Neolaia Cyprus

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 3ο Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών Κύπρου 2015

motion1

Μετά την μεγάλη επιτυχία των δυο πρώτων διοργανώσεων του Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών Κύπρου (IMF 2012, IMF 2013 ), το πρώτο στο είδος του στην ευρύτερη Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών που θα λάβει χώρα μεταξύ 26 – 29 Μαρτίου 2015. Στόχος του είναι να φέρει κοντά διαδραστικούς καλλιτέχνες, animators και motionographers με τους θεατές και να εξοικειώσει το κοινό με αυτή την παραδοσιακά ονομαζόμενη «αόρατη τέχνη», τα motiongraphics.

Ιστορία και Σκεπτικό

Το δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης – IMF2013 ήταν μια τριήμερη εκδήλωση η οποία μεγάλωσε βάσει της επιτυχίας του πρώτου Φεστιβάλ που έγινε το 2012. Στο τελευταίο Φεστιβάλ, το 2013, επιλέγηκαν 140 ταινίες από 628 υποβολές από 41 χώρες, που παρουσιάστηκαν σε 11 κατηγορίες.

3

Διανύοντας το τρίτο έτος διοργάνωσής του, φέτος, το IMF έχει καθιερωθεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως η πλατφόρμα για την προβολή καινοτόμων βίντεο κινούμενης εικόνας που εκτείνονται από κινούμενα γραφικά, δισδιάστατα και τρισδιάστατα κινούμενα σχεδία, videoart, και ταινίες μικρού μήκους.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ ενδιαφέρει η ανάδειξη καινοτόμων και πρωτοποριακών προσεγγίσεων στον τομέα της κινούμενης εικόνας και βίντεο, πειραματικές τεχνικές και δημιουργικές προσεγγίσεις σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά, η σύγκλιση επιστήμης, φαντασίας και τέχνης.

Διαγωνιστικό Μέρος

Το 2015, το Φεστιβάλ παίρνει διαγωνιστική μορφή και απονέμει βραβεία στις καλύτερες συμμετοχές σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες (για μαθητή / φοιτητή και για επαγγελματία):

•Go with the Flow, κινούμενα γραφικά, μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, ταινία τίτλων, 3D χαρτογράφηση, εικονικά μουσεία και αρχεία
•Animatropics &Animesh, τρισδιάστατα και δυσδιάστατα κινούμενα σχέδια, δουλεμένα είτε στο χέρι ή επεξεργασμένα στον υπολογιστή
•Short &Sweet,πρόσφατες αλλά και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, δραματικές, κωμωδίες, κοινωνικός σχολιασμός και πειραματικές ταινίες
•The Single Channel Show, εμπνευσμένα παραδείγματα από το χώρο του βίντεοαρτ σε μονή προβολή Video. Πειραματισμοί που παίρνουν στα άκρα την κινούμενη εικόνα

4

Στη φετινή έκδοση του φεστιβάλ έχουν επιλεγεί 246 ταινίες από 48 χώρες, σε οκτώ κατηγορίες εκ των οποίων οι 40 είναι υποψήφιες για ένα από τα οκτώ Βραβεία IMF 2015.

Τα Βραβεία IMF 2015 θα απονεμηθούν σε ειδική Τελετή την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι ομιλητές του IMF 2015 είναι:
1. Graham Elliott &Roswitha Rodrigues, School of the Visual Arts, ΝέαΥόρκη
2. Lillit Hayrapetyan, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Psyop, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
3. Héctor Ayuso, ιδρυτής του OFFF.ws, Ισπανία
4. Emy Tzavra-Bulloch, Σύμβουλος & Σεναριογράφος, Ελλάδα
5. Tyler Galloway & Marty Maxwell, Αναπληρωτές Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας στο τμήμα Οπτικής Επικοινωνίας ( Visual Communication )
6. Martin Ferdkin, Σχεδιαστής Κίνησης (MotionDesigner), Αργεντινή
7. Θεόδωρος Τζιάτζιος, Real Creations, Ελλάδα
8. Χριστίνα Γεωργίου, Λέκτορας και Μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Κύπρος
9. Αρίσταρχος Παπαδανιήλ & Σοφία Μαδούβαλου, Σχεδιαστές Κίνησης (Motion Designers), Ελλάδα.
10. Andriana Barandri, Βαλένθια Polytechnic University, Ισπανία
11. Ρένος Δημητρίου, Cyprus Creative Club

Στa πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν Masterclasses:

1. Graham Elliott & Roswitha Rodrigues,
Creative REvolution: RECharge: REThink: REInvent.
2. Lillit Hayrapetyan,
The Art of Pitching: Pitch-Perfect Presentations That Get You the Job
3. Τάσος Αναστασιάδης & Νέαρχος Κωνσταντίνου,
Φιγούρες 3D

5

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.motionfestivalcyprus.com

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα