Neolaia Cyprus

Hμερίδα Frederick για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick ανέδειξαν την ένοχη σιωπή

frede

Δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε ανώδυνο.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι φοιτήτριες του Τμήματος Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick με την καθοδήγηση της Δρ Μάρθας Αποστολίδου, μελέτησαν και διερεύνησαν ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και της ένοχης σιωπής που τις περισσότερες φορές σκεπάζει το έγκλημα, ενθαρρύνοντας έτσι τους αυτουργούς και εξοντώνοντας ταυτόχρονα ψυχοσωματικά τα θύματα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick και τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» κατά της σεξουαλικής βίας σε παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας των φοιτητριών. Η παρουσίαση ανέδειξε όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και την επείγουσα ανάγκη που έχουμε ως κοινωνία για να αλλάξουμε την κουλτούρα μας στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με videos συνεντεύξεων, στα οποία θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μίλησαν και τόνισαν την τεράστια σημασία της αποκάλυψης και έκθεσης των ενόχων.

Το υλικό που παρουσιάστηκε, τα στοιχεία και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, επέβαλλαν χαρακτηριστική σιωπή στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος». Την ημερίδα, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick άνοιξαν η κα Νατάσα Φρειδερίκου Προϊστάμενη Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και η Δρ. Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και Πρόεδρος του Τμήματος Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick.

Η κα Φρειδερίκου στον χαιρετισμό της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το δικό μας ρόλο που θα πρέπει είναι αποκαλυπτικός. Ας σηκώσουμε επιτέλους το χαλί από αυτό το θέμα. Ας βγάλουμε κάθε ίχνος ντροπής, ενοχής και στίγματος από το θύμα και δυνατά με όλη μας την ενέργεια να τα μετατοπίσουμε εκεί που πρέπει: Στον θύτη.»

Από την πλευρά της, η κα Αποστολίδου, τόνισε: «Το πόσο μια κοινωνία σέβεται τα παιδιά και το πόσο ανέχεται την κακοποίησή τους, αντικατοπτρίζει το επίπεδο πολιτισμού και ανθρωπισμού, καθώς και την ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει. Για να μπορέσουμε να δούμε την αλλαγή που οραματιζόμαστε, για να μπορούν τα παιδιά να ονειρεύονται, οι δυνάμεις όλων όσων δουλεύουν για τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά πρέπει να ενωθούν. Μόνο τότε θα μπορούμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια.»

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο η Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου Γενική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Παιδιά, η οποία έχει εργαστεί συστηματικά για το θέμα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική του ηλικία, εδώ στην Κύπρο. Την αποκαλυπτική συνέντευξη, για λογαριασμό της έρευνας των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Frederick, πήρε η δημοσιογράφος κα Τόνια Σταυρινού.

Το θύμα που επέλεξε να μείνει ανώνυμο, μετά την προβολή της συνέντευξης, απάντησε σε ερωτήσεις μέσω διαδικτύου.

Πολλοί δούλεψαν για αυτήν την τόσο ουσιαστική ημερίδα ευαισθητοποίησης των φοιτητών για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, αλλά, το μεγαλύτερο μερίδιο των συγχαρητηρίων ανήκει στις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick :

Αντρια, Θέκλα, Ιωάννα, Κατερίνα, Λουκία, Μαρία, Μελίνα, Μύρια, Ξένια, Όλια, Στέλλα, Τζούλια και Χρυσάνθη. Μπράβο παιδιά!

*Δελτίο Τύπου

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα