Neolaia Cyprus

Κυπριακά Startups που ξεχωρίζουν

startupnew

Στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου δραστηριοποιούνται αρκετά startups, που είτε έχουν ιδρυθεί από Κύπριους είτε προέρχονται από το εξωτερικό και μετέφεραν την έδρα τους στη χώρα μας, λόγω, κυρίως, του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος.

Κάποια από αυτά διαθέτουν τοπικό χαρακτήρα και πολλές δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στο νησί, ενώ άλλα παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές να εξελιχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τη διάρκεια ζωής, την καινοτομία, την κερδοφορία και την παρουσία στο εξωτερικό επιλέξαμε τέσσερα startups με έδρα την Κύπρο, τα οποία έχουν ιδρυθεί από Κύπριους και διαθέτουν έτοιμα προϊόντα που βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Covve
Mε πολλές προοπτικές να κατακτήσουν την Αμερική και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα, ο Γιάννης Γαβριηλίδης, ένας Κύπριος επιχειρηματίας, μαζί με το συνέταιρό του, Αλέξανδρο Πρωτογερέλλη, ίδρυσαν την Covve, αναπτύσσοντας μία καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή που επαναπροσδιορίζει το επαγγελματικό αρχείο επαφών. H Covve χρησιμοποιείται από χιλιάδες επαγγελματίες καθώς και από μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

Τα καινοτόμα εργαλεία της βοηθούν τον κάθε επαγγελματία να συμπληρώνει και να ενημερώνει αυτόματα τις επαφές του, τον υπενθυμίζουν να επικοινωνεί και να διατηρεί τις επαγγελματικές του σχέσεις, καθώς και να κατανοεί καλύτερα την εμβέλεια και τη δύναμη του δικτύου επαφών των συναδέλφων και φίλων του. Αναγνωρίζοντας ότι το προσωπικό αρχείο επαφών είναι κάτι πολύ ιδιωτικό, η εφαρμογή σχεδιάστηκε έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των δεδομένων.

Η Covve προσφέρεται σε εφαρμογή iOS (iPhone), σε Web για tablets, laptops και desktops και πολύ σύντομα σε Android.

Diyful
Θέλοντας να διευκολύνει το κοινό να δημιουργήσει τις δικές του κατασκευές, η πλατφόρμα Diyfulπροσφέρει πληροφορίες για τα υλικά, τον τρόπο και το κόστος κατασκευής, ενώ παρέχει και λύσεις όταν η εργασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Με παρουσία στη βρετανική και την κυπριακή αγορά και σύντομα σε άλλες χώρες, η νεοφυής εταιρεία επιδιώκει να ξεχωρίζει στον κόσμο του DIY.

Η πλατφόρμα έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό Startup Weekend Cyprus 2013 όπου και πήρε την πρώτη θέση. Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από τους Χριστόφορο Τζιηρτζιηπή, Αντώνη Πουπάζη και Χαράλαμπο Χαραλάμπους. Εκτός από τους οδηγούς κατασκευής, διαθέτει και λίστα με επαγγελματίες με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή.

Πρόσφατα προχώρησαν, μάλιστα, και σε παραγωγή διαδικτυακής εκπομπής με τίτλο «Do it – The DIY show», που δείχνει στον καταναλωτή πώς να δημιουργεί απλές κατασκευές, δίνοντας λύσεις για το σπίτι.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η είσοδος σε νέες αγορές, με την ενσωμάτωση των προϊόντων της σε ιστοσελίδες καταστημάτων αλλά και στα ίδια τα μαγαζιά. Ακόμη, υπάρχει προοπτική για είσοδο στον κόσμο των εφαρμογών για κινητά και wearable devices.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο  Απρίλιο επιλέχθηκε ανάμεσα στα top 10 startups στο Founders Games του WEBIT festival της Σόφιας, ενώ μέσω αυτής έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, υπολογισμοί για κατασκευές αξίας πέραν των 25 εκατ. ευρώ.


Ideas2Life (AtYourService και Foody)
Τη χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία της εξεύρεσης του «κατάλληλου» στον τομέα των υπηρεσιών επιδιώκει να απλοποιήσει η ιστοσελίδα AtYourService. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες. Από φωτογράφους ή μάστορες μέχρι δικηγόρους και webdesigners.

Ο χρήστης απλώς περιγράφει την υπηρεσία που χρειάζεται και λαμβάνει προσφορές από 10 χιλιάδες εταιρείες και επαγγελματίες σε όλη την Κύπρο που έχουν εγγραφεί στο site. Επισημαίνεται ότι από τη δημιουργία του τον Νοέμβριο του 2012 ζητήθηκαν υπηρεσίες ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η Foody δημιουργήθηκε με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικτυακής παραγγελίας φαγητού, ποτού και καφέ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες της να επιλέξουν ανάμεσα σε 100 εστιατόρια, λαμβάνοντας την παραγγελία στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους.

Η υπηρεσία αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και διατίθεται τόσο διαδικτυακά όσο και για συσκευές smartphones και tablets, δίδοντας την ευχέρεια για online πληρωμή των παραγγελιών.  Στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας βρίσκεται η βελτίωση της εμπειρίας για συγκεκριμένα γκρουπ πελατών, όπως οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, με την προώθηση των ομαδικών παραγγελιών.

Το Foody και το AtYourService αποτελούν προϊόντα της Ideas2Life, η οποία είναι startup εταιρεία που ίδρυσαν οι Αργύρης Αργυρού και Μιχάλης Οικονόμου.

Teach n Go
Το Teach n Go είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης για μικρομεσαίες ιδιωτικές σχολές, φροντιστήρια και επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Το σύστημα συνδυάζει διαχείριση μαθημάτων, προγραμματισμό, βαθμολόγηση, διαδικτυακή εκπαίδευση και παρακολούθηση πληρωμών με ένα εύκολο τρόπο σύνδεσης, που αυτοματοποιεί και συγκεντρώνει σε ένα κεντρικό σημείο όλη τη ροή της εργασίας του εκπαιδευτικού, επιτρέποντάς του να ξοδεύει λιγότερο χρόνο κάνοντας δουλειές ρουτίνας και περισσότερο χρόνο διδάσκοντας. Η ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Νάταλη Μασρουζιέ και ο Χάρης Πετρασίτης δημιούργησαν τη δική τους ιδιωτική σχολή.

Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει αρχικά μια επένδυση των €15.000 από το Startup Bootcamp Amsterdam όταν είχε επιλεγεί ως μια από τις εννέα πιο υποσχόμενες ιδέες παγκοσμίως. Σημαντικό σημείο στην πορεία της εταιρείας ήταν , από η εξασφάλιση χρηματοδότησης (seed funding) ύψους €400.000 από μέλη του CYBAN (Cyprus Business Angels Network).

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, την πλατφόρμα  χρησιμοποιούν άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι η προώθησή της σε σχολές της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή:inbussinessnews.com

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα