Neolaia Cyprus

Ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν δουλειά στο σπίτι!

prosopiki1

Δύο ορισμοί που δεν συμβιβάζονται και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε «πόλεμο»

Για να μην μας χάνεις στιγμή κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Πόσες φορές εξοργίστηκες όταν το ωράριο εργασίας σου «εισβάλει» μέσα στον προσωπικό σου χωροχρόνο;

Και όμως τα τελευταία χρόνια ενώ θα περίμενε κάποιος ότι θα σταματούσε να συμβαίνει αυτό, αντιθέτως «διαιωνίζεται».

Το φαινόμενο κλιμακώνεται με τους δυο ατέρμονους ορισμούς της «εργασίας» και της «προσωπικής ζωής» να παλεύουν μεταξύ τους. Πλέον ο τρόπος ανταγωνισμού που δημιούργησε η οικονομική κρίση δημιουργεί τα κριτήρια για την όλο και λιγότερη προσωπική ζωή.

  • Δεν είναι μόνο να μεταφέρεις δουλειά στο σπίτι

Κάτι που πολλές φορές παρεξηγούμε όταν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου εργασία και προσωπική ζωή γίνονται ένα, είναι ότι αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός ότι μεταφέρουμε εργασία στο σπίτι. Αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια αυτής της «αλλοπρόσαλλης σχέσης» αλλά δεν είναι και το μοναδικό. Υπάρχουν πολλά λάθη που γίνονται στα οποία και θα αναφερθούμε στη συνέχεια, αλλά ας δούμε λίγο αυτή την πτυχή. Το να μεταφέρεις εργασία εκεί όπου θα μπορούσες να έχεις ελεύθερο χρόνο είναι κάτι που παρατηρούμε συνεχώς.

Μπορώ να σας πω παραδείγματα μπόλικα και μπορείτε εσείς να μου στείλετε άλλα τόσα. Ένα, όμως, παράδειγμα που μου μένει στο μυαλό είναι το γεγονός ότι ακούω ακόμα και δημόσιους υπαλλήλους να παραπονιούνται για το γεγονός ότι «αναγκάστηκαν» να μεταφέρουν δουλειά στο σπίτι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν να κάνουν αυτό το πράγμα.

Φανταστείτε αν αυτό συμβαίνει στην δημόσια υπηρεσία της Κύπρου, που όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί, τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι πιέσεις και τα χρονοδιαγράμματα είναι πιο περιοριστικά. Πραγματικά θα ήθελα να μπορούσα να έδινα μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά ούτε εγώ κατάφερα ακόμη να την βρω. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει για να λυθεί αυτό το ζήτημα θα ήταν να γίνει καλύτερη διαχείριση του χρόνου στην εργασία.

 Ίσως ένας χώρος εργασίας με περισσότερο ελαστικά deadline θα μπορούσε να βοηθούσε και την αποδοτικότητα κάποιου υπαλλήλου. Το είπαμε πολλές φορές- και ίσως να καταντά κουραστικό, η εργασία αν μπορούσε να περιοριστεί στο οχτάωρο θα ήταν περισσότερο αποδοτική.

  • Η μεταφορά άγχους

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα είναι το γεγονός ότι μεταφέρεις το άγχος που σου δημιουργείται στον χώρο της εργασίας σου σε τόπους και ανθρώπους όπου δεν θα έπρεπε. Η μεταφορά του άγχους που σου δημιουργεί η εργασία είναι κάτι που προσωπική μου άποψη είναι «ανεπίτρεπτο» και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις. Θα πρέπει να αποφύγεις αυτή την κατάληξη γιατί αν πέσεις στην παγίδα αυτή τότε η διέξοδος θα είναι πολύ δύσκολη. Το προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτό δεν αξίζουν ούτε αν η εργασία σου μπορεί να σου προσφέρει εκατομμύρια άλλα πράγματα όπως χρήμα και δόξα.

prosopiki2

  • Οι τρόποι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αποφύγεις αυτό. Ένας από τους τρόπους που προτείνουν αμερικανοί μελετητές είναι η γιόγκα. Αν πάλι, που λογικό το βλέπω, δεν θέλεις να βάλεις ένα κολάν και να κάνεις γιόγκα σε κάποιο πάρκο της Κύπρου τότε θα πρέπει προτού πας από την εργασία στο σπίτι να βρίσκεις ένα δικό σου τρόπο να ξεφύγεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να ξεκουράζει το μυαλό. Αυτό θα πρέπει να το κάνει για πέντε λεπτά προτού βρεθεί από το σπίτι στη δουλειά ούτως ώστε να μην μεταφέρει το άγχος. Κάτι που θα μπορούσα να σας προτείνω είναι η μουσική. Όπως είναι ευρέως γνωστό η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Ακόμα και τους στίχους ενός τραγουδιού να μην γνωρίζεις η μουσική μπορεί να σε ταξιδέψει. Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει στο CD Player του αυτοκινήτου σου και αυτό θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις το οποιοδήποτε άγχος.

Άλλος τρόπος είναι να καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου να σταματήσει να το κάνει αυτό. Παρόλο που είναι δύσκολο θα μπορούσες να δοκιμάσεις να το δοκιμάσεις. Αυτά φυσικά ισχύουν και σε αντίθετη λογική, αφού κακό για την εργασία θα ήταν η μεταφορά του άγχους που σου δημιουργείται από την προσωπική σου ζωή.

  • Η ηγεσία ως ανάγκη

Το άγχος στον χώρο εργασίας δεν είναι «προνόμιο» μόνο για τους υπαλλήλους, αλλά δημιουργείται και στους ιδιοκτήτες. Η εργασία στην ηγεσία ενός οργανισμού είναι μεγάλο άγχος το οποίο είναι και δύσκολα διαχειρίσιμο. Ο «ηγέτης» μιας εταιρείας είναι, μεταξύ, αυτών που δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο για να μπορέσει μια επιχείρηση να λειτουργήσει.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε συντείνει στο να δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερα άγχη στους ιδιοκτήτες μιας εταιρείας, αφού η βιωσιμότητά τους είναι όλο και πιο επικίνδυνη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των διαφορών μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου. Η διευθυντική θέση ενός οργανισμού δημιουργεί παράλληλα τεράστιες ευθύνες όπου το ανθρώπινο μυαλό, θεωρώ, δεν μπορεί να τις διαχειριστεί εύκολα. Αντιμετώπισε ρεαλιστικά τη δουλειά σου, ούτως ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος σου.

  • Ισορροπία εργασίας – ζωής

Αφορμή για να γραφτεί το πιο πάνω κείμενο είναι μια ομιλία που έγινε από τον Νάιτζελ Μαρς στο συνέδριο του TEDx στο Σίδνεϊ. Η διάλεξη δεν είναι πρόσφατη αφού έγινε το 2011. Όμως το ενδιαφέρον είναι τα όσα λέει ο συγγραφέας και διευθύνων σύμβουλος σε αυτή τη διάλεξη έχουν άμεση ισχύ στο σήμερα.

Στη διάλεξη του αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα ότι μέχρι τα 40 του χρόνια το εξαντλητικό ωράριο εργασίας που ακολουθούσε είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχεται αυτό το γεγονός αφού ίσως η παραδοχή του τον οδήγησε στο να το καταπολεμήσει. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που βγαίνουν από τη διάλεξή του είναι ότι «η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής παραείναι σημαντική για να αφεθεί στα χέρια του εργοδότη». Επίσης στη διάλεξή του δεν ξεχωρίζει τις κακές επιχειρήσεις με τις καλές.

Όπως αναφέρει «μιλάω για όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι εγγενώς σχεδιασμένες να παίρνουν από εσένα όσα περισσότερα μπορούν». Αν καταφέρουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό τότε θα μπορούμε να διαχειριστούμε και εμείς τη διαφορά προσωπικής ζωής και εργασίας.

Από τον Ιάκωβο Ιακώβου

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», την 1η Φεβρουαρίου, Φύλλο 44.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα