Neolaia Cyprus

Χριστούγεννα… Cyprus Edition!

funny2 (1)

Η Κυπριακή εκδοχή των Χριστουγέννων…

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλα γύρω μοιάζουν γιορτινά. Αν και έχω την εντύπωση πως όσο περνούν τα χρόνια ή όσο εγώ μεγαλώνω οι γιορτές περνούν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Κάποιος εδώ στο γραφείο, θα συμφωνήσει πως τα Χριστούγεννα είναι μία εμπορική εφεύρεση για να πλουτίζουν οι καταστηματάρχες και οι εταιρείες παιχνιδιών (ονόματα δεν λέμε αλλά εκείνος έχει καταλάβει).ίσως και να έχει δίκιο αλλά από την άλλη όλοι έχουμε ανάγκη να γίνουμε και πάλι παιδιά και να νιώσουμε έστω και για μερικές στιγμές ανέμελα κι αθώα.

Εντάξει… μέχρι εδώ ήταν η εισαγωγή. Πάμε τώρα στο ψητό. Και μπορεί να μην σας μιλήσω στις επόμενες γραμμές για ψητό, αλλά κρέας θα υπάρχει, σας το υπόσχομαι. Πως θα μπορούσε άλλωστε να λείπει το κρέας από μία κατάσταση που αφορά στους Κυπραίους. Πως είναι λοιπόν η Κυπριακή εκδοχή των Χριστουγέννων; Πάμε να το ανακαλύψουμε…

1. Η συγκεκριμένη περίοδος που διανύουμε έχει πολύ φαγητό βρε αδελφέ. Τόσο πολύ που ξεραίνεσαι πάνω στο κρεβάτι ή τον καναπέ, βγάζεις ζώνη, ανοίγεις το κουμπί στο παντελόνι και λες από μέσα σου «δεν θα ξαναφάω για το υπόλοιπο της ζωής μου», μέχρι βέβαια την επόμενη ημέρα που κάποιο άλλο τραπέζι θα έχεις σε κάνα άλλο συγγενικό σπίτι. Είθισται μέσα στις γιορτές να πηγαίνουμε από συγγενή σε συγγενή και να συναναστρεφόμαστε ξεχασμένους θείους, αδιάκριτους συμπεθέρους και άγνωστο σόι γενικότερα. Όχι άλλο κάρβουνο.

funny3

2. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και στο δικό σας σπίτι αυτό που θα σας πω αλλά στο δικό μου είναι #true_story. Η παράδοση λέει πως το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζεται μεταξύ άλλων και από γεμιστή γαλοπούλα. Ναι είναι κάτι που θα δείτε στις πλείστες Κυπριακές οικογένειες. Ωστόσο, δίπλα από τη γαλοπούλα θα υπάρχει και η σούβλα. Αν δεν ανάψει την «φουκού» ο Κυπραίος δεν καταλαβαίνει Χριστούγεννα. Αν δεν ρημάξει όλα τα ντόπια και εισαγόμενα γουρουνάκια δεν μπαίνει σε Christmas Spirit. Μην αναφερθώ ότι βγάζουμε τα «καλά» μας τα σερβίτσια, λες και θα  φάει σπίτι μας η Βασίλισσα της Βρετανίας και όχι ο θείος ο Πάμπος!

funny1 (3)

3. Επίσης, η πράσινη η τσόχα είναι πολύ must για τώρα τις γιορτές. Κάθε Κυπριακή οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της, ντύνει το τραπέζι της πράσινο και απλώνει τις τράπουλες. Και εννοείται πως παίζουμε με κέρματα πολύ μικρής αξίας και εννοείται πως παίζουμε παιχνίδια που δεν θέλουν και πολύ μυαλό και τακτική αλλά δεν βαριέστε… και κάπως έτσι η μάζωξη με τους συγγενείς γίνεται λιγότερο βαρετή.

4. Το σημείο αυτό είναι το bonus μου όχι για τα Χριστούγεννα αλλά για την Πρωτοχρονιά. Επειδή την επόμενη βδομάδα θα απέχω (όχι εγώ, αλλά αυτή εδώ η σελίδα) θα ήθελα να αναφερθώ και στο Ρεβεγιόν. Βάζεις τα «καλά» σου κι ας είναι να πας μέχρι το σπίτι της θείας σου που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, τρως μέχρι σκασμού, μετρά αντίστροφα από το 10 έως το 1 (εμείς το κάνουμε χρόνια τώρα), φιλιόμαστε λες και έχουμε να τα πούμε κάτι αιώνες και το κερασάκι στην τούρτα είναι ο θείος ή η θεία σου με τη μεγαλύτερη σωματική διάπλαση που ντύνεται Άγιος Βασίλης για να φέρει τα δώρα στα μικρότερα ξαδελφάκια. Είναι το στάνταρ σενάριο της Πρωτοχρονιάς.

Άντε και από χρόνου με υγεία!

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 21 Δεκεμβρίου 2014, Φύλλο 38

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα