Neolaia Cyprus

Το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

epitropi

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στη σχολική μονάδα από τους μαθητές, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιος Τάσου είπε ότι αυτό το θέμα παίρνει τρομερές διαστάσεις λόγω της κακής χρήσης από πλευράς των μαθητών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος χρησιμοποιούν το τηλέφωνο όσον αφορά το θέμα είτε αντιγραφής είτε στέλνοντας μηνύματα είτε  βιντεογραφώντας μέσα στη σχολική μονάδα διάφορες εκδηλώσεις ή και προσωπικά δεδομένα.

«Ο σκοπός της Βουλής δεν είναι να κόψει τα τηλέφωνα στους μαθητές όσον αφορά τη χρήση αλλά είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η κατάχρηση να λήξει για να αφοσιώνεται ο μαθητής στο ίδιο το μάθημα του», πρόσθεσε.

Ο κ. Τάσου είπε το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τον Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα μαθητικά συμβούλια, σε μια κοινή σύσκεψη έτσι ώστε να βρεθούν υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα, εκείνη η συνισταμένη που θα λύσει όλα τα προβλήματα που πηγάζουν από την κακή χρήση του τηλεφώνου μέσα στις τάξεις, «έτσι ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την γάγγραινα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιοι μαθητές είτε κινηματογραφούν τους καθηγητές τους είτε χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για να αντιγράφουν στα διάφορα κείμενα δεν είναι και το πιο σωστό και το πιο πρέπων».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, είναι παράκληση της Επιτροπής όπως το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, παρόλο που μέσα από τον κανονισμό του ιδίου του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια μαθημάτων, των συγκεντρώσεων και των διαφόρων εκδηλώσεων του σχολείου.

«Ο κανονισμός αναφέρει επίσης ότι πρέπει ο μαθητής, μπαίνοντας στην τάξη να τοποθετεί το κινητό τηλέφωνο σε ένα ειδικό κουτί και την ίδια ώρα να μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των συμμαθητών του, των καθηγητών του. Βέβαια εκείνο το οποίο επισημάναμε και δεχθήκαμε καταγγελίες είναι ότι κάποιοι καθηγητές εν ώρα μαθήματος απαντούν τα τηλέφωνα. Δεν μπορεί ο δάσκαλος και ο καθηγητής να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο την ώρα της διδασκαλίας. Είναι ανεπίτρεπτο, γι` αυτό πρέπει και οι καθηγητές να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο την ώρα του μαθήματος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τάσου είπε από την όλη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι μαθητές μπορούν με τη βοήθεια των κινητών τους συσκευών να βιντεογραφούν ακατάλληλες στιγμές συμμαθητών τους και να τις αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα και πολλές φορές να απειλούν συμμαθητές τους, μπορούν και έχουν την δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα και φωτογραφίες μέσω των κινητών, την ώρα του μαθήματος, μπορούν μέσω των έξυπνων τηλεφώνων, ρολογιών ή στυλό με κρυφή κάμερα να αντιγράφουν κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων και των εξετάσεων τους.

«Επίσης, γίνεται και διακίνηση πορνογραφικού υλικού και εικόνων και μηνυμάτων. Επιπρόσθετα, η ακτινοβολία των συσκευών σε αναμονή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη και έχει εξαιρετικές βλαβερές συνέπειες στην υγεία των χρηστών και ειδικά σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Ο σκοπός δεν είναι να απαγορεύσουμε τα τηλέφωνα, αλλά είναι να μάθουμε ότι το τηλέφωνο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται σωστά. Και πρέπει και οι γονείς και το σχολείο και το Υπουργείο και όλοι μαζί να δείξουμε τη σημασία της καλής χρήσης που έχει το τηλέφωνο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα