Neolaia Cyprus

Το διαβολάκι των Χριστουγέννων!

photo iakovos

Πολλοί θα διερωτηθείτε γιατί κάποιος να δηλώνει ότι δεν συμπαθεί τα Χριστούγεννα.

Του Ιάκωβου Ιακώβου

Το πιο απλά πράγμα που θα μπορούσα να σας παραθέσω είναι ότι είναι δικαίωμα μου να πιστεύω σε αυτό. Πολλά τα κακά του συστήματος μας αλλά παραμένει ένα φιλελεύθερο σύστημα όπου ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφέρει και να υποστηρίζει την άποψη του, η οποία σε ορισμένους θα αρέσει ενώ σε άλλους όχι.

Με αυτή την λογική ξεκινάμε να πούμε γιατί δεν συμπαθώ τα Χριστούγεννα:

Λόγος 1οςΕίναι μια γιορτή καταναγκασμού:

Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά σου λέει κάποιος και ξαφνικά θα πρέπει ως δια μαγείας να νιώσεις χαρούμενος. Δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσεις όλα αυτά που πέρασες όλο το χρόνο. Θα πρέπει να ξεχάσεις όλα σου τα προβλήματα και να σχηματιστεί ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Ένα χαμόγελο που είναι πάντα γλυκόπικρο γιατί ποτέ δεν είναι αληθινό. Απλά ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία μας αναγκάζει να νιώσουμε χαρούμενοι τα Χριστούγεννα. Όχι ρε… δεν θέλω με τίποτα να αναγκάζω τον εαυτό μου να αισθανθεί χαρούμενος επειδή είναι Χριστούγεννα. Αν θα θέλω να νιώσω χαρούμενος προτιμώ να νιώθω χαρούμενος για τις υπόλοιπες 363 ημέρες του χρόνου και όχι τις αργίες των Χριστουγέννων.

Λόγος 2ος Χριστούγεννά, η γιορτή του υλισμού:

Δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης των θεωριών συνομωσίας αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι τα Χριστούγεννα χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το γνωστό σε όλους μας Boxing Day ή το Black Friday στην πιο αμερικανιά θεωρούνται από τα μεγαλύτερα κόλπα που χρησιμοποίησαν οι πολυεθνικές για να καταφέρουν να πωλήσουν προϊόντα που δεν χρειάζονταν. Υπάρχει μια ολόκληρη οικονομική ανάλυση για το τι συμβαίνει γύρω από τις ημέρες των Χριστουγέννων που δεν είναι δουλειά αυτού του ενθέτου να την αναλύσει. Απλά αναλογιστείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να ξοδεύεται απεριόριστο χρήμα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Λόγος 3ος Σκέφτηκες ποτέ σου για το τι γιορτάζεις τα Χριστούγεννα:

Όχι δεν γιορτάζεις το στόλισμα του δέντρου. Όχι δεν γιορτάζεις τα δώρα που σου φέρνει ο Santa Claus. Όπως δηλώνει και η λέξη γιορτάζει την γέννηση αυτού τον οποίο θεωρείς ως θεάνθρωπο. Του Χριστού που δίδαξε την ισότητα. Του Χριστού ο οποίος δίδαξε την φιλανθρωπία. Και εσύ τι κάνεις τις ημέρες αυτές. Απέραντο γλέντι σαν να μην υπάρχει αύριο. Ένα από τα ωραία τραγούδια που υπάρχουν στο ελληνικό πεντάγραμμο είναι το «Κορίτσι με τα σπίρτα» των αδερφών Κατσιμίχα το οποίο τελειώνει κάπως έτσι «Παραμονή Πρωτοχρονιά./ Τώρα ποιος τη θυμάται; / Αχ, δε τη σκέφτηκε κανείς, / μοιάζει σα να κοιμάται». Σκοπός του τραγουδιού δεν είναι να σου χαλάσει την αίσθηση των Χριστουγέννων αλλά να σου δώσει το έναυσμα να δεις πέρα από την μύτη σου.

Λόγος 4ος Ένας από τους κύριους λόγους:

Μετά τα Χριστούγεννα έρχεται η Πρωτοχρονιά. Η πιο κοινή ευχή είναι «Καλό νέο έτος» και το πιο συχνό που αναφέρουμε είναι ότι «Πάει ο παλιός χρόνος». Κάθε χρονιά πιστεύεις ότι θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Κάθε χρονιά βάζεις καινούργιους στόχους. Το ερώτημα είναι γιατί; Και το αφήνω ως εδώ.

Υστερόγραφο: Με τον φόβο ότι θα αναιρέσω όλα όσα είπα προηγουμένως για το τέλος απλά θα πω ότι: «Αν γουστάρεις τα Χριστούγεννα» κάνε ότι γουστάρεις. Απλά αυτό που θα κάνεις φρόντισε να είναι ο εαυτός σου.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Χριστουγεννιάτικο οδηγό, ο οποίος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Nikodea με έξυπνες και όμορφες επιλογές για τα Χριστουγεννιάτικά σας ψώνια. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα