Neolaia Cyprus

Νομοθεσία αντιμετώπισης παιδιών μαρτύρων ανέλαβαν να εξετάσουν Επ. Παιδιού και ΥΠΔ

child in court

Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού και Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβαν να επεξεργαστούν πρόταση σχετικά με τη θέσπιση νομοθεσίας, η οποία θα καλύπτει σφαιρικά το θέμα της στήριξης των παιδιών τα οποία καλούνται να καταθέσουν μαρτυρία σε διάφορες νομικές υποθέσεις.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Σε δηλώσεις της η εκ των εισηγητών του θέματος Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πριν, κατά αλλά και μετά τη δικαστική διαδικασία, σε ένα παιδί μάρτυρα, να τους εξασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια του, το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα του και ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του» εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη πως ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση από τους λειτουργούς όλων των υπηρεσιών που χειρίζονται τα παιδιά. «Κοινωνικές υπηρεσίες, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, όλοι πρέπει να είναι εξειδικευμένοι» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να διέπει αυτά τα ζητήματα αλλά κάποια ζητήματα καλύπτονται από διάφορες νομοθεσίες, όπως για παράδειγμα στη νομοθεσία για καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας περιέχει κάποια άρθρα που προνοούν μια δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά υποθέσεις των οποίων κρίνονται με βάση την εν λόγω νομοθεσία. Επανέλαβε ωστόσο πως δεν υπάρχει μια ενιαία νομοθεσία που να καλύπτει όλο το φάσμα των υποθέσεων, αναφέροντας πως ακριβώς κατά τη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί μια συνάντηση όλων των φορέων για να συζητήσουν το θέμα αυτό και σε έξι μήνες η Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να εισάξει καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, η Ισλανδία, όπου έχει δημιουργηθεί το «Σπίτι του Παιδιού» στο οποίο φιλοξενούνται όλοι οι ειδικοί (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, δικηγόρος, Δικαστής, αστυνομικός) που πρέπει να παρακολουθήσουν κάποιο παιδί είναι μάρτυρας σε κάποια υπόθεση. «Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μια φορά διηγείται την ιστορία του και δεν επαναθυματοπούνται τα παιδιά. Και αυτό γίνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο περιβάλλον» εξήγησε, αναφέροντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί και στην Κύπρο με τη συνεργασία κράτους και μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά χαρακτήρισε φιλολογική τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή λέγοντας ότι όλοι έκαναν στο τέλος ωραίες τοποθετήσεις και διαπιστώσεις, «αλλά το πως θα προχωρήσουμε συγκεκριμένα και μεθοδευμένα δυστυχώς καμιά υπηρεσία και κανένας φορέας (δεν μας το είπε) παρά μόνο ζητούμε από την Επίτροπο δικαιωμάτων του Παιδιού να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη».

Η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η Επίτροπος έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις αλλά απ` εκεί και πέρα «στη γενικότητα αυτών των προτάσεων δεν υπάρχει τρόπος και μέθοδος στην οποία θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε και να αναμένουμε».

«Έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για να μελετηθούν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και να προωθηθεί το θέμα» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πάροδο των έξι μηνών όταν το θέμα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής, θα υπάρξει κάτι απτό, τουλάχιστο σε σχέση με το πως προχωρεί το θέμα.

Έκανε επίσης λόγο για καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στον εκσυγχρονισμό του περί Παίδων Νόμου αλλά και στη θέσπιση νομοθεσίας για τη νομική αρωγή παιδιών θυμάτων. «Θεωρούμε ότι τα πράγματα δεν κινούνται με την ανάλογη ευαισθησία και ενδιαφέρον» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως μέσα από τη συνεδρία διαφάνηκε ότι συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις όπου διαφανεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα, πρακτική η οποία, όπως είπε, δεν λύνει τα προβλήματα.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι από τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα διαφάνηκε ότι απουσιάζει μια ολιστική αντιμετώπιση των παιδιών ως μάρτυρες σε ο,τι αφορά τη νομοθεσία. Επανέλαβε ότι υπάρχουν κάποιες νομοθεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιες πρόνοιες που αφορούν τα παιδιά ως μάρτυρες.

Για να προσθέσει ωστόσο πως απ` εκεί και πέρα αυτό το οποίο έχει διαφανεί και με το οποίο συμφωνούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι ότι δεν υπάρχει μια νομοθεσία η οποία να αντιμετωπίζει το θέμα σφαιρικά αλλά ούτε και εξειδικευμένοι δημόσιοι λειτουργοί παρά μόνο κάποιοι που έχουν κάνει κάποια σεμινάρια.

«Φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες είναι πιο εξειδικευμένες από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και αυτό το οποίο λέχθηκε είναι ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες» ανέφερε.

Η κ. Μαυρονικόλα αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές του ΣτΕ γι` αυτά τα θέματα, τις οποίες, όπως είπε, χρησιμοποιούν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, και υπέδειξε ότι είναι καιρός να εφαρμοστούν και στην Κύπρο οι καλές πρακτικές άλλων χωρών στο θέμα αυτό.

Ανέφερε τέλος πως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας ότι η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταβάλουν προσπάθεια για ετοιμασία νομοθεσίας εντός των ερχόμενων έξι μηνών ή τουλάχιστον να δώσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε να υπάρξει και στην Κύπρο μια ολιστική νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση των παιδιών ως μάρτυρες.

Πηγή: KYΠΕ

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα