Neolaia Cyprus

Πράσινη πολιτική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

pr2t

Το Κέντρο Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Centre for Green Development and Energy Policy -CGD) μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, έργων και πολιτικών προωθεί την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση/μείωση του όγκου σκουπιδιών και γενικότερα την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο αυτό, καθώς η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης διαδραματίζει τεράστιο ρόλο η εκπαίδευση.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Μάριος Βαλιαντής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αρχίζει η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης από το νηπιαγωγείο.

“Πιστεύω ότι στην Κύπρο δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ευρωπαϊκά επίπεδα σε θέματα περιβάλλοντος και αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη κουλτούρας όσο και στην έλλειψη υποδομών, με περισσότερη βαρύτητα στην έλλειψη κουλτούρας. Με την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης θα δημιουργηθεί και η κουλτούρα, η οποία θα στηρίξει την υποδομή”, δήλωσε ο Δρ. Βαλιαντής.

Σε ερώτηση αν η ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συμβάλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων ο Δρ. Βαλιαντής απαντά ότι πάντοτε οι δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος, έχουν και το ανάλογο κόστος.

“Ως Πανεπιστήμιο δίνουμε μεγάλη έμφαση σε δράσεις που βοηθάνε στην προστασία του περιβάλλοντος, έστω και αν αυτές έχουν μεγάλο κόστος. Με τις δράσεις που κάνουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας μειώνουμε το ενεργειακό μας κόστος και με τα χρήματα που εξοικονομούμε τα επενδύουμε σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος”, εξηγεί.

Στο πλαίσιο της προώθησης περιβαλλοντικής συνείδησης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει θεσπίσει ακαδημαϊκό πρόγραμμα για Διαχείριση Περιβάλλοντος και έχει συγκροτήσει επιτροπή Διαχείρισης Περιβάλλοντος τα μέλη της οποίας συναντώνται κάθε μήνα και συζητούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα του Πανεπιστημίου.

Συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων γίνεται και με τους φοιτητές, αφού στην αρχή κάθε τετραμήνου γίνονται διαλέξεις για την περιβαλλοντική συνείδηση.

Το Πανεπιστήμιο ανακυκλώνει όλες τις κατηγορίες που μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει στην Κύπρο και εφαρμόζει παράλληλα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στις κτιριακές του εγκαταστάσεις.

“Η ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών είναι άψογη και υπάρχει μεγάλη συνεργασία τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με άλλους θεσμούς και οργανισμούς, αναμέναμε όμως να υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος για αγορά κάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης”, δηλώνει ο Δρ. Βαλιαντής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Πανεπιστήμιο έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που προκήρυξε η Green Dot ( Business Case Competition) με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικού επικοινωνιακού πλάνου για την εταιρεία ανακύκλωσης Α.Φ.Η.Σ και έλαβε την πρώτη θέση.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου αποτελείτο από τους φοιτητές Κωνσταντίνα Χριστοφόρου, Μελή Κίττο, Νικόλα Κουτσάκο, Σοφία Μιχαηλίδου και Κυριακή Ονησιφόρου με επικεφαλής τους Δρ. Μάριο Βαλιαντή και Δρ. Γιούλα Μελανθίου.

Επίσης, το Κέντρο Πράσινης Ανάπτυξης εγκαινίασε στις 2 Ιουνίου την πράσινη εβδομάδα κινητικότητας στην εργασία (Green Mobility Week at Work) ,η οποία λήγει στις πέντε του μήνα. Ενθαρρύνονται καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα υβριδικά οχήματα ή ακόμη και να περπατήσει στο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο έλαβε μέρος στον πέμπτο διαγωνισμό της Green Dot για περιβαλλοντικά βραβεία (έληξε στις 31 Μαΐου) στην κατηγορία Πράσινο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο.

Άρχισαν επίσης οι προετοιμασίες ώστε το Πανεπιστήμιο να μπορέσει να λάβει το πιστοποιητικό ISO 14001 – Environmental Management Systems.

Το Πρότυπο ISO 14001 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για την Περιβαλλοντική Διαχείριση σε μια επιχείρηση/οργανισμό και εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της με σκοπό την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοσής της στον τομέα αυτό.

 

Πηγή: KYΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα