Neolaia Cyprus

Εικαστική έκθεση Άννας Αλεξάνδρου 18 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2015

annalex

«Μια γραμμή, λίγο χρώμα, μια τυχαία διαδρομή. Ένα ταξίδι μόλις ξεκίνησε!
Μια αναζήτηση ψυχής, ένας κόσμος, μια εικόνα… Διάφορα υλικά γίνονται ένα, προσπαθούν να ταιριάξουν, προσπαθούν να γράψουν μια πορεία, μια γραμμή… μια ζωή.» Άννα Αλεξάνδρου

Η Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία φιλοξένησε την πρώτη ατομική έκθεση της Άννας Αλεξάνδρου από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2015. Η έκθεση άνοιξε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 στις 7:30μμ και την προλόγισε ο εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προσφέρθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις σε μαθητές καθώς και δραστηριότητες που αφορούσαν τη θεματολογία της έκθεσης.

Η έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια της εικαστικής φιλοξενίας που καθιερώθηκε από τη Σχολή Αιγαία, με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εικαστικών και σχεδιαστών, καθώς και με πληθώρα άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

anna1

Η Άννα Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982 και είναι αριστούχα απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2006, με κατεύθυνση ζωγραφικής και καθηγητή τον Αναστάσιο Χριστάκη. Σπούδασε με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε εργαστήρια Γλυπτικής (2003-2005) και Χαρακτικής (2005-2006). Η Άννα ανήκει στο ακαδημαϊκό δυναμικό της σχολής Αιγαία από το 2007, ενώ παράλληλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με βραβεία και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση της Άννας Αλεξάνδρου είναι η πρώτη ατομική έκθεση μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού που διοργανώθηκε από τη σχολή Αιγαία και έχει ξεχωριστή σημασία και για την ίδια τη σχολή αλλά και για το κοινό που παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου. Η Άννα Αλεξάνδρου προσφέρει καθημερινά με ευσυνειδησία και πάθος τις γνώσεις και εμπειρίες της στους σπουδαστές και μαθητές της σχολής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής εικαστικής κουλτούρας νέων δημιουργών, στην οποία ανήκει και η ίδια ως καλλιτέχνης. Η πρώτη της ατομική έκθεση σηματοδότησε και επίσημα την παρουσία της στον καλλιτεχνικό χώρο και ανέδειξε τον ρόλο της ως μια σημαντική σύγχρονη εικαστικός της Κύπρου.

anna2

Η δουλειά της – καθαρά βιωματική – αποτελεί ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο εμπειριών και βιωμάτων το οποίο, μέσα από διάφορους συμβολισμούς και σύμβολα, αφηγείται μια ιστορία ουρανού και γης, ένα διάλογο ζωής. Η Άννα, επιλεκτικά αποκρυπτογράφησε κάποια από τα σύμβολα της και μας τα έδωσε ως βοηθήματα για «ανάγνωση» αυτού του τόσο προσωπικού ημερολογίου. Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε έλλειψη διάθεσης για «ανάγνωση» από μέρους του θεατή, δεν του στέρησε την οπτική ικανοποίηση και την εσωτερική ευφορία, αντικρίζοντας τα φλύαρα έργα της Άννας.

Όπως είπε και η ίδια: «Μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα που με απασχολούν. Είναι για μένα ένα παιχνίδι σύνθεσης, χρώματος, ύλης, κενού και γεμάτου σε μια επιφάνεια. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, γι’ αυτό εκτός από καμβά χρησιμοποιώ υφάσματα, κλωστές χαρτί, ράψιμο, γράμματα, λέξεις, σύμβολα και οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει να συνθέσω αυτό που θέλω να πω».

Η δουλειά που παρουσιάστηκε ήταν αποτέλεσμα μεικτής τεχνικής και χαρακτηρίζεται από πληθώρα χρωμάτων, απλοποιημένες φόρμες, σύμβολα και εικόνες, σε συνθέσεις όπου επικρατεί η απόλυτη συμμετρία και οργάνωση, αποτέλεσμα της μέχρι τώρα εμπειρίας της. Τα έργα της Άννας, όπως και η ίδια, έδωσαν κάτι σε όλους, προσιτά και κατανοητά για αυτούς που ήθελαν απλά να δουν και έναυσμα διάλογου για όσους ήθελαν να καταπιαστούν βαθύτερα, με έννοιες στην τέχνη.
Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Λεωφ. Αγίων Ομολογητών 81, 1080 Λευκωσία
τ. 22445757 | φ. 22028342 | info@aigaia.com.cy
www.aigaia.com.cy | Facebook: Aigaia School of Art and Design

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα