Neolaia Cyprus

Το πρόγραμμα του «Θεάτρου Ένα» για το 2017

13339577_10154106538006125_1327079281947590673_n

  • Ιανουάριος 2017

ianouarios

Ένας αποτυχημένος Βρικόλακας μόνο 100 χρονών ζει και εργάζεται στην Λευκωσία. Έχει ανθοπωλείο το οποίο ανοίγει μόνο το βράδυ. Οι γονείς του πολύ απογοητευμένοι από την συμπεριφορά του έρχονται από την Τρανσυλβανία και θέλουν να τον αποκληρώσουν, διότι, καθότι ερωτευμένος αρνείται να πιεί το αίμα της αγαπημένης του, που είναι μια κοινή θνητή.

 

  • Μάρτιος 2017

%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-2017

Ένας παραμορφωμένος ιδιοφυής αλλά και ημιπαράφρονας μουσικός που ζει κρυμμένος στις κατακόμβες κάτω από την Όπερα των Παρισίων, είναι ο μέντορας της Κριστίν, μιας νεαρής ανερχόμενης σοπράνο. Όταν, όμως, εκείνη ερωτεύεται έναν αριστοκράτη, το Φάντασμα ξεσπά ζηλόφθονα επάνω της αλλά και στο ίδιο το κοινό και τους καλλιτέχνες της Όπερας.

  • Μάιος 2017

%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83

Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Πρόκειται για 12 μικρά σκετσάκια εμπνευσμένα από 12 κεφάλαια του βιβλίου, με θέμα διάφορες πτυχές των σχέσεων μεταξύ ζευγαριών, όπως τις ζούμε σήμερα στην Κύπρο και στις πλείστες «πολιτισμένες» χώρες. Έρωτας, αγάπη, εξάρτηση, γάμος, ζήλια, απιστία, βίτσια, σεξ, αυνανισμός και διάφορες άλλες βιοχημικές αντιδράσεις και παιχνιδάκια των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα 12 σκετσάκια βασίζονται σε διαλόγους μεταξύ ζευγαριών, οι οποίοι αποδίδουν με χιουμοριστικό τρόπο όλες τις διαστάσεις και παρενέργειες των ερωτικών σχέσεων μεταξύ δύο ανθρώπων στην σύγχρονή κοινωνία.  Επιπλέον στο έργο γίνονται αναφορές μέσω των διαλόγων, αλλά και της ανάγνωσης διαφόρων αποσπασμάτων από το βιβλίο, στα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα. Είναι πολυγαμικό η μονογαμικό ζώο ο άνθρωπος? Μπορεί κάποιος η κάποια να αγαπά περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα? Τι κάνουμε όταν μάθουμε ότι μας απατούν? Υπάρχει έρωτας μετά τον θάνατο? Τι ρόλο παίζουν τα ένστικτα, τα συναισθήματα και τι η λογική στον έρωτα? Πως αντιμετωπίζουμε το «κέρατο»? Τι είναι φαντασίωση, τι βίτσιο και τι ανωμαλία? Πως φλερτάρουμε? Ουσιαστικά το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν ένα είδος «διάλεξης» με θέμα τα όσα ξέρουμε η δεν ξέρουμε η θα θέλαμε να ξέρουμε η νομίζουμε ότι ξέρουμε αναφορικά με το θέμα έρωτας, πάθους, αγάπη και σεξ, για την σημαντικότερη δηλαδή πτυχή της ζωής, που δεν είναι άλλη από την αναπαραγωγή του είδους συνδυασμένη με μια μεγάλη στις πλείστες των περιπτώσεων απαγορευμένη απόλαυση .Η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το έργο είναι ένα μείγμα πανελλήνιας δημοτικής και σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου, η γλώσσα δηλαδή την οποία μιλάμε στην Κύπρο σήμερα. Είναι διάρκειας περίπου 80 λεπτών και είναι δομημένο όπως μια επιθεώρηση. Τα 12 σκετσάκια είναι ίσα σε διάρκεια (περίπου 5 λεπτά το κάθε ένα), όπως και οι αφηγήσεις.

  • Σεπτέμβριος 2017

%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82

Το «ΝΤΕΦΟΛ» είναι ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη. Παράλληλα όμως είναι ένα αφιέρωμα σε όσους χάθηκαν και σε όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Oι ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, η Ιφιγένεια και ο Μενέλαος, θα  ζωντανέψουν επι σκηνής, μέσω της θεατρικής διασκευής του διηγήματος, και θα παρασύρουν τους θεατές να αναβιώσουν τις εφιαλτικές στιγμές  που έζησαν οι δύο νέοι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη Σμύρνη.

  • Νοέμβριος 2017

%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82

Το κλασσικό έργο του Charles Dickens δοσμένο σε όλο του το μεγαλείο, που απευθύνεται στο πλατύ κοινό με ειδικά εφέ, χριστουγεννιάτικη μουσική κλπ. Ο Σκρουτζ είναι ένας τσιγκούνης και γκρινιάρης ηλικιωμένος που ζει μόνος του. Δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο, παρά πως θα εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Τρία πνεύματα, του Παρελθόντος, του Παρόντος, και του Μέλλοντος, αναλαμβάνουν, με τον δικό τους τρόπο, να τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι τα πλούτη, αλλά η αγάπη, η συμπόνια και η ανθρώπινη παρουσία.

 

 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα