Neolaia Cyprus

Διάκριση για Κύπριο φοιτητή σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό με θέμα τη Λευκωσία

stefanos2

Ο Στέφανος Θεοδώρου κατέκτησε την πρωτιά ανάμεσα σε 868 φοιτητές.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Ένας Λεμεσιανός διακρίθηκε για το project του με θέμα τη…  Λευκωσία. Ο λόγος για το Στέφανο Θεοδώρου, ο οποίος είναι 25 ετών και κάνει μεταπτυχιακό στο Aalto University στο Ελσίνκι. Ο εν λόγω νεαρός έλαβε μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής με θέμα  «Unexpected City», ο οποίος διεξήχθη από τις 30 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου. Για τις ανάγκες του project του επισκέφθηκε το νησί μας στα μέσα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα την πράσινη γραμμή προκειμένου να μαζέψει στοιχεία για την πράσινη γραμμή στην Λευκωσία διότι αποφάσισε να ετοιμάσει την εργασία του με θέμα  «Unexpected storm in Nicosia».

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 868 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ο Στέφανος Θεοδώρου σε συνεργασία με έναν Ισπανό συμφοιτητή του από την Καταλονία, Biel Sussana Viladot, κατάφεραν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο.

Το νερό ως συνδετικός κρίκος των δύο κοινοτήτων

stefanos3

Ο Στέφανος Θεοδώρου επεξηγεί την εργασία του λέγοντας: «Το project έχει ως βάση ένα απλό σκοπό. Την επανένωση των δύο κοινοτήτων μέσω μιας κοινής, ζωτικής ανάγκης… το νερό. Όπως μια καταιγίδα που φορτώνει και ξαφνικά απελευθερώνει τη βροχή – νερό, έτσι και η δική μας καταιγίδα απελευθερώνει τις πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές εντάσεις που έχουν οι δύο κοινότητες μεταξύ τους με την παροχή της κοινής ανάγκης του νερού. Είναι ένα οικολογικό μνημείο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, για την λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης που παρέχει το πόσιμο νερό στην Λευκωσία. Η γυάλινη επιφάνεια του λειτουργεί σαν μέσο προειδοποίησης όταν το νερό είναι λιγοστό και συμβολίζει την διαφάνεια των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι ένα μνημείο που συμβολίζει τους αγώνες και τους θανάτους που υπέστησαν οι δύο κοινότητες αλλά συμβολίζει επίσης και τα νέα θεμέλια για μια νέα κοινή ανθρωπιστική αρχή που σκοπό έχει την καλή ποιότητα ζωής όλων των Κυπρίων μέσω μιας κοινής ταυτότητας».

Μία διαφορετική προσέγγιση λύσης του Κυπριακού μέσω της αρχιτεκτονικής

7.- buffer zone render

Ο συγκεκριμένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήταν η τέλεια ευκαιρία να αναπτύξω τις προσωπικές μου αντιλήψεις για το Κυπριακό πρόβλημα και μια διαφορετική προσέγγιση επίλυσής του.  Η Λευκωσία, σαν τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα και πλούσια σε εμφανή στοιχεία που άφησε πίσω της η ιστορία, καθιστούσε ιδανική την τοποθεσία  για ανάπτυξη της πρότασής μας.

Η πράσινη γραμμή, ο χώρος που αξιοποιήθηκε για την πρόταση, είναι ιερός και ένα σημαντικότατο κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι το σύμβολο που μας έχει χωρίσει και πιστεύουμε είναι αυτό που θα μας ενώσει. Είναι ο χώρος που πρέπει να διατηρηθεί και να «μνημειοποιηθεί», σαν υπενθύμιση των αγώνων και των νεκρών και των δύο κοινοτήτων.

Έτσι κατέκτησε την πρωτιά     

stefanos5

Σίγουρα δεν περιμέναμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση αλλά οι ιδέες και η προετοιμασία των σχεδίων είχαν ως στόχο να περάσουν στην κριτική επιτροπή ένα ισχυρό μήνυμα μέσα από την πρότασή μας. Το γεγονός ότι η ιδέα μας βασίζετε σε πραγματικά γεγονότα και προβλήματα, πιστεύω είναι αυτό που μας επέφερε την νίκη, μέσω της ανθρωπιστικής προσέγγισης για επίλυσή τους.

stefanos4

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 9 Νοεμβρίου 2014, Φύλλο 32. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα