Neolaia Cyprus

Το «The Theory of Everything» είναι το σίγουρο στοίχημα για τα Οσκαρ! [info]

theory

Η πολυαναμενόμενη ταινία, έχει να δώσει πολύ συναίσθημα μέσα στην τραγικότητα των γεγονότων της ζωής του Στίβεν Χόκινγκ, μεταδίδοντας την ελπίδα και την αγάπη για τη ζωή!

Από τις 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στους κινηματογράφους:
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & THE MALL OF CYPRUS Λευκωσία,
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & ΡΙΟ Λεμεσός,
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ Λάρνακα,
ΤΗΕ ΜΑLL OF PAPHOS Πάφος.

Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρέντμεϊν, Φελίσιτι Τζόουνς, Έμιλι Γουάτσον, Τσάρλι Κοξ, Ντέιβιντ Θιούλις

Σκηνοθέτης: Τζέιμς Μαρς
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η πολυαναμενόμενη ταινία, έχει να δώσει πολύ συναίσθημα μέσα στην τραγικότητα των γεγονότων της ζωής του Στίβεν Χόκινγκ, μεταδίδοντας την ελπίδα και την αγάπη για τη ζωή!

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη προσπάθεια»..άλλωστε ο ίδιος το αποδεικνύει έμπρακτα στην πορεία της δικής του ζωής!

Η εκπληκτική, ανθρώπινη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία, από τα φετινά φημολογούμενα μεγάλα Οσκαρικά φαβορί, χάρη στη μοναδική ερμηνεία του Έντι Ρέντμεϊν (Οι Άθλιοι) που τον υποδύεται συγκλονιστικά.

Η ταινία βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του, Τζέιν Χόκινγκ (στην ταινία την υποδύεται σε μια εξαιρετικά ισορροπημένα ανθρώπινη ερμηνεία η Φελίσιτι Τζόουνς) «Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking» και οι ειδήμονες μιλούν για μια συγκινητική ταινία «οσκαρικών» προδιαγραφών, σε σκηνοθεσία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire (2009) Τζέιμς Μαρς.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τα βήματα του Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, τότε που ο κοινωνικά αδέξιος αλλά ιδιοφυής φοιτητής κάνει το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ. Σε ένα χορό στην πανεπιστημιούπολη γνωρίζει και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μια φοιτήτρια στο τμήμα της λογοτεχνίας.

Σύντομα αναπτύσσουν σχέση παρόλο που υπήρχε μια βασική διαφορά μεταξύ τους, εκείνος άθεος με απόλυτη πίστη στην επιστήμη του κι εκείνη βαθιά θρησκευόμενη.

Λίγο μετά την γνωριμία τους, στον Στίβεν θα διαγνωστεί η νόσος του «κινητικού νευρώνα» που θα τον καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντας του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας και θα του δοθεί περιθώριο ζωής δυο χρόνων.
Παράλληλα παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και κυρίως την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Επίσης, βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει την μια και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ο βραβευμένος με όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Man on wire» το 2008, Τζέιμς Μαρς, προσαρμόζει την αυτοβιογραφία «Ταξίδι στο άπειρο: Η ζωή μου με τον Στίβεν» (2007) της Τζέιν Χόκινγκ, πρώτης συζύγου του διάσημου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ.

Η ιστορία αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό το ειδύλλιό τους μέσα από τα μάτια της Τζέιν, την αγάπη της για τον Στίβεν και τον αγώνα της όταν αυτός χτυπήθηκε από τη νόσο του “κινητικού νευρώνα”. Συνεπώς δεν έχουμε μια πλήρη βιογραφία του Χόκινγκ, αλλά μια συναισθηματική προσέγγιση της ζωής του και κάποια σύντομα στιγμιότυπα σχετικά με τις θεωρίες του.

Η «Θεωρία των πάντων» είναι πρωτίστως μια ιστορία αγάπης, μιας αγάπης που δεν ξέρουμε πως ακριβώς διαμόρφωσε τον διάσημο φυσικό, αλλά σίγουρα βοήθησε στο να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Μια ιστορία για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις θυσίες, τις επίπονες υπερβάσεις που χρειάστηκε να κάνει η σύζυγος του Χόκινγκ καθ΄ όλη την διάρκεια του εικοσιπεντάχρονου γάμου της μαζί του. Υποστηρικτική, υπομονετική, επίμονη, δυνατή αλλά και αξιοθαύμαστη τόσο όσο και ο σύζυγός της. Οι Χόκινγκ πέρασαν πολλά δεινά μαζί, συνειδητοποίησαν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, την τόσο γεμάτη από πόνο και ατελείωτους αγώνες, αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν έχασαν την ελπίδα τους η οποία τελικά τους οδήγησε τόσο μακριά.

Καταθλιπτικό, τραγικό και συνάμα συγκαταβατικό στο σύνολό του, με ένα ελπιδοφόρο φινάλε, το φιλμ, κάνει λόγο για την δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, για το απεριόριστο της ανθρώπινης προσπάθειας, τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και το πώς μας διαμορφώνουν σε αυτό που είμαστε, την πίστη και την επιμονή που πρέπει να δείχνουμε στα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της ταινίας εκτός από το αισιόδοξο φινάλε της και την όμορφη μουσική της, βασίζονται αποκλειστικά στις οσκαρικές ερμηνείες των ηθοποιών του Έντι Ρέντμεϊν και της Φελίσιτι Τζόουνς. Ο Έντι Ρέντμεϊν, που φυσιογνωμικά θυμίζει αρκετά τον Χόκινγκ, μιμείται θεαματικά τις εκφράσεις του προσώπου του και αποδίδει με πειστικότητα τις κινήσεις του σώματος που πάσχει από την νόσο του κινητικού νευρώνα. Αξιοσημείωτη είναι και η εξαιρετικά ισορροπημένη ερμηνεία της Φελίσιτι Τζόουνς, η οποία αποδίδει με ευαισθησία και λεπτότητα, σκηνές που εκφράζονται οι επιθυμίες, η αγάπη και απογοήτευση της ηρωίδας που ενσαρκώνει.

Η «Θεωρία των πάντων» είναι μια θεωρία που επιβεβαιώνεται, είναι η θεωρία της αγάπης που μπορεί να εφαρμόσει και να καλύψει τα πάντα. Ένα όμορφο αφιέρωμα από την Τζέιν Χόκινγκ για τον Στίβεν Χόκινγκ, ενός ανθρώπου που πάλεψε με ψυχή την σωματική του ασθένεια, κατάφερε με την δύναμη του μυαλού του να κερδίσει τον θαυμασμό της επιστημονικής κοινότητας και να αλλάξει με το έργο του και τις πρωτοποριακές του ιδέες τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο σήμερα. Σε μια εποχή που μπορεί κανείς εύκολα να χάσει τον προσανατολισμό και την πίστη του στη ζωή, τα λόγια του μεγάλου επιστήμονα στο φινάλε του έργου, που επέτρεψε να ηχογραφηθούν με την δική του “φωνή” για περισσότερη αυθεντικότητα, αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης αφού ο ίδιος είναι το ζωντανό παράδειγμα των όσων λέει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Q&A που έγινε μετά την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο, παρουσία του Τζέιμς Μαρς, του Εντι Ρέντμεϊν και της Φελίσιτι Τζόουνς που υποδύεται την Τζέιν, ο Ρέντμεϊν περιέγραψε τη διαδικασία της ταινίας ως «μια από τις πιο εκπληκτικές, τρομακτικές και εξαίσιες πηγές έμπνευσης» της ζωής του. Οπως εξήγησε, ο ηθοποιός πέρασε έξι μήνες μελετώντας τα πάντα για τη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ, βλέποντας κι ακούγοντας όποια συνέντευξή του μπορούσε να βρει, αλλά γνώρισε τον ίδιο τον επιστήμονα μόνο πέντε μέρες πριν ξεκινήσει το γύρισμα. Κι η συνάντησή τους ήταν καταστροφική! Ο Ρέντμεϊν, γεμάτος τρακ, δεν μπορούσε να σταματήσει να λέει στον Χόκινγκ βιογραφικά στοιχεία για τη ζωή του… Χόκινγκ, πράγμα που τον άφησε, φυσικά, απόλυτα αδιάφορο. Για να σπάσει τον πάγο, δε δίστασε επίσης να του πει ότι είναι κι οι δυο τους Αιγόκεροι, στο οποίο ο Στίβεν Χόκινγκ απάντησε, «είμαι αστρονόμος, όχι αστρολόγος».

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσαν οι συντελεστές, ο Στίβεν Χόκινγκ είδε την ταινία σε μια πρόσφατη ιδιωτική προβολή και, στο τέλος της, η νοσοκόμα του σκούπισε τα δάκρια από τα μάτια. Τόσο συγκινήθηκε κι ικανοποιήθηκε, που έδωσε στην παραγωγή και το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ηχητικό υλικό του, πράγμα που δεν είχε κάνει ως τότε. Εδωσε και στον Τζέιμς Μαρς κάποιου είδους ευλογίες, λέγοντάς του ότι «η ταινία είναι σε γενικές γραμμές ακριβής». Το επόμενο βήμα; Να δούμε εάν ο Στίβεν Χόκινγκ θα εμφανιστεί μαζί με την ομάδα της ταινίας στην οσκαρική τελετή του 2015, όπου το «The Theory of Everything» θα είναι, κατά τα λεγόμενα όσων το είδαν, πρωταγωνιστής.

1 2 3 4 5 6 7

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα