Neolaia Cyprus

Διαφωνεί η ΠΟΕΔ με το Υπ. Παιδείας για τους αντικαταστάτες

ypourgeio

Με τις περισσότερες διαφωνίες να προέρχονται από την ΠΟΕΔ, Υπουργός Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συζήτησαν για πέραν της μίας ώρας το θέμα των αντικαταστατών στις σχολικές ομάδες, με τον Κώστα Καδή να προσπαθεί να συγκεράσει όλες τις απόψεις που ηγέρθησαν σήμερα για να καταλήξει στην τελική του πρόταση για το θέμα αυτό.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής δήλωσε ότι “ο διάλογος ήταν έντονος αλλά πιστεύω εποικοδομητικός και ως Υπουργείο παρουσιάσαμε την πρόταση που είχαμε θέσει ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων σε σχέση με τις πρόνοιες που θα διέπουν τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μας και εξηγήσαμε ότι η όποια λύση, η όποια τελική διευθέτηση θα πρέπει να λαμβάνει δύο παραμέτρους”.

Εξήγησε ότι η πρώτη παράμετρος “είναι όπως η πρόταση μεταχειρίζεται τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ισότιμο περίπου τρόπο και κατά δεύτερον δεν θα πρέπει να αυξάνει τα έξοδα του κράτους”.

“Αυτές ήταν και οι δύο παράμετροι και το πλαίσιο που μας είχαν θέσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους κατά την συζήτηση που είχαμε πριν από ένα περίπου μήνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις”, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις “ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ είναι πολύ κοντά σε αυτά που είχαμε προτείνει ενώ οι δάσκαλοι που εκπροσωπούνται από την ΠΟΕΔ εξακολουθούν να έχουν τις δικές τους ανησυχίες, ενστάσεις και κόκκινες γραμμές, εξ ορισμού ωστόσο η θέση της ΠΟΕΔ ξεφεύγει από αυτά που έχουν τεθεί από τους ίδιους τους θεσμούς του κράτους”.

Πρόσθεσε ότι “το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παρατυπεί και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα του κράτους και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “εμείς αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί εξωδιδακτικός χρόνος στους εκπαιδευτικούς μας καθώς και αμοιβή για αυτό το χρόνο και δώσαμε μια πολύ συγκεκριμένη φόρμουλα μέσα από την οποία ακριβώς παρέχεται αυτή η αμοιβή”.

Ανέφερε πως “εξ ορισμού δεν μπορούμε να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο οι ίδιοι οι θεσμοί μας είπαν ότι πρέπει να αλλάξουμε”.

Σε ερώτηση για το πώς θα κατευναστούν οι αντιδράσεις της ΠΟΕΔ, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “στη βάση των όλων όσων έχουμε ακούσει από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις εμείς θα διαμορφώσουμε την τελική μας πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων και θέλω να πιστεύω ότι στη βάση όλων των επιχειρημάτων που έχουν ακουστεί και με συναινετική διάθεση μπορούμε να φτάσουμε σε λύση που να είναι από όλους αποδεκτή”.

Ευχήθηκε η τελειωτική πρόταση να καθησυχάζει και τις ανησυχίες της ΠΟΕΔ “διότι είναι πολύ συγκεκριμένα τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινηθεί η πρόταση του ΥΠΠ”, είπε καταλήγοντας.

Ο  Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε ότι “η ΠΟΕΔ επανατοποθέτησε στο τραπέζι της συζήτησης την ξεκάθαρη θέση που έχει ότι το καθεστώς των αντικαταστατών με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί γιατί θα δημιουργηθούν σοβαρά και τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες”.

Πρόσθεσε ότι “από κει και πέρα συζητήθηκαν αρκετά πράγματα, αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στη βάση των όσων έχουν ακουστεί σήμερα και εμείς οφείλουμε να μεταφέρουμε αυτή την πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχουμε προγραμματισμένη συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα”.

“Ελπίζουμε πως στο τέλος δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στις σχολικές μας μονάδες χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος”, είπε ο κ. Φυλακτού.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν εκ νέου απεργιακά μέτρα από πλευράς ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρός της είπε ότι  “δεν μπορώ προκαταλάβω αποφάσεις των συλλογικών μας Σωμάτων και εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα εξετάσουμε τις όποιες προτάσεις έρθουν ενώπιόν μας στο ΔΣ την ερχόμενη Πέμπτη”.

“Για μας το θέμα επείγει να λυθεί όχι σήμερα αλλά χθες γιατί έχει δυόμιση μήνες που ταλαιπωρεί τις σχολικές μονάδες, τους ίδιους τους αντικαταστάτες τους οποίους καλέσαμε να παραμείνουν στα σχολεία και να εκτελούν και τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα για να μην δημιουργήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα”, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος δήλωσε ότι “η ΟΕΛΜΕΚ προσήλθε στη συνάντηση με καλή διάθεση, με πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και κατέθεσε γραπτώς εισηγήσεις και προτάσεις που είναι και και μέσα στο πλαίσιο και των σκέψεων και των γνωματεύσεων και της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Γενικού Ελεγκτή”.

Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις αυτές “και αποκαθιστούν την ίση αντιμετώπιση όλων των εκπαιδευτικών και όλων των αντικαταστατών ασχέτως της βαθμίδας στην οποία εργάζονται και οι οποίες αναγνωρίζουν σε ένα βαθμό και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε βαθμίδα”.

“Ευελπιστούμε ότι ο Υπουργός Παιδείας θα αντικρίσει θετικά τις γραπτές προτάσεις που κατέθεσε η ΟΕΛΜΕΚ και θα λυθεί σύντομα το ζήτημα γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση γενικότερα και ιδιαίτερα τη Μέση Εκπαίδευση”, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δημοσιογράφος:  Αργυρώ Αγγελίδου 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα