Neolaia Cyprus

Μπορείς να πετύχεις και χωρίς πτυχίο!

xoris-ptixio2

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταπολεμήσεις το «κατεστημένο» του πτυχίου.

Για να μην μας χάνεις στιγμή κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει η κοινωνία του σήμερα είναι ο ψυχαναγκασμός που μας επιβάλλεται να έχουμε το πτυχίο. Τα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι όταν τους μιλούσες για πτυχίο σου έλεγαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι τελείωσαν το «το πανεπιστήμιο της ζωής». Αυτό πλέον σταμάτησε, δυστυχώς, να θεωρείται ως προτέρημα για τον χώρο της εργασίας. Όμως στο τέλος της  ημέρας καταλήξαμε να έχουμε όλοι μας ένα κομμάτι χαρτί το οποίο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Το πτυχίο και οι επιβολές του

Δεν είμαι σίγουρα κατά του πτυχίου. Το πτυχίο είναι αυτό που μπορεί να πιστοποιήσει και να επιβραβεύσει τις προσπάθειες που έκανες τόσα χρόνια. Όμως, μιλώντας συγκεκριμένα για την Κύπρο, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια κοινωνία γεμάτη με επιστήμονες χωρίς όμως να μπορούν όλοι αυτοί να εργοδοτηθούν. Ιδίως την εποχή της οικονομικής κρίσης αυτό το φαινόμενο είναι όλο και αυξανόμενο. Άρα ποιά η ουσία του πτυχίου; Η απάντηση είναι πολύ υποκειμενική για αυτό καλύτερα ας αφήσουμε να την απαντήσει ο καθένας από εσάς. Στο τέλος της ημέρας ο χώρος εργασίας  θα είναι αυτός που θα καθορίσει κατά πόσο μπορείς να αντεπεξέλθεις. Μιλώντας κυρίως για την δική μου την γενιά (γεννημένους στα τέλη της δεκαετίας  του  ΄80) παρατηρούμε μια γενικά λάθος λογική στα πτυχία. Για αυτό είναι από τα  λίγα πράγματα που δεν μπορώ να κατηγορήσω τη δική μας πλευρά αλλά αυτούς που μας μεγάλωσαν με αξίες όπως, το να αποκτήσεις ένα πτυχίο και μια καλή δουλειά στο δημόσιο. Δεν νομίζω να υπάρχει πιο παραστατική αναφορά από ένα σύνθημα στο τοίχο ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη που μπορεί να περιγράψει το πώς νοιώθουν οι νέοι μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. «Δεν θέλω καριέρα και λεφτά τον κόσμο που μου δίνεις τον έκανες σκ..α». Καλύτερα να βελτιώσουμε τον κόσμο μας ούτως ώστε τα πτυχία να έχουν αντίκρισμα και μετά να «αναγκάζουμε» τους νέους μας να έχουν πτυχίο.

Πέτυχε χωρίς πτυχίο

Ένα δημοσίευμα από την Heather Human αναφέρεται στους τρόπους που μπορείς να επιτύχεις χωρίς την ανάγκη ύπαρξης πτυχίου. Χαρακτηριστική είναι η εισαγωγή του. Τι κοινό θεωρείται ότι έχουν ο Στίβ Τζόμπ (Apple), η Όπρα Γούινφρυ (τηλεοπτική παραγωγός) και ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ (Facebook); Κανένας από αυτούς δεν έχει πτυχίο. Επίσης ασχολείται με το πρόβλημα των τελευταίων χρόνων που είναι πρόβλημα για πολλούς και στην Κύπρο παρόλο που αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στην Αμερική. Γνώριζες ότι στις ΗΠΑ περισσότεροι από τους μισούς (51%) που απέκτησαν πτυχίο το 2014 εργάζονται σε εργασίες οι οποίες δεν χρειάζονται πτυχίο! Μόνο από αυτό μπορείς να αναγνωρίσεις ότι η αξία του πτυχίου στις μέρες μας εκμηδενιστικέ.

Λάβε γνώση από την καθημερινότητα σου

Μπορεί το «πανεπιστήμιο της ζωής» να μην έχει πέραση στα βιογραφικά σημειώματα αλλά εφόσον για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσες να αποκτήσεις πτυχίο μην απελπιστείς. Μπορείς να αποκτήσεις τις όποιες γνώσεις χρειάζεσαι μέσω του διαδικτύου πλέον. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον να του κάνει εγχείρηση επειδή την έμαθε από ένα βίντεο στο Youtube. Όμως θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς το διαδίκτυο για να μάθεις ηλεκτρονικά προγράμματα. Εκμεταλλεύσου την γνώση που σου δίνει το διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν ένα πτυχίο ούτως ώστε να δείξουν στον εαυτό τους και όχι στους άλλους ότι είναι εξίσου έξυπνοι και αυτό είναι θεμιτό. Όμως οι όποιες οικονομικές δυσπραγίες μπορεί να στάθηκαν εμπόδιο στο να αποκτήσουν το πτυχίο που θα το πιστοποιούσε αυτό. Για αυτό τον λόγο στην εποχή της ελεύθερης ενημέρωσης οι γνώσεις  βρίσκονται παντού και οφείλεις αν το θέλεις να το εκμεταλλευτείς.

Απόκτησε εμπειρία

Δοκίμασε να εργαστείς στον χώρο που θέλεις ακόμα και χωρίς πτυχίο. Αν θέλεις να είσαι ζωγράφος αλλά δεν μπόρεσες να αποκτήσεις πιστοποίηση από πανεπιστήμιο τέχνης τότε δοκίμασε την τύχη σου με το να ζωγραφίζεις και να τα δημοσιεύεις στο διαδίκτυο. Μπορεί να ανακαλύψεις και εσύ και οι υπόλοιποι ένα ταλέντο το οποίο δεν μπορούσαν να δουν οι καθηγητές των πανεπιστημίων. Ακόμα αυτό μπορεί να ισχύσει και για πιο θεωρητικά επαγγέλματα, κάπου εδώ θα αναφερθώ και στον δικό μου κλάδο, την δημοσιογραφία. Ακόμα και σε αυτή την θεωρητική κατεύθυνση, όση γνώση και αν σου προσφέρει το πτυχίο αν δεν μπορείς να την προβάλεις στον χώρο της εργασίας σου τότε θα είναι άχρηστη.

Χρησιμοποίησε μια πρωτότυπη ιδέα

Η Γη δημιουργήθηκε πριν δισεκατομμύρια χρόνια αλλά από τότε αναδημιουργείται κάθε μέρα. Όμως για να δημιουργείται θα πρέπει να υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες από ανθρώπους  σαν εσένα. Αν έχεις μια ιδέα η όποια μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο τότε γιατί δεν την χρησιμοποιείς. Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια πλατφόρμες οι οποίες είναι δεκτικές στο να χρηματοδοτούν αυτές τις γνώσεις άρα δεν χάνεις κάτι με το  να τις προβάλεις μπροστά σε επίδοξους χρηματοδότες. Πολλοί μέσω αυτών των πλατφόρμων μπόρεσαν να δημιουργήσουν τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο. Γιατί να μην είσαι και εσύ ένας από αυτούς;

Πάρε γνώσεις από τους υπόλοιπους

Ένας από τους τρόπους για να χτίσεις μια αξιοζήλευτη καριέρα εκεί που το επιθυμείς είναι αυτοί που απαρτίζουν τον χώρο εργασίας να μπορούν να σου μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Στα  παλαιότερα χρόνια αυτό ίσχυε σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και στο σήμερα όμως, όπου οι άνθρωποι στον χώρο εργασίας κινούνται με αυξημένους ρυθμούς, αν μπορείς να μάθεις να «αφουγκράζεσαι» και αυτά που δεν σου λένε τότε θα καταφέρεις να κτίσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι. Μην φοβάσαι να ρωτήσεις πράγματα και μην διστάσεις να τους ακούσεις.

Από τον Ιάκωβο Ιακώβου

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 25 Ιανουαρίου 2015, Φύλλο 43

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα