Neolaia Cyprus

Μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευση

ypurgos

Ικανοποίηση για την πρόοδο της Κύπρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, μιλώντας μετά την εναρκτήρια τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας με στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Με χαρά βλέπουμε ότι τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια Πανεπιστήμια, παρατηρούμε τη δημιουργία νέων τμημάτων, νέων προγραμμάτων σπουδών και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό κινείται προς την κατεύθυνση που έχει θέσει το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και γενικότερα η Κυβέρνηση για να καταστήσει την Κύπρο ένα περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο είπε ότι το κυριότερο αυτή την περίοδο είναι η δημιουργία του φορέα πιστοποίησης ποιότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα καλύπτει τα δημόσια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είναι ένα μέτρο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και φαίνεται ότι αισίως φτάνουμε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζήτησης στη Βουλή και ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί σχετική νομοθεσία για να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας που θα διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών στα πανεπιστήμια του τόπου  μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα προγράμματα που προσφέρονται με το σύστημα της διακαιόχρησης (franchising), ο κ. Καδής είπε ότι η δημιουργία του φορέα πιστοποίησης θέτει σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρονται στην Κύπρο και θα διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε μορφή προγραμμάτων θα είναι στο σωστό επίπεδο ποιότητας. Ερωτηθείς αν το Υπουργείου ανησυχεί για τα συγκεκριμένα προγράμματα, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που τηρείται, η οποία «θα έλεγα ότι δεν βάζει όσες δικλείδες θα θέλαμε, χωρίς να σημαίνει αυτό οτιδήποτε».

«Εμείς θέλουμε να είμαστε απόλυτα διασφαλισμένοι ότι όλα τα προγράμματα που προσφέρονται και αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν την σωστή ποιότητα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η προσφορά μιας δέσμης προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και με πλατφόρμα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μέσω της οποίας προσφέρονται σε χώρες του εξωτερικού προγράμματα από όλα τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια. Είπε πως φαίνεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για αυτή τη μορφή των προγραμμάτων, μέσω των επαφών που έχουν γίνει με διάφορες χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι προωθούνται νομοθεσίες που θα επιτρέπουν στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν μικρό αριθμό μαθημάτων σε προπτυχιακό επίπεδο στην αγγλική γλώσσα με αποτέλεσμα να προσελκύεται μεγάλος αριθμός φοιτητών του προγράμματος Erasmus με πάρα πολλά οφέλη και στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο οικονομικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι  τα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω αυτής της νομοθεσίας θα μπορούν να προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα εφόσον αυτά είναι βιώσιμα.

Συζητείται η επαναφορά της σχολικής στολής

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την αποβολή μαθητή για το θέμα τη σχολικής στολής, ο κ. Καδής είπε τα συγκεκριμένα περιστατικά διερευνώνται από το Υπουργείο.

Τα θέματα της στολής, πρόσθεσε, ρυθμίζονται από τους κανόνες λειτουργίας των σχολείων και παρέχεται μια ευελιξία και από τα ίδια τα σχολεία σε συνεννόηση με τους συνδέσμους γονέων και με τους μαθητές, να επιλέγουν το δικό τους κώδικα ως προς τη στολή.

«Από εκεί και πέρα, αν ξεφεύγουν κάποιοι μαθητές από αυτούς τους κανονισμούς τότε θα πρέπει οι διευθύνσεις των σχολείων να επιλαμβάνονται», ανέφερε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το θέμα των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και το θέμα της στολής, είναι θέματα τα οποία μελετώνται τώρα για εκσυγχρονισμό σε συνεννόηση και με τους ίδιους τους γονείς και τους μαθητές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί κι εκεί μια νέα βάση η οποία θα είναι ευρέως αποδεκτή.

Ανέφερε παράλληλα ότι στις τελευταίες συναντήσεις με τους συνδέσμους γονέων μέσης εκπαίδευσης οι ίδιοι οι γονείς έθεσαν το θέμα της επαναφοράς της  σχολικής στολής. Όπως είπε, το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει όλες τις επιλογές και μέσα σε ένα διάλογο να βρεθούν οι λύσεις που θα βάζουν μια τάξη στο θέμα και θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα