Neolaia Cyprus

Τα 8+1 πιο διάσημα καρναβάλια στον κόσμο

carnival

Τα καρναβάλια που ξεχωρίζουν. Δεν είναι κατ ανάγκη τα πιο καλά καρναβάλια αλλά σίγουρα είναι αυτά που ξεχωρίζουν στις προτιμήσεις.

Για να μην μας χάνεις στιγμή κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Μιας και οι απόκριες είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορείς να ξεσαλώσεις (τί σου είπα τώρα) εκμεταλλέψου την ευκαιρία σπάσε τον κουμπαρά σου και διάλεξε τον προορισμό σου. Η αλήθεια να λέγεται δεν μπορείς να ταξιδέψεις σε αυτά τα καρναβάλια μόνο και μόνο με το να πάρεις τα χρήματα από τον κουμπαρά σου αλλά θα χρειαστεί να σπάσεις και τα γραμμάτια σου( και πάλι δεν  θα σου φτάνουν) όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Ας δούμε τα πιο ξακουστά καρναβάλια παγκοσμίως:

  • Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο

rio (1)

Δεν χρειάζεται να πούμε γιατί ήταν η πρώτη μας επιλογή. Είναι το πιο διάσημο καρναβάλι αφού προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Είναι ένα καρναβάλι το οποίο χρονολογείται από τις αρχές  του 18ου αιώνα και ξεκίνησε από τους Πορτογάλους που είχαν υπό την κατοχή τους την Βραζιλία. Μέχρι και τον 20ο αιώνα το καρναβάλι ήταν ένα απλό καρναβάλι αλλά ξαφνικά μετά την εμπλοκή των ντόπιων απόκτησε ένα φαντεζί τρόπο. Έτσι προστέθηκε η μουσική μέσα στο καρναβάλι του Ρίο κάτι που το απογείωσε. Η  γνωστή σάμπα δημιούργησε ίσως το πιο εκρηκτικό καρναβάλι του κόσμου. Το καρναβάλι του Ρίο και ο χορός οδήγησε στο να μετατραπεί το καρναβάλι σε ένα υγιές «πόλεμο» των σχολών της Σάμπα.  Απλά για ενημέρωση  να αναφέρω ότι το καρναβάλι του Ρίο θεωρείται ως  ο κορυφαίος προορισμός που πρέπει να κάνει ένας άντρας. Μια σημείωση όμως του συντάκτη του κειμένου είναι ότι το καρναβάλι αυτό για αυτές τις 20 ημέρες που γίνεται αποκρύπτει όλα όσα συμβαίνουν τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου στις φαβέλες του Ρίο με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

  • Καρναβάλι της Βενετίας

venetia (1)

Με το καρναβάλι της Βενετίας ασχοληθήκαμε και στις προηγούμενες σελίδες αφού θεωρείται ο προάγγελος των σημερινών καρναβαλιών. Η ιστορικότητα του αυτή την κατατάσσει και μέσα στα πιο δημοφιλή καρναβάλια του κόσμου. Έτσι και αυτό με την σειρά του δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι έρχονται για να απολαύσουν την  παρέλαση και τις βενετσιάνικες μάσκες. Οι στενοί δρόμοι της Βενετίας καθώς και τα κανάλια με τις γόνδολες που υπάρχουν το κατατάσσουν σαν ένα από τους αγαπημένους προορισμούς των καρναβαλιστών. Στην πλατεία του San Marco γίνεται η τελική γιορτή του καρναβαλιού που «παντρεύει» το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

  • Καρναβάλι της Πάτρας

patra (1)

Το πιο δημοφιλές καρναβάλι της Ελλάδας είναι στην Πάτρα. Ξεχωρίζει για την φαντασία του αλλά και την δημιουργικότητα των συντελεστών στα 180 χρόνια ιστορίας του. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα μεταβαίνουν τις ημέρες του καρναβαλιού στην περιοχή για να συμμετάσχουν στο τρελό πανηγύρι που γίνεται. Μπορεί να μην προσελκύει  τα βλέμματα διεθνών επισκεπτών όπως άλλα καρναβάλια αλλά σίγουρα είναι το καρναβάλι που θα θέλει να επισκεφτεί κάποιος Έλληνας.

  • Καρναβάλι της Νίκαιας

nikaia (1)

Το καρναβάλι της Νίκαιας στην Γαλλική Ριβιέρα είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια παγκοσμίως. Το φεστιβάλ που γίνεται είναι συνώνυμο της πόλης με τους διοργανωτές κάθε χρόνο να δημιουργούν ένα όλο και καλύτερο καρναβάλι. Χαρακτηριστικό του καρναβαλιού αυτού είναι ότι τα άρματα είναι τεράστια. Επίσης κυριαρχούν στο καρναβάλι αυτό τα χρώματα χαρακτηριστικό της γαλλικής κουλτούρας. Φέτος ο βασιλιάς καρνάβαλος θα είναι μουσικός κάτι που δείχνει ότι θα υπάρχει και πλούσια μουσική στο Φεστιβάλ.

  • Καρναβάλι της Κολωνίας

kolonia (1)

Ίσως με αυτά που ακούς για τον λαό της Γερμανίας να μην πιστεύεις ότι μπορούν να διασκεδάσουν κάπου όπου δεν είναι το πρώτο συστατικό η μπύρα αλλά η Κολωνία έχει ένα από τα πιο διάσημα καρναβάλια διεθνώς. Ίσως το γεγονός ότι συνδυάζει την αγαπημένη μπύρα με το ξέφρενο γλέντι και απουσία ελέγχου οδηγεί τους γερμανούς σε αυτή την ανάπαυλα. Χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι ότι το γεγονός ότι υπάρχει μια παράδοση οι γυναίκες να κρατούν ψαλίδια και να κόβουν τις γραβάτες των αντρών. Δείγμα του τέλος στη σοβαρότητα!

  • Καρναβάλι της Τενερίφης

tenerife (1)

Το μικρό νησί στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας είναι ίσως το πιο κοντινό που υπάρχει στην Ευρώπη στο καρναβάλι της Ρωσίας. Η σάμπα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και ο ξέφρενος ρυθμός δίνει και παίρνει. Το καρναβάλι ήταν τόσο «προκλητικό» που ο ακροδεξιός δικτάτορας της Ισπανίας Φράγκο το σταμάτησε βρισκόμενος στην εξουσία της Ισπανίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το καρναβάλι αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Το επίσημο καρναβάλι και το καρναβάλι του δρόμου.

  • Καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης

nea-orleani (1)

Η πόλη της τζαζ δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στα πιο δημοφιλές καρναβάλια παγκοσμίως. Μπορεί να μην είναι ένα καρναβάλι που ξεχωρίζει για την δημιουργικότητα του αλλά το γεγονός ότι είναι το πιο δημοφιλές καρναβάλι στις ΗΠΑ το κατατάσσει στα πιο δημοφιλή με πολλούς ανθρώπους να το επισκέπτονται για να «καρναβαλιστούν». Οι παρελάσεις είναι καθημερινές. Αξίζει να σημειωθεί ένα εντυπωσιακό γεγονός. Το καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης έγινε ακόμα και όταν η πόλη κατέρρευσε από το τυφώνα Κατρίνα.

  • Καρναβάλι του Μοντεβιδέο

montevidaio (1)

Το καρναβάλι της Ουρουγουάης δεν κρατά μόνο λίγες ημέρες αλλά κρατά 40 ημέρες γεμάτες γιορτή. Μια μίξη του καρναβαλιού της Αργεντινής και της Βραζιλίας αλλά με την δική του ταυτότητα δημιουργεί ένα ιδανικό προορισμό. Αξίζει να τονιστεί ότι το καρναβάλι θεωρείται πιο σημαντικό γεγονός ακόμα και από μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα στο Μοντεβιδέο.

  • Καρναβάλι της Λεμεσού

lemesos (1)

Μετά από τα υπόλοιπα καρναβάλια θα πρέπει να αναφερθούμε στο δικό μας καρναβάλι. Αυτό που ξεχωρίζει στην Κύπρο ( φυσικά οφείλω να πω ότι το καρναβάλι στο χωριό μου στο Ακάκι είναι εξίσου καλό αλλά δεν  γνωρίζω πόσοι θα το δεχθούν). To καρναβάλι της Λεμεσού μετρά μια ιστορία ενός αιώνα κάτι που το κατατάσσει ανάμεσα στα ιστορικά της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος αλλά και η οργανωτική αρχή του καρναβαλιού ξεκινούν από τις 9 Φεβρουαρίου και τελειώνουν στις 7 Μαρτίου. Ένα από τα πιο ωραία καρναβάλια που θα συναντήσεις και αποκλείεται να είσαι Κύπριος του οποίου αρέσουν τα καρναβάλια και να μην επισκέφθηκες την Λεμεσό κατά την διάρκεια των ημερών που γίνεται το καρναβάλι.

Από τον Ιάκωβο Ιακώβου 

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Καρναβαλίζομαι», το οποίο κυκλοφόρησε με την Εφημερίδα «24», στις 8 Φεβρουαρίου. 

 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα