Neolaia Cyprus

Υπ. Παιδείας: «Η αναδόμηση του ΟΝΕΚ θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τη νεολαία»

onek

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα καδή στη συνέντευξη τύπου για την αναδόμηση του Οργανισμού Νεολαίας.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και επίσημα τη διαδικασία που θα υιοθετήσουμε για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ). Πρόκειται για μια διαδικασία που στόχο έχει να επιτρέψει στον αρμόδιο για θέματα νεολαίας ημικρατικό οργανισμό, να επιτελέσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα το έργο του, ανταποκρινόμενος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σημερινές ανάγκες των νέων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς την αναγκαιότητα της διαδικασίας αυτής, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τη νεολαία μας.

Τρεις βασικοί λόγοι συνηγόρησαν στη λήψη της πολιτικής απόφασης για την ανάπτυξη της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας:
(α) Οι δραματικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που επισυμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο κυρίως του νέους,
(β) η ανάγκη για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, η οποία επιβάλλει την αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, και
(γ) η απαίτηση της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των νέων, για συμμετοχή, διαφάνεια και λογοδοσία.

Το προκαταρτικό στάδιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ξεκίνησε από τις αρχές του έτους και υλοποιείται με αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Περιελάμβανε μια σειρά από διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς, οργανώσεις νεολαίας, καθώς και νέους από διάφορα κοινωνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα που είχαν ως στόχο την απόκτηση μιας εμπεριστατωμένης άποψης για την παρούσα κατάσταση. Σήμερα, θα παρουσιαστεί η νέα φάση της διαδικασίας που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, ο όποιος έχει επιλεχθεί με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, για να υποστηρίξει τον ΟΝΕΚ στην εκπόνηση του στρατηγικού του σχεδιασμού.
Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε επίγνωση ότι οι προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι συχνά πολύπλοκες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με «συνοπτικές διαδικασίες», ούτε με απλοϊκά συνθήματα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα δυσμενή δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχουν πλήξει κυρίως τους νέους. Η αναζήτηση των οδών που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη Κύπρο, χρειάζεται όραμα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία έχει την πολιτική βούληση για δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους νέους και ενδυνάμωση της συμμετοχής όλων των νέων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Όλοι μας, πολιτειακοί αξιωματούχοι, πολίτες και μέλη οργανωμένων συνόλων έχουμε τη συλλογική ευθύνη για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Η διαδικασία εκσυγχρονισμού του ΟΝΕΚ αποτελεί ένα συγκεκριμένο, χειροπιαστό εγχείρημα που μπορεί να μας οδηγήσει πιο κοντά στην Κύπρο που ονειρευόμαστε.

Καλώ όλους τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας να σταθούν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Η άποψή σας και η εποικοδομητική σας κριτική είναι απαραίτητη. Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα νεολαίας θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε η διαδικασία αυτή να οδηγηθεί σε αίσιο πέρας.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα