Neolaia Cyprus

Σπύρος Γιαννακόπουλος: Ένας σύγχρονος «παραμυθάς»

14599845_10154461508885856_1791085042_o

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και αρθρογράφος σε θέματα λογοτεχνίας, μουσικής και κόμικς.

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος είναι ένας ταλαντούχος νέος συγγραφέας, του οποίου η αστείρευτη φαντασία και το πηγαίο χιούμορ τον οδήγησαν στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Στην παρακάτω συνομιλία, διηγείται το κίνητρο για τη δημιουργία των παραμυθιών του, τις εμπνεύσεις και τα επόμενα βιβλία του.

Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Σπύρος Γιαννακόπουλος: Ξεκίνησε περισσότερο σαν παιχνίδι. Πάντα μου άρεσε το βιβλίο, δεν σταμάτησα ποτέ να διαβάζω και παιδικά βιβλία. Αισθανόμουν ασφαλής με την ανάγνωσή τους. Στα 21 μου χρόνια και φοιτητής, ταξίδεψα στη Σκωτία και εμπνεύστηκα από την κέλτικη ατμόσφαιρα. Επέστρεψα στην Αθήνα, έγραψα ένα σύντομο παραμύθι το οποίο δημοσιεύτηκε στους «Ερευνητές» της Καθημερινής. Έκτοτε συνέχισα την συγγραφή, πάντα προτιμούσα να γράφω παραμύθια και αυτό γιατί δεν δίνω ξεκάθαρο τέλος. Στη συνέχεια το σύντομο παραμύθι αναπτύχθηκε και έγινε βιβλίο, το έδωσα στα 24 μου σε μεγάλο εκδοτικό οίκο, αλλά δεν τους άρεσε. Απογοητεύτηκα, δεν ήθελα να το δώσω αλλού. Συνέχισα να γράφω στους «Ερευνητές», η Καθημερινή έχει μια τριβή με τη γραφή και όταν θα ένιωθα περισσότερο έτοιμος, θα το ξαναέπιανα. Το πρώτο μου παραμύθι ήταν o «Τρύφωνας από τη Δρακολανδία».

trifonas

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για σένα να κατανοήσεις την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης ενός παιδιού;

Σ.Γ : Γράφω για μένα, γράφω όπως θα αφηγούμουν μια ιστορία σε κάποιον φίλο μου. Δεν την ξέρω την παιδική ψυχολογία, δεν έχω παιδιά,δεν είμαι εκπαιδευτικός. Γράφω πιο πολύ για να περνάω εγώ καλά και να μου προκαλεί γέλιο. Ευτυχώς έχω μια επιμελήτρια που γνωρίζει από παιδική ψυχολογία και με βοηθάει.

Ποια είναι τα μηνύματα που επιθυμείς να περάσεις στους μικρούς αναγνώστες μέσα από τις ιστορίες σου; 

Σ. Γ: Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να βγει ένα κείμενο που να το χαρούν τα παιδιά. Το μήνυμα έρχεται δεύτερο, δεν με ενδιαφέρει. Στο πρώτο βιβλίο υπάρχει το μήνυμα της διαφορετικότητας. Στο δεύτερο βιβλίο όμως δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα.

Το νέο σου βιβλίο «Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί» κυκλοφορεί σε λίγο καιρό. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία;

Σ. Γ: Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει κοντά στα Χριστούγεννα. Εμπνεύστηκα από μια συναυλία των Flaming Lips που παρακολούθησα πριν από μερικά χρόνια στη Βαρκελώνη. Κατά τη διάρκεια ερμηνείας του αγαπημένου μου τραγουδιού «Yoshimi battles the pink robots», ο τραγουδιστής Wayne Coyne κάλεσε πάνω στη σκηνή ήρωες από τον «Μάγο το Οζ». Η Dorothy, ο τενεκεδένιος και πολλά λιοντάρια χόρευαν υπό τους ήχους του τραγουδιού, μια σκηνή που έμεινε στο μυαλό μου από εκείνη τη στιγμή και μετά δημιούργησα την ιστορία.

Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την   ενασχόλησή του με τη συγγραφή παιδικού βιβλίου;

Σ.Γ: Θα τον συμβουλέψω να γράφει και να  διαβάζει. Γράφοντας, αποκτάς την αίσθηση του ωραίου και του περιττού, ενώ με το διάβασμα αποκτάς κρίση και μπορείς να κρίνεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Σίγουρα θα τον παιδέψει η μοναξιά και χρειάζεται και υπομονή.

2c335e16-762e-49f6-8722-22e7290c162e

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1981. Αρθρογραφεί από το 2008 στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και τα κόμικς. Εχει γράψει τα παιδικά βιβλία «ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία» (2015, Πατάκης) και «Πορτοκαλάδα με Ανθρακικό» (2016, Πατάκης). Σύντομα θα κυκλοφορήσει το εφηβικό του βιβλίο: «Το Κορίτσι με το Ξύλινο Σπαθί» (Πατάκης).

  • Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «24» και αναρτήθηκε στο http://www.24h.com.cy/

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα