Neolaia Cyprus

Πώς αντιδρούν οι Κυπραίοι όταν μπαίνει το πρώτο κρύο!

funny2

Μιλάμε για σοκ, όχι αστεία!

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Ο Χειμώνας είναι επισήμως προ των πυλών. Έπρεπε να φτάσει σχεδόν Δεκέμβρης μήνας για να καταλάβουμε εδώ στην Κύπρο ότι χειμωνιάζει και να αναγκαστούμε να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικά μας ρούχα. Σε μερικά χρόνια, έτσι όπως πάμε, θα καταργήσουμε τη συγκεκριμένη εποχή σε ετούτο εδώ το νησί. Αφού και τώρα που την έχουμε για τυπικούς λόγους είναι. Μέχρι μία βδομάδα κυκλοφορούσαμε με κοντομάνικο λες και είναι τέλη Μάη ή αρχές Σεπτέμβρη.

Όπως και να ‘χει δεν θα το λύσουμε εμείς το θεματάκι (θεματάρα μάλλον) της τρύπας του Όζοντος. Εμείς θα εστιάσουμε το πώς οι Κυπραίοι (και εμείς ανάμεσα σε αυτούς) αντιδρούν με το πρώτο κρύο που έρχονται αντιμέτωποι. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι συνηθισμένοι από κρύο και συνθήκες χειμώνα. Σαν να λέμε συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Σε αυτό εδώ το νησί όμως η λέξη «χειμώνας» είναι ψιλοάγνωστη. Σαν να μιλάμε για τον Ηρακλή. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι αλλά δεν τον έχει συναντήσει κανείς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον χειμώνα στην Κύπρο. Και έρχεται η ώρα κι η στιγμή που θα τον αντιμετωπίσουμε και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε.

funny1 (1)

  • Όταν αρχίσει το κρύο να μας διαπερνά (κι αυτό συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη) κλειδαμπαρωνόμαστε στο σπίτι λες και έξω ρίχνουνε βόμβες ή κάτι τέτοιο. Κι αν τολμήσεις να πεις ότι θα πας για καφέ η μάνα θα έχει τις εξής δύο ατάκες στο στόμα έτοιμες: «Που θα πας με τόσο κρύο», λες και το κρύο είναι τέρας και θα μας καταβροχθίσει ή «Μην ξεχάσεις να πάρεις ζακέτα», λες και σκόπευες να βγεις έξω με το μαγιό.
  • Και μιας και μιλάμε για ρουχισμό είναι η εποχή που θα δεις ότι θες να κυκλοφορεί εκεί έξω. Από κοντομάνικο μέχρι γουναρικό και γαλότσα, λες και θα πάμε να μαζέψουμε σαλιγκάρια από τους κάμπους (αυτή είναι ατάκα του μπαμπά μου κάθε φορά που με βλέπει με τις πολύχρωμες γαλότσες μου). Και θα σας το πω στα Κυπριακά γιατί δεν μπορώ να το εκφράσω διαφορετικά «έν βρέθετε η ίσια μας».
  • Και τελικά, με αυτά και με τ’ άλλα αποφασίζουμε να βγούμε έξω από το σπίτι. Μάλλον όμως μόνο εμείς το αποφασίζουμε. Όλοι οι υπόλοιποι μένουν σπίτι. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μόλις αρχίζει να μπαίνει το κρύο όλες οι καφετέριες είναι άδειες. Ξέρετε υπάρχουν κάτι συσκευές, σόμπες θαρρώ πως τις λένε, που ζεσταίνουν. Και δεν μένουμε δα και στη Σιβηρία. Κανείς δεν πέθανε στους 10 Βαθμούς Κελσίου, με μπουφάν, σκουφάκι, κασκόλ και γάντια.
  • Και ξαφνικά πιάνει και η βροχή. Εκεί πια ο Κυπραίος τερματίζει κάθε νορμάλ σχέση που έχει με αυτή την εποχή.   Οδηγούν στο δρόμο λες και είναι φτιαγμένος από εύθραυστο γυαλί και αν οδηγήσουν πάνω από 40 χιλιόμετρα την ώρα θα πάθουν τίποτα. Και η κίνηση στους δρόμους γίνεται ανυπόφορη. Κάνεις μισή ώρα για απόσταση δέκα λεπτών επειδή ψιχαλίζει (γιατί εδώ που τα λέμε η Κύπρος δεν είναι και Λονδίνο).

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 30 Νοεμβρίου 2014, Φύλλο 35. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα