείου ήταν μια υποτροφία στο Λονδίνο, στο Trinity Laban. Το επόμενο βήμα μου μετά την ολοκλήρωση της υποτροφίας μου ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα, επειδή είχα λάβει μια πρόταση με συμβόλαιο από έναν από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του χορού στην Ελλάδα τον κ. Πάνο Μεταξόπουλο. Εκεί κλήθηκα να χορογραφήσω και να γίνω μέλος του μούσικαλ It’s Show time, όπου θα περιόδευε σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων στην Ελλάδα έκανα πολλά ενδιαφέροντα πράγμα όπως να χορογραφήσω για μερικούς από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες όπως η Δέσποινα Βανδή, να σκηνοθετήσω μουσικά βίντεο, να εργαστώ για τηλεοπτικά προγράμματα, κλπ…

Το 2010 αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να μετακομίσω στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσω τα όνειρά μου, όπου όλη η σκληρή μου δουλειά απέδωσε. Έκλεισα μια παγκόσμια περιοδεία για 3 χρόνια. Το Michael Jackson Immortal World Tour από το Cirque Du Soleil. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας επισκέφτηκα πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και συνάντησα μερικούς από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους και μεγαλύτερους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού και όχι μόνο, που συναναστρέφονται με διασημότητες και μίλησα σε μερικές από τις πιο εμπνευσμένες ψυχές. Αυτή ήταν η αρχή της διεθνούς καριέρας μου. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του απίστευτου ταξιδιού ου αποφάσισα να μετακομίσω μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία 3 χρόνια που ζω στο Λας Βέγκας κάνω αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τον κ. Travis Payne, χορογραφόντας για παγκόσμιες περιοδείες, τηλεοπτικές εκπομπές και για το Cirque Du Soleil. Χορεύω και διδάσκω σε όλο τον κόσμο και τώρα πιο πρόσφατα εστιάζομαι να φέρω τις δικές μου ιδέες στη ζωή ως creative director. Ειλικρινά αυτή είναι η συντομότερη εκδοχή της ιστορίας μου. Θα διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία μου με λεπτομέρειες μία ημέρα στο βιβλίο μου!

14813650_1123752214372565_1126291899_n

Ποια εμπόδια βρήκες στην επαγγελματική σου πορεία;

Υποθέτω ότι το πιο δύσκολο πράγμα ήταν όταν ήρθα στην Αμερική και έπρεπε να δουλέψω 3 φορές περισσότερο από το μέσο όρο ενός χορευτή για να κάνω τον εαυτό μου αισθητό και να αποδείξω ότι είμαι τόσο καλός, αν όχι καλύτερος από ότι το τοπικό ταλέντο. Η ροή των καλλιτεχνών στην Αμερική είναι τεράστια, έτσι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

Σε ποιο είδος χορού εξειδικεύεσαι;

Το κύριο στυλ χορού μου έχει βάση το Hip-Hop, αλλά μετά από όλα αυτά τα χρόνια εκπαίδευσης έχω αναπτύξει πολλά διαφορετικά στύλ με τον δικό μου τρόπο κίνησης που αλλάζει ανάλογα με την μουσική που κινούμε. Το ονομάζω (LEECOGRAPHY).

Ποιες διακρίσεις έχεις κατακτήσει μέχρι στιγμής; Ποια είναι για σένα η σημαντικότερη;

Εκτός από τους τοπικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, άρχισα κερδίζοντας το SYTYCD, ανοίγοντας συναυλίες της Beyonce, και δουλεύοντας με εδρεωμένους Έλληνες τραγουδιστές όπως η Δέσποινα Βανδή, ο Nivo και άλλοι πολλοί. Χορογράφησα για μούζικαλς, τηλεοπτικά shows, περιοδείες σε όλο τον κόσμο με το Michael Jackson Immortal World Tour by Cirque Du Soleil ως ένας από τους κύριους χορευτές. Ακόμη χορογραφούσα στο SYTYCD των ΗΠΑ κατα την 11η σεζόν, ήμουν μέλος της ομάδας σε παγκόσμια περιοδεία για έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Ασίας τον Jolin Tsai. Συνεργάστηκα με το Cirque Du Soleil σε πολλά έργα ως εκτελεστής και το πιο πρόσφατο ήμουν ο κύριος χορογράφος σε ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά show που ονομάζεται One Night For One Drop, και η λίστα με τις εμπιρίες και διακρίσεις μου συνεχίζεται… Όλες αναπόσπαστα ήταν και είναι σημαντικές για εμένα καθώς συνέβαλαν στο να διαμορφοθώ στον χορευτή που είμαι σήμερα!

Αυτή την περίοδο που σε βρίσκουμε;

Αυτή την περίοδο ζω στο Λας Βέγκας και ασχολούμαι με την δημιουργία δικού μου έργου, οποίου το concept video θα βρίσκεται σίγουρα και διαδικτιακά σύντομα έτσι θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να το δείτε.

Τι χαρακτηρίζει ένα πετυχημένο χορευτή; Είναι θέμα ταλέντου ή κάτι που με πολύ εξάσκηση μπορείς να το επιτύχεις;

Για να είσαι ένας επιτυχημένος χορευτής κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς με το χορό και να βγάζεις το προς το ζήν μέσα από αυτό. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με το ταλέντο και κάποιοι άλλοι εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους, έτσι είναι και τα δυο εξίσου σημαντικά. Αν είσαι ταλαντούχος και τεμπέλης, ποτέ δεν θα καταφέρεις να φτάσεις οπουδήποτε στη ζωή σου. Στη τελική αν θέλεις να πετύχεις ΠΡΕΠΕΙ να εργαστείς σκληρά!

14872564_1123752184372568_1513708056_n

Ο χορός απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς αλλά και σωματικό πόνο; Εσύ πως τα αντιμετωπίζεις;

Ναι, έχετε δίκιο! Απαιτεί πολλές ώρες εξάσκησης, έρευνας, προπόνηση και συνεχή δημιουργία και την επέκταση μας ως καλλιτέχνες. Λοιπόν, εγώ τα μετατρέπω όλα σε μια θετική νοοτροπία και εστιάζω στο βραβείο. Αν επικεντρωθείς στο πόνο και τις δυσκολίες τότε ποτέ δεν θα προχωρήσεις.

Ως χορευτής που βρίσκεσαι στο εξωτερικό πιστεύεις πως στη Κύπρο η τέχνη του χορού υστερεί;

Δυστυχώς, έχω να πω ότι είμαστε πολύ πίσω από τον κόσμο όσον αφορά το χορό. Δηλώνοντας αυτό, πραγματικά πιστεύω και ξέρω ότι έχουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά στη Κύπρο, και το βλέπω κάθε φορά που έρχομαι για εργαστήρια διδασκαλίας. Νιώθω ότι το πρόβλημα ξεκινά από τους ιδιοκτήτες των studios και τους δασκάλους χορού. Δεν υπάρχει μια κοινότητα χορού, ο ένας θέλει απλά να «φάει» τον άλλο, αντί για να υψώνουν τον χορό στην Κύπρο γενικότερα. Είναι λυπηρό, αλλά αλήθεια. Απλά θέλω να δώσω το σεβασμό μου στα λίγα studios και τους δασκάλους στη Κύπρο που προσπαθούν να βοηθήσουν και να ωθήσουν τους χορευτές τους για να γίνουν καταπληκτικοί και επιτυχημένοι.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον που θα περιλαμβάνουν σίγουρα και την Κύπρο. Αγαπώ τη χώρα μου και θέλω να βοηθήσω την ανέλιξη του χορού στην Κύπρο όσο μπορώ. Ευελπιστώ οτι κατά τα προσεχή έτη, θα δίνω περισσότερο το παρόν μου στο νησί μας. Ακολουθήστε το ταξίδι μου και ελπίζω να σας εμπνεύσω. Μην ξεχνάτε ότι άρχισα από το τίποτα και με σκληρή δουλειά και αφοσίωση κάνω όλα τα όνειρά μου πραγματικότητα. Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείτε να το κάνετε και εσείς!

14825578_1123752261039227_1737875269_n

 

14874894_1123752247705895_741758080_n

 

14793947_1123752241039229_211138916_n

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα