Neolaia Cyprus

Το ολοκαίνουριο «Παλιό Λιμάνι» της Λεμεσού

«Δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς παράδοση. Το «νέο» είναι ένα σημείο καμπής πάνω σε μια προηγούμενη μορφή. Η καινοτομία είναι πάντα μια παραλλαγή του παρελθόντος» … Carlos Fuentes

Η μαρίνα Λεμεσού, ο μώλος, η ξύλινη αποβάθρα και το παλιό λιμάνι αποτελούν σημεία πυρήνες της σημαντικότερης ανάπλασης που έγινε ποτέ στη Λεμεσό.  Με όσα μάτια κι αν κοιτάξει κανείς την περιοχή γύρω από το παλιό λιμάνι, δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει το βάθος της ομορφιάς της αν δεν χρησιμοποιήσει τα μάτια της μνήμης και του παρελθόντος. Μόνο τότε θα μπορέσει πραγματικά και ουσιαστικά να θαυμάσει αυτό που βλέπει.

Μια φορά και έναν καιρό…

2124-0.old-port-limassol-header.8230fee3caf1b0ff689cf59f7b47608e

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Το παλιό λιμάνι της Λεμεσού κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Κατασκευάστηκε ως συμπλήρωμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξυπηρετούσε την εμπορευματική και επιβατική κίνηση της χώρας για δύο δεκαετίες. Τα περισσότερα πλοία που έφθαναν στο παλιό λιμάνι παρέμεναν στο αγκυροβόλιο και η διακίνηση φορτίων και επιβατών μεταξύ των πλοίων και της ακτής γινόταν με μαούνες, με εξαίρεση μικρά σκάφη που μπορούσαν να προσδέσουν στα κρηπιδώματα. Με την κατασκευή του νέου λιμανιού το 1973, αλλά και λόγω της εξέλιξης που επήλθε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, άρχισε να μειώνεται η χρήση του και από το 1979 έπαψε να παίζει οποιοδήποτε ρόλο στις ναυτικές δραστηριότητες.

ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΜΩΛΟΥ 
Η σημαντικότερη αποβάθρα της πόλης, αλλά και του νησιού, ήταν αυτή του παλιού λιμανιού ή του Τελωνείου, όπως ήταν γνωστή παλαιότερα. Η αποβάθρα που αντιστέκεται ακόμα στο χρόνο, εγκαινιάστηκε το 1881 και χρησίμευε τόσο για την μεταφορά των αγαθών, όσο και των επιβατών, κάνοντας τη Λεμεσό να γίνει το πρώτο εξαγωγικό και εμπορικό κέντρο της Κύπρου.

Η κύρια αποβάθρα είχε πλαϊνή σκάλα για την επιβίβαση και αποβίβαση ταξιδιωτών, καθώς επίσης και αίθουσα επιβατών. Σήμερα αποτελεί συνέχεια του πολυ-λειτουργικού παραθαλάσσιου πάρκου (μώλου) και σημείο βόλτας για τους ρομαντικούς. Πάντα όμως θα είναι ένας διάδρομος που δένει το χθες με το σήμερα.

ΜΩΛΟΣ
Μετά τη δημιουργία της αποβάθρας, το λιμάνι άρχισαν να προσεγγίζουν αυστριακά πλοία και αργότερα πλοία αγγλικών και ελληνικών εταιρειών, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν και οι πρώτες κυπριακές (Λεμεσιανές) ναυτιλιακές εταιρείες με δικά τους καράβια.

Σύντομα γεννήθηκε η ανάγκη για προκυμαίες και  αποθηκευτικούς χώρους και σαφώς διαμόρφωση της παραλίας. Οι συνεχείς ανάγκες για περισσότερο ζωτικό χώρο αυξάνονται, αφού νέα και μεγαλύτερα ατμόπλοια προσέγγιζαν συνεχώς το αγκυροβόλιο. Έτσι λοιπόν το 1912 άρχισε να κατασκευάζεται η πρώτη φάση του μώλου της Λεμεσού, της «προκυμαίας».

Ο μώλος είναι σήμερα ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο της προκυμαίας, γνωστό ως επίχωση, ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα σημαντικά έργα που έγιναν στη Λεμεσό και που σήμερα συνδέει την Ακτή Ολυμπίων με τη μαρίνα και το γραμμικό πάρκο Γαρύλη.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΨΑΡΟΛΙΜΑΝΟ
Είναι απόλυτα μαγικός ο τρόπος με τον οποίο δένει το μοντέρνο και το παλιό σε αυτή την πόλη και το παλιό «ολοκαίνουριο» λιμάνι είναι η τρανή απόδειξη. Το παλιό λιμάνι μετατράπηκε σε ψαρολίμανο, ενώ ο χώρος γύρω από αυτό έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε ένα άκρως εξωπραγματικά όμορφο τουριστικό κέντρο.

Από όπου και αν το δει κανείς, ο πυρήνας του διαμορφωμένου λιμανιού είναι αδιαμφισβήτητα το γραφικό ψαρολίμανο. Εκεί, ανάμεσα στο σύγχρονο, γραφικό και συνάμα μοντέρνο τοπίο, βρίσκονται οι βαρκούλες των ψαράδων που κάθε βράδυ βγαίνουν στα ανοιχτά και επιστρέφουν κουβαλώντας νωρίς το πρωί την ψαριά τους.

Ο χώρος ξύπνησε από έναν πολύχρονο ύπνο και με μια φρέσκια μορφή είναι πανέτοιμος να δεχτεί ξανά το πλήθος των επισκεπτών του παρελθόντος. Νέα μαγαζιά ανοίγουν το ένα μετά το άλλο θυμίζοντας παλιές ένδοξες εποχές της παρολίγον πρωτεύουσας του νησιού.

Οι γαστρονομικές και ψυχαγωγικές επιλογές στο ολοκαίνουριο «παλιό λιμάνι» είναι πάρα πολλές. Καφετέριες και εστιατόρια κάθε λογής, είναι σε θέση να καλύψουν κάθε γούστο και κάθε διάθεση, πάντοτε με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και το γραφικό ψαρολίμανο:

1. Η μικρή παγωταρία Galactica Gelato by the sea με παγωτά, φρέσκους χυμούς, καφέδες, smoothies και milk shakes.
2. To καφεστιατόριο Remezzo Café Resto με νόστιμα σνακ και επιδόρπια πειρασμός από τα ζαχαροπλαστεία Τερκενλής.
3. Το καφεστιατόριο Pier One Cafe Restobar, με λαχταριστές απολαύσεις σε ένα εξαίρετο fusion μενού με την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου.
4.  Το εστιατόριο The Fish Market του σεφ Λευτέρη Λαζάρου βραβευμένου με αστέρι Michellin.
5.  Το εστιατόριο The Steak House με διεθνή κουζίνα και καλό κρασί από Κύπρο και εξωτερικό.
6.  Το καθαρά κυπριακό Tsακmade, με ζεστούς και κρύους καφέδες, τσάι, ολόφρεσκους χυμούς, σνακς, παγωτά φτιαγμένα από ιταλικά συστατικά, milkshakes και γρανίτες.
7.  Το Gin Fish sea food bar με θαλασσινές πανδαισίες και signature cocktails.
8.  H καφετέρια Diamante Blu με μαγευτικές αρωματικές γεύσεις καφέ, υπέροχα σνακ και γλυκά.
9.  Το καφέ-ουζερί Στου λιμανιού την άκρη με μεγάλη ποικιλία τσαγιών, αλλά και γλυκών από το ζαχαροπλαστείο Ερμής.
10. Η γνωστή αλυσίδα La Croissanterie με μεγάλη ποικιλία από καφέδες, φρέσκα κρουασάν και σνακ.
11.  H Ελληνική αλυσίδα ροφημάτων Bubble Tale Tea Bar με ξεχωριστές και παιχνιδιάρικες γεύσεις.
12.  Το  μικρό μαγαζάκι με διάφορα σνακ και ροφήματα The Petit Food & Drinks.
13.  Το καφεστιατόριο Pascucci με υπέροχο καφέ και καλό φαγητό.
14.  Η παγωταρία Haagen Dazs με τους αγαπημένους και γνωστούς συνδυασμούς παγωτών.
15.  Το Κυπριακόν εστιατόριο, μία εναλλακτική γαστρονομική πρόταση με γνώριμες Κυπριακές γεύσεις, διαχρονικά εδέσματα, παραδοσιακά τοπικά επιδόρπια και καλό Κυπριακό κρασί.
16.  FOL Gourmet Popcorn, η πασίγνωστή αλυσίδα από την Ιταλία σε ένα πρωτότυπο συνδυασμό Ιταλικής κουζίνας και popcorn, διαθέτει 20 διαφορετικές γεύσεις popcorn.

Ο πλήρως διαμορφωμένος χώρος του παλιού λιμανιού δένει άμεσα και πολύ αρμονικά με τη μαρίνα Λεμεσού, η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο πάνω στη θάλασσα, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στη Λεμεσό. Περιλαμβάνει τεχνητά νησιά και συνδυάζει ελκυστική οικιστική ανάπτυξη, ψυχαγωγία, φαγητό, εμπόριο με εκλεκτά καταστήματα όπως επίσης και τελευταίας τεχνολογίας μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 650 σκαφών.

http://allaboutlimassol.com/

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα