Neolaia Cyprus

Αγχώδεις διαταραχές: Ποια είναι τα συμπτώματα

57879b681dc52468718b47a6

Οι αγχώδεις διαταραχές “χτυπάνε την πόρτα” όλο και περισσότερων ανθρώπων επηρεάζοντας την ψυχολογία αλλά και τον οργανισμό τους.

4 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι Η.Π.Α. είναι η χώρα στην οποία εμφανίζονται πιο συχνά περιστατικά (8 στους 100) ενώ η ανατολική Ασία έχει την πιο χαμηλή θέση (3 στους 100). Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν μια διαταραχή σε σύγκριση με τους άντρες. Πώς όμως θα καταλάβετε αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Έντονη ανησυχία

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό μιας γενικευμένης αγχώδους διαταραχής είναι η υπερβολική ανησυχία για καθημερινά πράγματα που διαρκεί όμως μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, το να κάνετε ανήσυχες σκέψεις τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Αυτή η έντονη ανησυχία διαφέρει από το άγχος, κυρίως γιατί επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή του ατόμου και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση.

Προβλήματα στον ύπνο

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή κάνετε κακό ύπνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως και να πάσχετε από μία διαταραχή. Είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά όταν έχετε κάτι πολύ σημαντικό, π.χ. συνέντευξη για δουλειά, ένα σημαντικό meeting κ.τ.λ. Αλλά αν είστε μονίμως ταραγμένοι λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων (όπως τα οικονομικά) ή ακόμα και χωρίς λόγο, πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα με τον ύπνο έχουν βιώσει κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής. Ένα εξίσου σημαντικό δείγμα διαταραχής είναι αν, αφού ξυπνήσετε, νιώθετε το μυαλό σας να είναι σε εγρήγορση και να μην μπορείτε να ηρεμήσετε.

Παράλογοι φόβοι

Όλοι φοβόμαστε κάτι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Αν όμως οι φοβίες σας ξαφνικά εντείνονται χωρίς αιτία, τότε αυτό είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβάστε τα φίδια χωρίς αυτό όμως να σας έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Ξαφνικά, το παιδί σας πάει κατασκήνωση και εσάς αυτή η φοβία όχι μόνο αναζωπυρώνεται αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να τα σκέφτεστε.

Ένταση στους μυς

Αυτό μπορεί να εμφανίζεται ως σφίξιμο του σαγονιού, της γροθιάς κ.τ.λ. και αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα όταν εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να εμφανίζεται ανά διαστήματα, να φεύγει για λίγο και έπειτα να κάνει πάλι την εμφάνισή του. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά αλλά και πάλι αν δεν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί και πάλι να δημιουργηθούν επιπρόσθετες φοβίες από έναν τραυματισμό, για παράδειγμα.

Χρόνια πεπτικά προβλήματα

Μπορεί τα συμπτώματα να ξεκινούν από το μυαλό και τα συναισθήματά μας, όμως μπορούν να προχωρήσουν και στο σώμα μας. Ιδιαίτερα παθήσεις που συνδέονται με το στομάχι, έχουν να κάνουν κυρίως με ψυχολογικούς παράγοντες. Έτσι, αν πάσχετε από χρόνια δυσπεψία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια, φουσκώματα, κράμπες και πόνους είναι πολύ πιθανό ν οφείλονται στο άγχος σας.

Έντονο τρακ

Αν έχετε κάποιο κοινωνικό γεγονός στο οποίο θα βρίσκεστε στο επίκεντρο είναι λογικό να νιώθετε πίεση. Αν όμως ανησυχείτε γι’ αυτό μέρες ή εβδομάδες πριν, ή ακόμα χειρότερα νιώθετε έτσι ακόμα και μετά το πέρας της εκδήλωσης αυτής τότε μάλλον πάσχετε από κοινωνικό άγχος.

Εσωστρέφεια

Ακριβώς αυτό το κοινωνικό άγχος μπορεί να σας οδηγήσει στο να γίνεται εσωστρεφής. Υπάρχουν άνθρωποι που από τη φύση τους είναι εσωστρεφείς, αν όμως το να μιλάτε με κόσμο σας προκαλεί τρόμο, έντονη εφίδρωση, δυσκολία στην ομιλία, ναυτία ή νιώθετε να κοκκινίζετε, τότε η εσωστρέφειά σας έχει βαθύτερη αιτία.

Πανικός

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να γίνουν εξαιρετικά τρομακτικές δημιουργώντας δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, μούδιασμα στα άκρα, εφίδρωση, ζάλη, πόνο στο στήθος και στο στομάχι, αίσθηση ζέστης ή κρύου. Αυτό δεν σημαίνει πως αν πάθετε μια κρίση πανικού, έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή αλλά αν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται τότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Flashback

Αν έχετε ζήσει μια δυσάρεστη στιγμή ή ένα τραυματικό γεγονός, η αναδρομή στο παρελθόν είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του μετατραυματικού στρες. Μέχρι πρόσφατα, το μετατραυματικό στρες αποτελούσε μία από τις αγχώδεις διαταραχές, καθώς έχει πολύ κοινά χαρακτηριστικά με αυτές. Οι αναδρομές στο παρελθόν μπορεί να αφορούν και πιο απλά γεγονότα και εμφανίζονται συχνά σε όσους πάσχουν από κοινωνικό άγχος.

Τελειομανία

Ο άνθρωπος που έχει εμμονή με την τελειότητα, συνήθως πάσχει από κάποια αγχώδη διαταραχή. Για την ακρίβεια, η τελειομανία είναι μία ψυχαναγκαστική διαταραχή που όμως πλέον αυτού του είδους οι ψυχώσεις θεωρούνται αγχώδεις διαταραχές.

Καταναγκαστική συμπεριφορά

Επίσης ανήκει στις ψυχαναγκαστικές διαταραχές, άρα και στις αγχώδεις. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό όπως το πλύσιμο των χεριών που λαμβάνει όμως διαστάσεις “τελετουργίας” και που σε περίπτωση που το άτομο δεν μπορεί να τις εκτελέσει, καταβάλετε από άγχος.

Αυτο – αμφισβήτηση

Όταν ένα άτομο αμφιβάλλει διαρκώς για τον εαυτό του, είτε για ένα συγκεκριμένο στοιχείο είτε γενικότερα, και αυτή η αμφιβολία του γίνεται εμμονή προκαλώντας του δυσφορία, τότε υπάρχει περίπτωση να πάσχει από κάποια αγχώδη διαταραχή.

Πηγή:yolife.gr

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα