Neolaia Cyprus

Mια έκθεση για τη Ρευστή Ήπειρο στη Λειψία με τη συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών

Λειψία: Ομαδική έκθεση με τη συμμετοχή πέραν των 20 καλλιτεχνών διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14 στη Λειψία της Γερμανίας, σε συνεργασία με το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη). Συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Ισραήλ η Αίγυπτος και η Κύπρος. Η έκθεση «TERRA MEDITERRANEA: IN ACTION», η οποία διερευνά –από καλλιτεχνική άποψη– την επιδείνωση των κρίσεων και των επιπτώσεών τους στη Μεσόγειο, εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ξενάγησης στις Γκαλερί  Spinnerei. Μια άλλη εκδοχή της έκθεσης θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος στην Κύπρο (Λευκωσία και Πάφο) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαριάννα Χριστοφίδου, Χάρις Επαμεινώνδα, Λία Χαράκη, Ελίζαμπεθ Χόουκ Ντέρινγκ, Ελένη Καμμά, Παναγιώτης Μιχαήλ, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια το φάντασμα της κρίσης στοιχειώνει την Ευρώπη. Ξεκίνησε ως μια τραπεζική κρίση, γιγαντώθηκε ως μια εθνική κρίση χρέους και στη συνέχεια προκάλεσε οικονομικές και κυβερνητικές κρίσεις  –  και όχι μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η εσωτερική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβρώνεται ραγδαία. Οι περιοχές που βρίσκονται έξω από το οχυρό της ΕΕ και σπαράσσονται από εμφύλιο και η προσφυγική κρίση βάζουν σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την εσωτερική πολιτική της κάθε χώρας: νέα οχυρωμένα σύνορα υψώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ακροδεξιά, λαϊκίστικα και αντικυβερνητικά κινήματα αυξάνονται συνεχώς.

Η εννοιολογική δομή «Terra Mediterranea», που καλύπτει τις γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ευρώπης, νοτιοδυτικής Ασίας και βορείου Αφρικής, χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών από αμνημονεύτων χρόνων. Οι περιοχές αυτές, που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως άντρο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχουν αναπόφευκτα βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών γεγονότων. Μήπως η συνοχή αυτή είναι ακριβώς και η διέξοδος από την κρίση; Μια ένωση για τη Μεσόγειο που θα συμπληρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοια που ολοκληρώνει την αποαποικιοποίηση και προσφέρει στη νεολαία μια διέξοδο από τη στασιμότητα, τη φτώχεια, τον αυταρχισμό και τη βία.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη δυνατότητα της τέχνης ως διανοητικού μεσολαβητή και ως εργαλείου για να ξεπεραστεί το πολιτισμικό κατεστημένο. Ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών από την περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζουν έργα που παρατηρούν αυτή την ιστορική και ταραχώδη φάση από πολιτική, κριτική και ποιητική οπτική.

Παράλληλα με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το HALLE 14 παρουσιάζει την έκθεση από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια των Μίκαελ Αρτστ και Γιάννη Τουμαζή.  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άνα Αντάμοβιτς, Μάρβα Αρσάνιος, Bank of No, Σοφία Μπέμπεζα, Μπάνου Τζενέτογλου, Μαριάννα Χριστοφίδου, Τομ Ντέιλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Hackitectura, Λία Χαράκη, Τίμο Χέρμπστ & Μάρκους Νέμπε, Ελίζαμπεθ Χόουκ Ντέρινγκ, Ελένη Καμμά, Μαχμούντ Χαλέντ, Ζήσης Κοτιώνης, Μόνα Μάρτσουκ, Παναγιώτης Μιχαήλ, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Νίρα Πέρεγκ, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ραν Σλάβιν, Πάολα Γιακούμπ, Γιαέλ Ναβάρο Γιασίν & Εμρά Γκογκντεμίρ.

Εγκαίνια: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στις 15:00 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 11:00-18:00 Είσοδος: €4 / μειωμένο €2 (δωρεάν κάθε Τετάρτη) Χώρος: HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διεύθυνση: Spinnereistraße 7, 04179 Λειψία, Γερμανία   Ξενάγηση στις Γκαλερί Spinnerei: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, 11:00-20:00 Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, 11:00-18:00   Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14.

Ως ανεξάρτητο κέντρο τέχνης, το HALLE 14 είναι ένας χώρος παρουσίασης της σύγχρονης τέχνης, καθώς και χώρος προβληματισμού και επικοινωνίας. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το HALLE 14 υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω των καλλιτεχνικών στόχων που έχει θέσει. Η επίτευξη των στόχων αυτών επιτυγχάνεται με διάφορα πρότζεκτ, όπως εκθέσεις, τη βιβλιοθήκη και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικών τεχνών, καθώς και το  πρόγραμμα υποτροφιών. Λειτουργεί από το 2002 σε ένα διατηρητέο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο στους χώρους της Leipziger Baumwollspinnerei (Κλωστήρια Βάμβακος Λειψίας). NiMAC  Το NiMAC στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994 και είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Κύπρου. Η αρχιτεκτονική του αποκατάσταση και η μετατροπή του σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο πολιτιστικό χώρο τιμήθηκαν το 1994 με το Βραβείο Europa Nostra. Κατά τη διάρκεια των είκοσι και πλέον χρόνων λειτουργίας του, το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας διοργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πολλές από αυτές οργανώθηκαν σε συνεργασία με μουσεία, κέντρα τεχνών και πολιτιστικά ιδρύματα ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Πηγή: www.philenews.com

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα