Neolaia Cyprus

Ποιο είναι πιο βίαιο Ιερό Κείμενο; Το Κοράνι ή η Βίβλος; Αμερικανός αναλυτής επιχειρεί να δώσει απάντηση

Τα αποτελέσματα, σίγουρα αποτελούν έκπληξη, αλλά ο αντίλογος είναι ότι η στατιστική δεν μπορεί να λάβει υπ όψη της την ουσία των κειμένων. Από τη Νικολέτα Μακρή.

Το 58% των Αμερικανών έχουν αρνητική γνώμη για το Ισλάμ και για το Κοράνι, το ιερό βιβλίο της ισλαμικής θρησκείας.

Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα του Αμερικανού αναλυτή δεδομένων Tom Anderson έρχεται να διαψεύσει μιαν άποψη που  είναι ευρέως διαδεδομένη στον Δυτικό κόσμο. Ότι το Κοράνι σε σχέση με τη Βίβλο είναι περισσότερο «αιματοκυλισμένο». Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία text analysis που αναπτύχθηκαν από την OdinText, ο Anderson προσδιόρισε ποιο είναι το ποσοστό της Βίβλου που είναι αφιερωμένο στη συζήτηση περί βίας και στη συνέχεια, συνέκρινε τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα του Κορανίου.

Το αντικείμενο της έρευνας του Anderson ήταν να «αποκαλύψει με όσο το δυνατόν λιγότερη προκατάληψη, την έκταση στην οποία τα δύο ιερά βιβλία είναι ποιοτικά και  ποσοτικά διαφορετικά μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μετρήσεις που σχετίζονται με τη βία, την αγάπη και ούτω καθεξής».

Από τα τρία βιβλία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Παλαιά Διαθήκη είναι η πιο βίαιη, με περίπου 5,3% του κειμένου της να αναφέρεται «στον όλεθρο και το θάνατο». Το ποσοστό στο Κοράνι είναι στο 2,1%, με την Καινή Διαθήκη ελαφρώς υψηλότερα στο 2,8% .

Ενώ η Καινή Διαθήκη εισάγει την έννοια της αγάπης, το Κοράνι οδηγεί σε μεγάλο βαθμό σε αναφορές περί ελέους – χάρη εν μέρει στον τίτλο του Αλλάχ ως ο «ο φιλεύσπλαχνος».

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη διαφορά, όμως, ήταν ανάμεσα στη συχνότητα των θετικών συναισθημάτων που εμφανίστηκαν στο Κοράνι, σε σύγκριση με τα δύο βιβλία της Αγίας Γραφής, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.

p1ab8o5g8615epihjt2lvhb2gn4_900

Ο Anderson ήταν προσεκτικός στο να επισημάνει τις αδυναμίες των ευρημάτων του, και αυτό έγινε περισσότερο από μία φορά, σημειώνοντας την ευαισθησία του θέματος που αντιμετωπίζει η μελέτη του. Κατά δική του ομολογία, τα ευρήματά του «σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται να είναι πειστικά».

Η αλήθεια είναι ότι η μελέτη παρουσιάζει το εγγενές πρόβλημα ότι η χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων για την παραγωγή στατιστικών, δεν λαμβάνει υπόψη το γενικότερο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Anderson, τα ευρήματα αμφισβητούν την αντίληψη μεταξύ των Δυτικών ότι οι μουσουλμάνοι ασπάζονται μια ιδιαίτερα βίαιη πίστη. Όπως αναφέρει «από τα τρία κείμενα, το περιεχόμενο στην Παλαιά Διαθήκη φαίνεται να είναι η πιο βίαιο».

Αυτό το συναίσθημα αποτυπώθηκε πρόσφατα σε ένα φιλμ των Ολλανδών κινηματογραφιστών Sacha Harland και Alexander Spoor, στο οποίο διαβάζουν αποσπάσματα στους περαστικούς από το Κοράνι – αλλά στην πραγματικότητα τα αποσπάσματα είναι από την Αγία Γραφή.

«Για μένα, αυτό ακούγεται σαν να θέλουν να σας καταπιέσουν και να σας αναγκάσουν να πιστέψετε αυτό που πιστεύουν»,  είπε μια από τις ερωτώμενες στους δύο κινηματογραφιστές.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος του Atlantic.com Caner Κ Dagli, έγραψε για τη σύγκριση που γίνεται στα δύο ιερά βιβλία, ότι η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της θρησκείας και της βίας απαιτεί μια βαθύτερου είδους ανάλυση.

«Ο προσδιορισμός του τι εννοούν τα κείμενα, δεν είναι τόσο εύκολος, απλά σημειώνοντας μερικές λέξεις σε μια σελίδα», έγραψε ο Dagli. «Η διαφορά ερμηνειών του Ισλάμ, υπάρχει λόγω του γεγονότος ότι οι διαφορές μεταξύ απλού και κρυμμένου, ελλειπτικού και άμεσου, απόλυτου και περιοριστικού, δεν είναι πάντα προφανείς».

Πηγή: klik.gr