Neolaia Cyprus

Aδιέξοδο στο θέμα της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής και ανέγερσης νέου σχολείου

dianeliotexn

Πολλαπλά προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα της κατεδάφισης της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα, αφού κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, με αποτέλεσμα το πάλαι ποτέ κόσμημα της πόλης, να έχει καταντήσει σήμερα ένα κτίριο με την αυλή γεμάτη αγριόχορτα, σπασμένα παράθυρα, λιμνάζοντα νερά, τρωκτικά, κουνούπια και μικρόβια.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας Γιαννάκης Φιλίππου, «ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κιτίου εκπροσωπεί την Επιτροπή Διαχείρισης του κληροδοτήματος Δημητράκη Διανέλλου. Από την μετακόμιση των μαθητών στο Γυμνάσιο «Πετράκη Κυπριανού» το Σεπτέμβριο του 2011, η Διανέλλειος έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη της χωρίς να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς οποιαδήποτε ουσιώδης ενέργεια για το μέλλον της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φιλίππου είπε ότι «από το 1994 ο χώρος της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής είναι δεσμευμένος για ανέγερση σχολείου στην πολεοδομική ζώνη Α4, δηλαδή να μπορεί να ανεγερθεί κτίριο ύψους μέχρι τριών μέτρων. Η πολεοδομική ζώνη στη γύρω περιοχή προνοεί για ανέγερση κτιρίων που μπορεί να φτάσουν τους 7 και 8 ορόφους».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο εκτός από ανέγερση σχολείου, ο κ. Φιλίππου είπε ότι «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το κληροδότημα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να εκδοθεί ειδική απόφαση. Από το 1945 υπάρχει ειδική νομοθεσία για το κληροδότημα, δηλαδή ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο ως εκπαιδευτήριο».

Σχολιάζοντας την άσχημη κατάσταση του κτιρίου, ο κ. Φιλίππου είπε πως «είναι γεγονός ότι το σχολείο έχει αφεθεί στην τύχη του με όλα τα συνεπακόλουθα. Για το λόγο αυτό πέρσι το Μάιο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχει συναποφασιστεί ότι ο χώρος θα ανταλλαγεί με άλλη γη ισάξιας τιμής. Το θέμα έχει συζητηθεί και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία ουσιαστικά έχει επικυρώσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Εξήγησε ότι «σύμφωνα με την απόφαση το κτίριο θα κατεδαφιστεί με χρήματα του δημοσίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει ανταλλαγή του χώρου με άλλη κρατική γη. Το Κτηματολόγιο έχει ήδη εντοπίσει ορισμένους χώρους για να γίνει αυτή η ανταλλαγή και τους έχει διαβιβάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Πρόσθεσε ότι «παρατηρείται εκκρεμότητα στο όλο θέμα αφού θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, προκειμένου ο Υπουργός Παιδείας να υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για κατεδάφιση του κτιρίου. Ωστόσο, στο Υπουργείο Παιδείας ορισμένοι έχουν την άποψη, που για μας δεν είναι λογική και πρέπουσα, ότι επειδή δεν ενοικιάζεται ο συγκεκριμένος χώρος και δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και στη Σχολική Εφορία, την ευθύνη της κατεδάφισης δεν έχει το συγκεκριμένο Υπουργείο, αλλά το κληροδότημα».

Το κράτος, συνέχισε, «εφόσον έχει δεσμεύσει το χώρο για ίδρυση σχολείου, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο για τη Λάρνακα, οφείλει να πάρει και ορισμένες αποφάσεις. Ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να παραμείνει σχολικός, αφού αυτό διαλαμβάνει το κληροδότημα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ακόμα ότι «οι Λαρνακείς θα πρέπει να είναι κάθετοι ότι αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί μόνο για την ίδρυση σχολείου. Το κράτος οφείλει να δει τη Λάρνακα όπως βλέπει και τις άλλες πόλεις και όχι για λόγους σκοπιμότητας, να στερήσουμε ένα χώρο από τα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. Εμείς θέλουμε ο χώρος να παραμείνει σχολικός, να βρεθούν οι τρόποι κατεδάφισης του παλιού κτιρίου και να ανεγερθεί στη θέση του ένα νέο σύγχρονο σχολείο».

Σε παρατήρηση ότι η ανέγερση ενός σχολείου είναι δύσκολη δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Γιαννάκης Φιλίππου είπε πως «δεν πρέπει να επικαλούμαστε τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις της χώρας για οτιδήποτε, αφού η έναρξη της ανέγερσης ενός νέου σχολικού κτιρίου θα δώσει εργασία σε αρκετούς συμπολίτες μας που είναι άνεργοι».

Ανέφερε επίσης ότι «κανένας δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει το θέμα με το Γυμνάσιο της Δροσιάς στη Λάρνακα το οποίο ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Σε περίπτωση που τελικά το συγκεκριμένο Γυμνάσιο κλείσει, τότε υπάρχει η άμεση ανάγκη ανέγερσης ενός νέου κτιρίου στο χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής προκειμένου να στεγαστούν οι μαθητές της Δροσιάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα