Neolaia Cyprus

4+1 «κολλήματα» των Κυπραίων

funny1

Τα κάνεις κι εσύ, τα κάνω κι εγώ, τα κάνουν όλοι!

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Πολλά είναι τα κολλήματα που έχουμε ως λαός που άμα αρχίζαμε να τα απαριθμούμε δεν θα μας έφτανε η εφημερίδα ολάκερη, αλλά αφενός δεν υπάρχει τόσος ελεύθερος χρόνος και χώρος να τα πούμε όλα και αφετέρου δεν θέλω να δίνω ιδέες στον αρχισυντάκτη να δώσει ρεπό σε όλους τους υπόλοιπους συντάκτες.

Θα αρκεστούμε στα πέντε κυριότερα κολλήματα που έχουμε οι Κυπραίοι. Είναι εμπειρικό το άρθρο. Σας το έχουμε ξαναπεί πως παρατηρούμε όλα όσα κάνετε και είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αν δείτε τον εαυτό σας μέσα από το κείμενο που θα διαβάζετε μην ψάχνεστε να δείτε άμα έχουμε τοποθετήσει κάμερες στο σπίτι σας. Απλά δεν είστε οι μόνοι.

  1. Τι εννοείς δεν έχεις αγοράσει το τελευταίο μοντέλο του κινητού που ήδη έχεις; Τι εννοείς έχεις αγοράσει το κινητό που έχεις πριν από μερικούς μήνες; Το τυπικό δείγμα Κυπραίου δεν λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες. Λεφτά υπάρχουν. Ή μάλλον υπήρχαν. Αλλά για το καινούριο κινητό τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα κάνουμε το σκ*** μας παξιμάδι και θα το αποκτήσουμε. Μην έχεις κάποιος το καινούριο και εμείς μείνουμε με την μπακατέλα (γιατί έτσι πλέον θεωρούμε το παλιό-καινούριο μας κινητό). Είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
  2. Στην Κύπρο του 2014, κάθε νοικοκυριό που σέβεται τον εαυτό του, έχει μία αλλοδαπή κοπέλα για τις δουλειές του σπιτιού. Τι κι αν η γυναίκα του σπιτικού είναι ολημερίς στο σπίτι, θέλει βοήθεια η καημένη. Κι έτσι γεννιέται η Μάνταμ Κούλλα και ο Σερ Πάμπος από το Φτερικούδιν (δεν θέλω να υπονοήσω κάτι για το χωριό) να δίνουν διαταγές σε σπαστά ελληνικά και με λειψά αγγλικά σε μία κοπέλα που δεν γίνεται η μοίρα της να της επιφύλασσε αυτό.
  3. Ένα όνειρο έχει ο μέσος μεσήλικας Κυπραίος. Το παιδί του να δουλεύει σε κάποια, οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Βάζουν λυτούς και δεμένους, όποιο θεμιτό κι αθέμιτο μέσο διαθέτουν προς επίτευξη του σκοπού τους. Κοινώς το μέσο. Πιο κοινώς το ρουσφέτι. Δηλαδή τώρα για να καταλάβω… αν ένας νέος, εκεί γύρω στα 30 μπει στο δημόσιο και η μόνη του υποχρέωση είναι να βάζει σφραγίδες σε άχρηστα έγγραφα ποιο είναι το μέλλον που προδιαγράφεται; Αυτό θα πει… κολλημένα μυαλά!
  4. Επίσης, κάθε Κυπραίος που σέβεται (ή σεβόταν γιατί τώρα δεν έχουμε λεφτά, όχι ότι πριν μας έπεφταν από τις τσέπες) τον εαυτό του επιβάλλεται να έχει ένα σπίτι ή ένα εξοχικό με πισίνα. Τι κι αν χρωστάει από τα μπετά μέχρι το τελευταίο κεραμίδι στην τράπεζα, η πισίνα είναι must. Λες και ζούμε στην Αγγλία και δεν έχουμε θάλασσα για βουτιές. Ας κάνουμε και μια πισίνα στο σπίτι μας. Τις πλείστες φορές, εκείνοι που τις έχουν, τις αφήνουν πάντα άδειες, χειμώνα- καλοκαίρι και οι ακαθαρσίες έχουν κρύψει το ψηφιδωτό δαπέδου που χρυσοπλήρωσαν.
  5. Το τελευταίο είναι και λιγάκι αφιερωμένο. Ρε, σεις μην ντρέπεστε να λέτε ότι είστε από χωριό. Άμα πείτε για παράδειγμα ότι είστε από τη Λευκωσία ενώ στην πραγματικότητα μένετε σε κάποιο χωριό που απέχει από την πρωτεύουσα αρκετά χιλιόμετρα και συμπεριφέρεστε σαν χωριάτες δεν μας κάνει διαφορά. Το χωριό το κουβαλάμε αλλά δεν μας ορίζει άμα δεν θέλουμε. Μπορείτε να το πείτε και κοινωνικό μήνυμα.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 9 Νοεμβρίου 2014, Φύλλο 32. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα