Neolaia Cyprus

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Όψεις της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, 1878-1960: νέα δεδομένα»

anoikto

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σας προσκαλεί στην τέταρτη ομιλία της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Όψεις της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, 1878-1960: νέα δεδομένα» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία), την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:30.

Το θέμα της ομιλίας είναι: «Η ένοπλη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ» και ομιλητής οΠέτρος Σαββίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι διαλέξεις είναι ανοικτές σε όλους και φιλοδοξούν να παρουσιάσουν νέες πτυχές της ιστορικής έρευνας με τρόπο επιστημονικό αλλά συνάμα προσιτό και στους μη ειδικούς. Οι ενδιαφερόμενοι, φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου ή το ευρύ κοινό, μπορούν να συμμετέχουν είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ.

Οι ομιλίες διοργανώνονται στο πλαίσιο των Θεματικών Ενοτήτων ΕΛΠ37: «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» καιΕΛΠ45 «Ιστορία της Κύπρου»,  οι οποίες εντάσσονται στο πτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό»,οι ενδιαφερόμενοι όμως μπορούν επίσης να τις παρακολουθήσουν και ως Ανεξάρτητες/Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες.

Για όσους παρακολουθήσουν τέσσερις διαλέξεις με φυσική παρουσία θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πληροφορίες:

Η ομιλία εξετάζει την ένοπλη αντίδραση των τουρκοκυπρίων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ μεταξύ 1955 – 1959. Διερευνά αρχικά την πολιτική δράση της πρώτης υπόγειας τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΚΙΤΕΜΒ και ακολούθως τη σπασμωδική ένοπλη αντίδραση της οργάνωσης VOLKAN (Ηφαίστιο), η οποία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τουρκοκυπριακής μειονότητας. Ακολουθεί η περιγραφή της τυχοδιωκτικής δραστηριότητα της ομάδας Karacete (Μαύρη Συμμορία) και η σύντομη ζωή της οργάνωσης 9  Eylul Cephesi (Μέτωπο 9ης Σεπτεμβρίου). Η ομιλία ολοκληρώνεται με την ανάλυση της δυναμικής δράσης της Τurk Mukavemet Teskilati TMT (Tουρκική Οργάνωση Αντίστασης) η οποία, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά σημαντικής 9μηνης δράσης της υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, κατάφερε να επιβάλει, δια της βίας, την δυναμική υπόγεια εμπλοκή της Άγκυρας στο Κυπριακό και τη συνεπακόλουθη ενεργοποίηση τουKibris Istirdat Projesi KIP (Σχεδίου Επανάκτησης της Κύπρου) από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας.Ο Πέτρος Σαββίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1963 και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Πανεπιστήμιο της Ιόβα, όπου έλαβε τον τίτλο Bachelor of Fine Arts στη Τέχνη με δευτερεύον θέμα τη Φιλοσοφία. Το 2008 απέκτησε τον τίτλο Master of Philosophy στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow) στη Σκωτία· τίτλος της μεταπτυχιακής του διατριβής ήταν «Η επιχειρησιακή λειτουργία υπόγειων, ένοπλων κινημάτων στην Κύπρο και η επίδρασή τους στη μετάβαση μιας αποικίας σε δημοκρατία,1955-1963». Το Σεπτέμβριο 2012 άρχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο κλάδο της Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (University of Birmingham) τις οποίες θα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο 2015· τίτλος της διδακτορικής του έρευνας είναι «Ο ρόλος της Αθήνας και οι αθέατοι παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα της Κυπριακής Κρίσης το 1974». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, τα τελευταία 20 χρόνια, επικεντρώνονται στην Κυπριακή Στρατιωτική Ιστορία της περιόδου 1955-1974, σε θέματα γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας-Κύπρου. Υπήρξε συνεργάτης των αμυντικών περιοδικών Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια και Καταδρομή των Εκδόσεων Αμυντική Γραμμή και του περιοδικού ειδικών θεμάτων Δούρειος Ίππος του ομώνυμου εκδοτικού οίκου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Εθνικής Φρουράς για δέκα περίπου χρόνια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://eclass-live2.ouc.ac.cy:80/join_meeting.html?meetingId=1431485

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα