Neolaia Cyprus

«Τά παιδία παίζει, αλλά δεν θα παίζει το καλοκαίρι»…

Η Παιδεία σε πόλεμο – για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη…

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Γύρω γύρω οι μαθητές στην μέση τα κόμματα και οι σκοπιμότητες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι επικράτησε η λογική του να βγουν οι μαθητές στους δρόμους θα επιλύσει τα προβλήματα στην Παιδεία, μέσω φανατισμού και κραυγών απελπισίας.

Οι μαθητές αντιδρούν για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Προς τι η τόση κόντρα; Τι το ποιο λογικό να προετοιμάζεσαι τέσσερεις μήνες για να δώσεις εξετάσεις στο τέλος του τετράμηνου;

Η τακτική του να διδάσκεσαι κάποιο μάθημα τον Σεπτέμβρη για να το θυμηθείς τον Ιούλιο αποτελούσε μέγα λάθος από όποια οπτική γωνία και να το δεις.

Η παραπαιδεία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ, αν πρώτα μαθητές και γονείς δεν εμπιστευθούν το μαθησιακό σύστημα της Κύπρου. Το πρόβλημα αρχικά πηγάζει από την αδυναμία του Υπουργείου να αξιολογήσει σωστά τους καθηγητές που διδάσκουν στα σχολεία μας.

Όμως και αυτό το πρόβλημα να λυνόταν, οι μαθητές που θέλουν και ζητούν 19 και 20 «γενικό» σίγουρα θα συνέχιζαν τα ιδιαίτερα μαθήματα εκτός σχολείου έστω και αν στο λύκειο τους δίδασκε ο Μπαμπινιώτης.

Είναι λογικό για τους μαθητές που επιζητούν το «Άριστα» να ζητούν την επιπλέον βοήθεια και το κάτι παραπάνω, έστω και αν δεν υπάρχει. Και αυτό είναι πρωτίστως δουλειά του κάθε γονιού να μεταδώσει στο παιδί του την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και όχι στο να βρεθεί κάποιος που θα του πει να κάτσει να διαβάσει για να του τα μάθει…

Η κόντρα Υπουργείου και ΑΚΕΛ

Είναι πραγματικά «άρρωστο» να ακούς δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για σκοπιμότητες. Από την μια έχουμε το ΑΚΕΛ, μέσω του Χριστοφίδη, να κατηγορεί τον υπουργό ότι δημιουργεί πλειοψηφίες στην ηγεσία των μαθητών με εντολές του ΔΗΣΥ, με τον Καδή να απαντά ότι κρύβονται κάποιοι πίσω από την «εξέγερση» των μαθητών.

Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση

Και οι δύο πιο πάνω κύριοι έχουν δίκαιο. Είναι άξιο απορίας το γιατί 17χρονοι μαθητές που μπορούν να συντάξουν τέτοια κείμενα αντίδρασης με αντιπροτάσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους αγχώνει τελικά τι θα γίνει με τα τετράμηνα.

Επιπλέον, πως γίνεται απλοί μαθητές να γνωρίζουν το τελικό σχέδιο του Υπουργείου που δεν είναι καν γνωστό στο κοινό και στους μαθητές. Αυτό δεν χρίζει απάντησης; Αν δεν κρύβονται από πίσω κάποιοι κομματικοί πως γίνεται να το γνωρίζουν οι μαθητές από μόνοι τους; Απλή λογική δεν είναι;

Τώρα όσον αφορά αυτές τις αλληλοκατηγορίες για δεξιούς ή αριστερούς διευθυντές ή για πλειοψηφίες κομματικών μαθητών σε σχολικά συμβούλια, γιατί τις κάνετε;

Όλοι είμασταν μαθητές, όλοι γνωρίζουμε ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσπαθούσαν να εκλέξουν προέδρους στα Λύκεια που υπόκεινται στον δικό τους κομματικό χώρο. Άρα τις δηλώσεις περί πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων αφήστε τις για άλλους που δεν βρίσκονται στην δική σας κομματική σφαίρα λογικής.

Καταντήσατε τα Λύκεια μάντρες και οι μεν και οι δε, και τώρα έχετε παράπονο στο γιατί γίνονται όλα αυτά. Ώσπου φανατίζετε ανήλικα παιδιά και προσπαθείτε να τους μεταδώσετε το κομματικό μικρόβιο από τέτοια ηλικία, επειδή για μικρόβιο πρόκειται, η Παιδεία ποτέ δεν πρόκειται να πάει μπροστά όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν. Αφήστε τους μαθητές στα βιβλία τους και σταματήστε να προσπαθείτε να τους εντάξετε στο σάπιο σύστημα του φανατισμού ιδεολογιών.

«Τά παιδία παίζει»

Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι τυχαίος. Θυμάμαι την καθηγήτρια των Αρχαίων να μας φωνάζει στην τάξη «Τά παιδία παίζει, αλλά δεν θα παίζει το καλοκαίρι» θέλοντας να μας επαναφέρει στην τάξη όταν παρασυρόμασταν και χάναμε την συγκέντρωση μας. Γι’ αυτό και εγώ με αυτό το μήνυμα θέλω να κλείσω απευθυνόμενος σε όλους τους μαθητές.

Διαβάστε, κοπιάστε και συγκεντρωθείτε μόνο στα μαθήματα σας. Το καλοκαίρι είναι κοντά και η πίεση των μαθημάτων όσο πάει θα αυξάνεται, δεν χρειάζεται να μπείτε στα όποια παιχνίδια των κομμάτων.

Εξάλλου, θα έχετε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθείτε ιδεολογικά και κομματικά στα επόμενα χρόνια της ζωής σας, όταν ποια θα είστε ενήλικες, διαβασμένοι και ώριμοι να επιλέξετε από μόνοι σας ποια ιδεολογία σας αντιπροσωπεύει.

Σταματήστε λοιπόν να χωρίζεστε μεταξύ σας, για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη… Μάταιος ο κόπος σας, όλα μπολιασμένα με σκοπιμότητες, και εσάς σας χρησιμοποιούν σαν σύριγγα…

ΥΓ: Καλό αγώνα και καλά διαβάσματα…