Neolaia Cyprus

Ξεκινάει απόψε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Bentham Insight
Bentham Insight

Ανοίγει απόψε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών της μια έκθεση μέσα στην έκθεση.

Προσκεκλημένος της θα είναι ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ και κεντρικό της έκθεμα ο τόμος «A Bigger Book» (από τις εκδόσεις Tansen) που αποτελεί αναδρομή στο έργο του.

Είναι πρώτη φορά που καλείται εικαστικός καλλιτέχνης στην έκθεση, όπου θα λάβουν επίσης μέρος με εκθέματά τους μεγάλα μουσεία από όλον τον κόσμο.

Από συγγραφείς το παρών θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι μυθιστοριογράφοι Κόνι Πάλμεν, Λέον ντε Βίντερ και Κέες Νόοτεμποομ.

Και οι τρεις προέρχονται από την Ολλανδία, που είναι φέτος τιμώμενη χώρα μαζί με τη Φλάνδρα, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Φίκρι ελ Αζούζι (επίσης μυθιστοριογράφος) με καταγωγή από το Μαρόκο.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει 7000 εκθέτες από 100 χώρες, 600 συγγραφείς από όλον τον πλανήτη και 4000 εκδηλώσεις.

Ελληνικό περίπτερο και εκδηλώσεις

Στο ελληνικό περίπτερο, που θα λειτουργήσει με ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θα φιλοξενηθούν 500 τίτλοι από την πρόσφατη παραγωγή 150 εκδοτικών οίκων.

Παρόντες θα είναι και αρκετοί Έλληνες εκδότες, που θα συμμετάσχουν στο περίπτερο με δική τους βιβλιοθήκη: οι εκδόσεις Καζαντζάκη, Καστανιώτη, Πατάκη και Παπαδόπουλος, όπως και οι εκδοτικοί οίκοι ‘Αγρα, Αιώρα, Διάπλαση, Ενάλιος-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Κέδρος, Cube Art, Mamaya, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος και Όπερα.

Οι εκδηλώσεις του Ελληνικού Περιπτέρου θα καλύψουν τομείς όπως η σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, οι νέες λογοτεχνικές φωνές, το δοκίμιο, τα μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία, το παιδικό βιβλίο, τα λευκώματα και τα βιβλία τέχνης.

Έμφαση θα δοθεί και στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, με συμμετοχή εκδοτών, αλλά και σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων (Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ).

Ειδικό θα είναι το βάρος του εκδοτικού οίκου Edition Romiosini του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) με έδρα το Βερολίνο, που θα παρουσιάσει μεταφράσεις παλαιότερης και νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας στα γερμανικά. Το Ελληνικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει αύριο στις 5 το απόγευμα η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη Μαρία Ζήση.

Στο φιλολογικό καφενείο του ελληνικού περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων:

– Παρουσίαση του θεατρικού έργου του Γιώργου Βέλτσου «Μάγκντα Γκαίμπελς» από τον ίδιο, που θα συνομιλήσει με τον Σπύρο Μοσκόβου, διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle

– Συζήτηση για την πορεία των μεταφράσεων των ελληνικών βιβλίων. Συμμετέχουν η Ευαγγελία Αυλωνίτη, λογοτεχνική πράκτορας, καθώς και δύο νέες Ελληνίδες ποιήτριες που ζουν στη Γερμανία: η Ελένη Γαλάνη και η Ευτέρπη Κωσταρέλη

– Παρουσίαση του σύγχρονου εκδοτικού τοπίου από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της ομάδας για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί και το ‘’Artificium», ένα νέο βιβλιοπωλείο στο Βερολίνο, που διαθέτει και προωθεί ελληνικά βιβλία

– Παρουσίαση Ελλήνων εικονογράφων με δείγματα της δουλειάς τους. Λαμβάνουν μέρος οι Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Αντώνης Ασπρόμουργος, Ελίζα Βαβούρη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κατερίνα Βερούτσου, Αντώνης Γαλάτης, Βάσω Γιαρένη, Γιώργος Δημητρίου, Ιφιγένεια Καμπέρη, Δέσποινα Καραπάνου, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μαριλένα Μέξη, Κωνσταντίνος Ξύγκας, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη και Βάσω Ψαράκη

– Παρουσίαση οκτώ συλλεκτικών εκδόσεων κλασικής τυπογραφίας και χαρακτικής. Πρόκειται για εκδόσεις με αυθεντικά χαρακτικά ενώ τα κείμενα είναι στοιχειοθετημένα στο χέρι

– Προβολή βραβευμένων ταινιών ελληνικών κινουμένων σχεδίων

Θα στήσουν Παρθενώνα απο βιβλία

Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστεί επίσης η έκθεση «documenta 14 » η οποία για το 2017 θα φιλοξενηθεί με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» στο Κάσελ της Γερμανίας.

Επιπλέον θα ανακοινωθεί η έναρξη της δράσης ‘’The Parthenon of Books» της Marta Minujín: μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για την κατασκευή ενός ομοιώματος της Ακρόπολης στην πλατεία Friedrichsplatz του Κάσελ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(www.iefimerida.gr)

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα