Neolaia Cyprus

Οι Κυπραίοι μετά την… Πρωτοχρονιά

2015

Τι κάνουμε με την έλευση του νέου χρόνου.

Για να μην μας χάνεις στιγμή κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Το 2014 αποτελεί πλέον παρελθόν και ήδη έχει ξεκινήσει να «τρέχει» το 2015. Ότι κάναμε, κάναμε κι ότι φάγαμε, φάγαμε. Τώρα τα κεφάλια μέσα και ξανά από την αρχή στη ρουτίνα και στην καθημερινότητα. Τα στολίδια σιγά σιγά φεύγουν. Σε λίγες μέρες κιόλας θα ξεστολίσουμε και το δέντρο και πριν αρχίσει η κατάθλιψη να μου χτυπάει την πόρτα ας περάσω στο θεματάκι μου για σήμερα.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ετούτη εδώ η σελίδα στο πρώτο φύλλο για τη νέα χρονιά. Και το θέμα δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο από το συγκεκριμένο. Γενικά όλοι μας θέτουμε τους νέους μας στόχους κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Κατά 90% δεν τους τηρούμε ποτέ, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε. Πολλά «θα» ακούγονται, τα οποία στη συνέχεια γίνονται «δεν βαριέσαι…».

Τι σκέφτονται και τι λένε οι Κυπραίοι με την έλευση του νέου χρόνου…

  • Αυτές τις ημέρες φάγαμε πολύ. Για την ακρίβεια δεν αφήσαμε ζωντανό για ζωντανό να βελάζει εκεί έξω. Συνεπώς η ατάκα «δεν θα ξαναφάω κρέας ποτέ» παίζει πολύ αυτές τις μέρες. Βέβαια, ο στόχος αυτός κρατάει μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος εκ του σογιού μας καλέσει σε τραπέζι, πράγμα που δεν αργεί καθώς τα Φώτα κοντοζυγώνουν. Και ψεύδεσαι και τρως, έλεγε μία ελληνική ταινία.
  • Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα παιδιά είχαν κενό από τα σχολεία. Ως εκ τούτου, ήταν συνεχώς στο σπίτι. Και για να είμαστε ειλικρινείς όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Φωνές στο σπίτι, πολλά «θέλω» και μία κατάσταση που όσο και να αγαπάς τα παιδιά σου, ένα σπάσιμο νεύρων το παθαίνεις (πως φαίνεται πως δεν είμαι έτοιμη να γίνω μάνα). Και γι’ αυτό θα ακούσεις πολλές Κυπραίες μάνες να λένε από σήμερα «Να παν τζαι τα κοπελλούθκια σχολείο να πνάσουμε». Έλα, πες αλήθεια…
  • Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου εκτός από τα παιδιά, καλούνται και οι ενήλικες να επιστρέψουν στις δουλειές τους μιας και οι άδειες τελειώνουν. Οι Κυπραίοι έχουν σημειώσει ήδη από τώρα στα ολοκαίνουρια ημερολόγιά τους (πιθανότατα δώρο από κάποια Τράπεζα, πιο παλιά από κάποια ασφαλιστική εταιρεία) τις αργίες του νέου έτους. Κι άμα πέφτει και καμιά Παρασκευή ή Δευτέρα, έχουν κλείσει ήδη εισιτήρια για τριήμερη απόδραση.
  • Δεν ξέρω για ‘σας αλλά σε εμάς έχει γεμίσει το ψυγείο από φαγητά που παίρνουμε φεύγοντας από κάθε τραπέζι συγγενή. Να μην ξεχάσω να αναφέρω και τα γλυκά. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή τη συνήθεια. Όπως και να ‘χει, δεν τα τρώει κανείς με αποτέλεσμα να μένουν εκεί μέχρι να δεήσει η μάνα σου να το αδειάσει. Και δεν τα τρώμε όχι γιατί σνομπάρουμε το χθεσινό φαγητό αλλά γιατί ακριβώς την επόμενη ημέρα είμαστε καλεσμένοι σε κάποια άλλη οικογενειακή μάζωξη. Αυτή η μάστιγα!

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», Φύλλο 40, στις 4 Ιανουαρίου 2015.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα