Neolaia Cyprus

Το φοιτητικό κίνημα διαμηνύει ότι είναι ζωντανό και διεκδικεί εκ βάθρων αλλαγή

ÐÏÖÅÍ - ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ

Με κύριο αίτημα την κάθαρση και την εκ βάθρων αλλαγή στο σαθρό ιστό αξιών που οδήγησε στην κρίση και δέσμευση ότι το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει ζωντανό να διεκδικεί καλύτερο μέλλον για τον τόποι και τις επόμενες γενιές πραγματοποιήθηκε το 41ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι αγώνες που καλείται να δώσει το φοιτητικό κίνημα είναι μεγάλοι, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες απαιτητικές και τόνισε ότι η Κυβέρνηση επενδύει στο δυναμικό του φοιτητόκοσμου και διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε σκέψη για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια στα προπτυχιακά προγράμματα.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση βρίσκονται δίπλα στο φοιτητικό κίνημα και αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των νέων, για αυτό και στον κοινωνικό διάλογο, ενόψει των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, κλήθηκε η ΠΟΦΕΝ να αναπτύξει τις θέσεις της και να παρουσιάσει τις ανάγκες του πληθυσμού, που εκπροσωπεί.

Πρόσθεσε ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και ανέφερε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η χαρτογράφησή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της οποίας θα συνδεθούν τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών με την αγορά εργασίας.

Είπε ότι τα στοιχεία της χαρτογράφησης αξιοποιούνται και για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι ενδεικτικό της έγνοιας της Κυβέρνησης προς τους φοιτητές είναι το γεγονός ότι δεν έχουν μειωθεί τα κονδύλια στο ΙΚΥ για τις υποτροφίες και η χορηγία προς την ΠΟΦΕΝ.

Αναφερόμενος στο αίτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων για αύξηση των διδάκτρων, είπε πως αυτά τελικά διατηρούνται 10% κάτω από τις τιμές του 2010 και σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου εστιάζουν ώστε να μην υπάρχει κρυμμένο κόστος σπουδών.

Σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές, από ΤΕΙ και ΑΕΙ της Ελλάδας, ο κ. Καδής είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα με τον ομόλογο του Ανδρέα Λοβέρδο και αντιμετωπίστηκε θετικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα να ανακοινωθούν αποτελέσματα.

Αναφορά έκανε και στην καινοτομία της φοίτησης στον Ανοικτό Πανεπιστήμιο Εθνοφρουρών, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά με συμμετοχή 100 στρατιωτών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου, αφού δήλωσε περήφανος για επειδή παρίσταται στο χώρο με το πλέον ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, τους φοιτητές, είπε ότι η ΠΟΦΕΝ συμβάλει στην εκπόνηση πολιτικών προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι παρεμβάσεις των φοιτητών πρέπει να καθορίσουν τις ουσιαστικές τομές που απαιτούνται για βελτίωση στρεβλώσεων μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τάσου είπε ακόμα ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στους νέους, επειδή μόνο από αυτούς μπορεί να έλθει η πρόοδος η έρευνα και η ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ακόμα ότι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ενάντια στα διχοτομικά της Αγκυράς. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αναχαιτισθεί η αποθράσυνση της Τουρκίας και καταλήγοντας διαβεβαίωσε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στέκεται αρωγός στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Ο Πρόεδρος ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Χριστοφόρου κάνοντας απολογισμό του έργου της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις επαφές που διενεργήθηκαν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας που είχαν αποτέλεσμα να αποτραπεί η αιτούμενη αύξηση.

Ο κ. Χριστοφόρου κατήγγειλε ότι ιδιωτικό κολέγιο οδήγησε φοιτητή στα δικαστήρια για οφειλή 1.000 ευρώ τονίζοντας ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν.

Επανέλαβε το αίτημα των φοιτητών για β’ κατανομή των θέσεων των ΤΕΙ και ΑΕΙ και για ολοκλήρωση των εστιών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η παιδεία δεν είναι συντεχνιακό φέουδο κανενός και διατύπωσε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική των φοιτητών έχει καταργηθεί.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι δράσεις της ΠΟΦΕΝ θα αυξηθούν, θα γίνουν πιο έντονες και θα εμπλουτιστούν. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα που λαμβάνονται από την ΠΟΦΕΝ τυγχάνουν προσεκτικής διαχείρισης επειδή οι φοιτητές απαντούν στις προκλήσεις με έργα και πράξεις, όπως ανέφερε. Είπε ακόμα ότι παραδίδουμε γεμάτο και δυνατό ταμείο, για να αποτελούμε παράδειγμα οργανισμού. Καταλήγοντας είπε πως οι νέοι δεν συμβιβάζονται με την κρίση, η ΠΟΦΕΝ θα ορθώνει το ανάστημα της και ανέφερε πως το μέλλον θα γεννηθεί μέσα από συλλογική διεκδίκηση.

Το μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας Γιάννης Τσουρής ανέφερε ότι μετά το κούρεμα καταθέσεων και τα σκάνδαλα σε μια κοινωνία που αναβράζει οι φοιτητές καλούνται να αφήσουν πίσω όλα όσα τους κούρασαν και να προχωρήσουν δημιουργώντας για ένα καλύτερο μέλλον.

Πρόσθεσε ότι η ΠΟΦΕΝ πρέπει να μάχεται για το καλό των φοιτητών και του τόπου, μακριά από φανατισμούς και μικροπολιτικές προσεγγίσεις για μια νέα γενιά μακριά από τα λάθη του παρελθόντος. “Πρέπει να κτίσουμε το μέλλον όπως το ονειρευόμαστε” συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτης Σεντόνας είπε ότι η η ΠΟΦΕΝ είναι ο χώρος της συλλογικής έκφρασης της πατρίδας, ο πλέον πολύτιμος θησαυρός του τόπου και οι φοιτητές το ακριβότερο διαμάντι. Προσθέτοντας ότι οι νέοι εβρισκόμενοι αντιμέτωποι με την ανεργία ή την υποαπασχόληση, συναντούν περισσότερες προκλήσεις ώστε να αυτονομηθούν καισυζούν με το άγχος και ο φόβο.

Είπε πως χρειάζονται δράσεις ενδυνάμωσης των νέων ανέφερε ότι η νεολαία πρέπει να αξιοποιηθεί για να γίνει πράξη η καλύτερη Κύπρος και πρόσθεσε ότι το στοίχημα του οργανισμού είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των νέων και να εκπονεί πολιτικές που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των νέων.

Ο κ. Σεντόνας ανέφερε ακόμα ότι η κρίση που κατατρέχει τους νέους, αρχίσει με την κρίση στη σκέψη μεγάλης μερίδας νέων, που παρακολουθούν με παθητικότητα, οφθαλομοσκοπούν το παρελθόν πιστεύοντας ότι επαναφορά των ίδιων συνθηκών θα φέρει πρόοδο και την αυτοματαίωση των προσδοκιών που περιγράφεται ως θέλω αλλά φταίει το κοινωνικό πλαίσιο.

Περαιτέρω ζήτησε τη συνεργασία των νέων ώστε να υιοθετηθεί άλ΄ςλο τρόπο σκέψης και άλλος τρόπο ζωής, ώστε οι νέοι να πιστέψουν στη δύναμη του και να μην βουλιάξουν στο βόλεμα του κατεστημένου.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι οι οργανωμένοι νέοι συναντούν πιο πολλές δυσκολίες παρά οι νεολαίες του παρελθόντος λόγω της απαξίωσης που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα και με την κοινή γνώμη να παρομοιάζει τις φοιτητικές νεολαίες με ότι συμβαίνει στα δημοτικά και διοικητικά συμβούλια. Πρόσθεσε ότι πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι οι νέοι μπορούν να γίνουν φορείς του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων. Ανέφερε ακόμα ότι η νεότητα δεν διαρκεί πολύ για αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί όσο είναι ζωντανή.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η κάθαρση δεν είναι αρκετή και ότι η σήψη για να σταματήσει πρέπει να αντιμετωπισθεί στη γενεσιουργό αιτία.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας είπε ότι η ΕΔΟΝ αποτελεί σύμμαχο της ΠΟΦΕΝ η οποία είτε θα αποτελεί τον μπροστάρη ή θα συμβιβαστεί και ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας το φοιτητικό κίνημα να αποτελέσει μπροστάρη στον αντικατοχικό αγώνα.

Είπε ακόμα ότι πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αφήσει τα πολιτικά παίγνια και να επαναφέρει στο τραπέζι τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και να αφήσει τις σκέψεις για ένταξη στον οργανισμό του θανάτου(ΝΑΤΟ).

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο τόπος χρειάζεται τον αγώνα των φοιτητών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να αφεθούν στην άκρη οι μικροπολιτικές προσεγγίσεις και προσωπικές ατζέντες.

Είπε ακόμα ότι απαιτείται συναίνεση και συλλογικότητα για αντιμετώπιση των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η Τρόικα και κατέληξε λέγοντας ότι θέλουμε ζωή και όχι επιβίωση

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου κάνοντας επίσης λόγο για συναίνεση, είπε πως μέσα από συναίνεση αποφασίζονται οι πολιτικές για να αντιμετωπισθεί η κρίση αξιών και θεσμών. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση εξελικτικής επανάστασης.

Ασελγούσαμε για χρόνια στους θεσμούς για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, ανέφερε και προσθέτοντας ότι τώρα που το φαγητό τελείωσε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παράνοια.

Εξέφρασε την άποψη ότι το πρώτο βήμα της επανάστασης άρχισε με μηδενική ανοχή κατά παντός υπευθύνου, Είπε ακόμα πως αν οι κοινωνία αφεθεί θα αρχίσει να καννιβαλλίζει, πρόσθεσε ότι η κριτική να μετατραπεί σε πρόταση και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είμαστε μέρος του κατεστημένου δεν χρωστάμε σε κανένα και τίποτα και για τη βρωμιά πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα.

Η Οργανωτική Γραμματέας της νεολαίας των Οικολόγων Μαρία Κολά παρατήρησε ότι το τελευταίο χρόνο η νεολαία δέχεται πολλαπλά κτυπήματα και νιώθει εξαντλημένη. Πρόσθεσε ότι αυτοί που αποφασίζουν για τις δικές μας ζωές έχουν υποχρεώσει να εισακούν τις θέσεις και τις ανησυχίες μας.

Εκπρόσωπος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Παναγιώτης Ευσταθίου ανέφερε ότι η παγκόσμια κρίση έχει αποτέλεσμα να διακόψουν τις σπουδές τους, Πρόσθεσε ότι οι νέοι φεύγουν ή γίνονται θύματα εργοδότησης και διατύπωσε τη θέση ότι η αγωγή και η παιδεία είναι εθνική υπόθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα