Neolaia Cyprus

Τέλος του 2015 οι κάμερες στους δρόμους

camr

Με βάση το στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές κάμερες σε όλο το οδικό δίκτυο της Κύπρου.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα γίνει με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης, ενώ όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών υπήρξε ενδιαφέρον από 15 εταιρείες, που παρουσίασαν τα συστήματα και έγινε δημόσια διαβούλευση.

Η λήψη της φωτογραφίας θα γίνεται από την πίσω πλευρά του οχήματος, για προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ το σύστημα θα εφαρμοστεί και πιλοτικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου ανέφερε πως οι αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος έχουν ληφθεί υπόψη, όπως και τα προβλήματα που είχαν με τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εκφράζοντας την ελπίδα τα προηγούμενα προβλήματα να ξεπεραστούν με τους νέους όρους των προσφορών.

Είπε ακόμα ότι έχουν ζητήσει όπως εξεταστεί και το όριο ταχύτητας, με το οποίο θα καταγγέλλονται οι οδηγοί, καθώς επίσης να γίνεται και έγκαιρη ενημέρωση των παραβατών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρεάς Φακοντής είπε πως η φωτογράφηση των οδηγών θα γίνεται στο πίσω μέρος του οχήματος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα.

“Την ίδια στιγμή”, είπε, “το όλο σύστημα θα γίνει με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης, δηλαδή θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα κάνει την επένδυση και θα αποπληρωθεί με μηνιαίο ποσό, το οποίο θα διαλαμβάνεται μέσα στη σύμβαση. Δεν θα πληρώνεται δηλαδή ο ιδιώτης επενδυτής με βάση το ποσό που θα εισπράττεται από τα εξώδικα πρόστιμα”.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της πρόληψης των δυστυχημάτων και το σύστημα αυτό θα συμβάλει στην πρόληψη των δυστυχημάτων, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι κάθετα εναντίον εάν το σύστημα αυτό λειτουργήσει ως φοροεισπρακτικών μέτρο.

Επίσης, είπε πως έχουν ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να μελετήσουν την πιθανότητα οι κλήσεις και το εξώδικο πρόστιμο να καθορίζεται μετά από το χαριστικό ποσό ή ποσοστό, το οποίο υπάρχει, όσον αφορά στο όριο ταχύτητας που υπάρχει σε ένα δρόμο.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών συζητήθηκαν τα παράπονα πολιτών, σε σχέση με τη λειτουργία καμερών φωτοεπισήμανσης στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 51. 455 καταγγελίες, ενώ στους πρώτους μήνες λειτουργίας των δύο καμερών καταγράφονταν 600 με 800 παρανομίες καθημερινώς, ενώ σήμερα μετά από την αύξηση του ορίου ταχύτητα οι καταγγελίες περιορίστηκαν στις 40 με 50 ημερησίως.

Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι όπως λέχθηκε στη συνεδρία χθες, 4 Μαρτίου 2015, οι καταγγελίες στη Γρίβα Διγενή ήταν 48.

Έκανε λόγο για “παραδοχή εκ μέρους όλων” και “μπάχαλο”, που δημιουργήθηκε, όπως είπε, από “τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, με θύματα τους δημότες της Έγκωμης και όσους καθημερινά χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λεωφόρο”.
Όπως ανέφερε “η συμφωνία με το Δήμο Έγκωμης ήταν να υπάρξει ταυτόχρονη τοποθέτηση των ανισόπεδων πλατώ μαζί με το σύστημα φωτοεπισήμανσης και αντί αυτού τοποθετήθηκε πρώτα το σύστημα φωτοεπισήμανσης και 4 μήνες αργότερα τα ανισόπεδα πλατώ”.

“Ως αποτέλεσμα”, εξήγησε, “υπάρχει σωρεία καταγγελιών σε ημερήσια βάση κάπου 600 με 800, με μέσο όρο παράβαση ταχύτητας τα 70 χιλιόμετρα, πολλοί οδηγοί να χάνουν τις άδειες τους, λόγω συσσώρευσης βαθμών ποινής, αλλά το χειρότερο μοιράζονται οι βαθμοί ποινής όπως τα κόλλυβα. Δηλαδή, την πληρώνει πάντα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, γιατί ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου για την παράβαση, με οκτώ μήνες καθυστέρηση”.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις μεταμεσονύχτιες κόντρες, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι “το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά μετατοπίστηκε”.

Διερωτήθηκε, τέλος, “αν βάλαμε το σύστημα φωτοεπισήμανσης για φοροεισπρακτικούς λόγους ή για να γεμίσουν τα ταμεία”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αντρέας Μυλωνάς δήλωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα μπάχαλο.

“Αν υπάρχει ένα μπάχαλο, υπάρχει σε αυτούς που παρανομούν και τους αρέσει να παρανομούν. Το κράτος σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές και τη Βουλή αποφάσισε ότι ειδικά σε εκείνο τον τόπο και λόγω του προβλήματος που δημιουργείτο με τις υψηλές ταχύτητες να τοποθετήσουν δύο κάμερες και ότι επιπλέον έπρεπε να γίνουν και δύο πλατώ. Αυτά έγιναν. Το ότι έγιναν με κάποια διαφορά από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ ουδόλως επηρεάζει την προσπάθεια, η οποία από την αρχή ήταν να περιοριστούν οι κόντρες των αυτοκινήτων σε εκείνη την περιοχή και να σταματήσει η επικίνδυνη οδήγηση”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός είπε ότι “φάνηκε στο τέλος της ημέρας πως η τοποθέτηση των καμερών μείωσε τους παραβάτες και ότι δημιουργήθηκε το αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο”.

Πηγή: KYΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα