Neolaia Cyprus

3+1 λόγοι για να βρίσκεσαι στο #TEDxUNic στις 15 Νοεμβρίου

Η Λευκωσία υποδέχεται το πρώτο Πανεπιστημιακό TEDx.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Το TEDx είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θεσμούς ανά το παγκόσμιο και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει στις εκάστοτε σκηνές του μεγάλα ονόματα από διάφορους χώρους αλλά και ανθρώπους που είχαν κάτι σημαντικό να επικοινωνήσουν όσον αφορά σε ένα προσωπικό τους βίωμα.

Μετά το TEDx Limassol και το TEDx Nicosia, τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, η Λευκωσία είναι έτοιμη να υποδεχτεί το TEDx του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο αποτελεί πρωτιά για τον ακαδημαϊκό κόσμο του νησιού καθώς πρόκειται για το πρώτο  TEDx που διοργανώνεται από Κυπριακό Πανεπιστήμιο.

Στόχος είναι η μετάδοση νέων ιδεών

Η εκδήλωση TEDxUniversityofNicosia πραγματοποιείται με θέμα LOOK DEEPER και κορυφώνει την παρουσία του TED στην Κύπρο με 17 και περισσότερους ομιλητές διεθνούς εμβέλειας. Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταστεί ο πυρήνας διάδοσης νέων ιδεών στην πρωτεύουσα.

Αρκετά είναι τα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι οποίοι θα ανέβουν στη σκηνή του TEDxUNic. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος, ο οποίος δεσμεύεται να ξεφύγει από την κλασική συνταγή των παραδοσιακών «τοπικών» διοργανώσεων.

Όσον αφορά στους ομιλητές που απαρτίζουν το πρόγραμμα του event, έχουν επιλεχθεί τόσο Κύπριοι όσο και προσωπικότητες από το εξωτερικό, οι οποίοι αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό με τις ιδέες και το έργο τους. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Κυπριακό συγκρότημα με τους ιδιαίτερους ήχους Monsieur Doumani, τον άνθρωπο που καλλιτεχνεί στο χιόνι Simon Beck, τον υποβρύχιο κινηματογραφιστή Νάσσο Ζερβόπουλο, τη Διευθύντρια του Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Σουζάνα Παύλου, τον άνθρωπο που έχει κάνει τα ταξίδια φιλοσοφία ζωής Fabian Sixtus Körner, το γενικό διευθυντή της Google Ελλάδος, Στέφανο Λουκάκο κα.

Ο Νικόλας Νικολή, Curator του TEDx University of Nicosia μας μίλησε για το event:

ted4

Γιατί επιλέχθηκε ως θέμα το “look deeper”;

Σήμερα όπου όλες οι ισορροπίες επαναπροσδιορίζονται το να μην περιοριζόμαστε στα επιφανειακά δεδομένα είναι μια επιτακτική ανάγκη. Είναι μια διαδικασία που προσπερνάμε γιατί δεν είναι εύκολο να την υλοποιήσουμε, μια διαδικασία που μας τρομάζει ή δεν μας βολεύει. Κοιτάζοντας όμως βαθύτερα ανακαλύπτεις καινούρια όρια, αλήθειες που δεν αντίκρισες, επιλογές που δεν εξερεύνησες, καταστάσεις που δεν αντιμετώπισες. Στο πρώτο TEDxUnic διαλέξαμε το θέμα Look Deeper γιατί μόνο αν κοιτάξουμε βαθύτερα μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με το χθες και να προχωρήσουμε με το αύριο.

Πρόκειται για το πρώτο Πανεπιστημιακό TEDx που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Τι διαφορετικό έχει να δώσει από τα αντίστοιχα που έχουν πραγματοποιηθεί;

Τα πανεπιστημιακά TEDx είναι ισάξια με όλα τα υπόλοιπα TEDx που πραγματοποιούνται. Το TED δίνει την άδεια στα πανεπιστήμια γιατί εκεί βρίσκεται η γνώση, η δημιουργία, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Η εκδήλωσή μας φέρνει ανθρώπους κύρους από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συνδυάσουν τις εξειδικεύεις τους με εγχώρια καταξιωμένα μυαλά και μαζί θα μεταδώσουν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Η εκδήλωσή μας έχει τρομερή δυναμική, φρεσκάδα, ζωντάνια, μια μεγάλη ομάδα εθελοντών και θα μεταδώσει μια μοναδική εμπειρία ζωής σε όλους.

Γνωρίζουμε ήδη μερικούς από τους ομιλητές που θα βρεθούν στη σκηνή του TEDxUNic. Τι να περιμένει το κοινό που θα σπεύσει να παρακολουθήσει το event;

Για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουμε ομιλητές από την Google, καλλιτέχνες με αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο Simon Beck, εμπειρογνώμονες δημιουργικότητας, αναλυτές συμπεριφοράς, νεαρούς επιχειρηματίες, επιστήμονες που έχουν μιλήσει στο Harvard, διάσημους μουσικούς! Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα έρθουν περισσότεροι από 17 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας για να εμπνεύσουν το κοινό, να δώσουν κίνητρα στους νέους και να μεταδώσουν τις ιδέες τους στο κοινό. Όσοι έρθουν στο TEDxUniversityofNicosia θα αποκτήσουν μια μοναδική εμπειρία, την αυθεντική εμπειρία ενός TEDx!

Κατά την άποψή σας, τι έχει να προσφέρει το TEDx ως θεσμός στην κοινωνία και στον καθένα ξεχωριστά;

To TEDxUnic μπορεί να προσφέρει κίνητρα και να ενεργοποιήσει το κοινό. Είναι θεσμός που προσφέρει χώρο για να διαδοθούν οι νέες ιδέες και να παραχθούν καινούριες. Η πρώτευσα μας το χρειαζόταν και γίνεται. Στις 15 Νοεμβρίου κοιτάμε βαθύτερα σε καινούρια πράγματα. Είναι καιρός να αποχωρήσουμε από παλαιές απόψεις, από διαδικασίες που ανακυκλώνονται χωρίς νέα αποτελέσματα, από καθιερωμένες αντιλήψεις που έχουν σκουριάσει. Η Κύπρος έχει ένα πληθυσμό που χρειάζεται ενεργοποίηση και κοιτάζοντας βαθύτερα, μέσα από το TEDx μπορούμε να κινητοποιηθούμε προς κατευθύνσεις που μόνο θετικές δημοκρατικές αλλαγές μπορούν να έχουν.

3+1 λόγοι για να βρίσκεσαι στο TEDxUNic

Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί άλλο ένα TEDx στην Κύπρο. Αγαπώ αυτό το event και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Το line up του TEDxUNic μέχρι στιγμής είναι καταπληκτικό και όσο περνούν οι μέρες και ανακοινώνονται περισσότεροι ομιλητές που θα απαρτίζουν το event ο ενθουσιασμός είναι ακόμα πιο έντονος.  Εμείς στις 15 Νοεμβρίου θα βρισκόμαστε στο Φιλοξενία στη Λευκωσία, όπου και θα πραγματοποιηθεί το TEDxUNic. Εσείς;

  1. Το TEDxUNic πρόκειται να φέρει στην Κύπρο σπουδαίους ανθρώπους, τους οποίους θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά, να ακούσετε και που ξέρετε ίσως σας εμπνεύσουν να ακολουθήσετε τα χνάρια τους.
  2. Το σύνθημα είναι «Look Deeper”. Ας κοιτάξουμε βαθύτερα σε πράγματα που ίσως προσπερνάμε επιφανειακά. Σε πράγματα που αξίζει τον κόπο να σταθούμε και να εμβαθύνουμε.
  3. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε το Σάββατό σας, γνωρίζοντας κόσμο που πιθανότατα να έχει τις ίδιες ανησυχίες, σκέψεις, ιδέες με εσάς.
  4. Το τελευταίο σημείο το έχετε πλέον εμπεδώσει. Είναι η στάνταρ νομίζω ατάκα μου σε ετούτη εδώ τη σελίδα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αξίζουν στήριξης και προβολής καθώς βάζουν το λιθαράκι τους στον πολιτισμό και βοηθούν τόσο την κοινωνία όσο και τον καθένα ξεχωριστά να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Που: Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (Θράκης 17. Λευκωσία)

Πότε:  15 Νοεμβρίου 2014

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να κάνετε εγγραφή από την επίσημη ιστοσελίδα του TEDxUNic (http://www.tedxunic.com/)

Facebook: TEDx University of Nicosia

Twitter: @TEDxUNic

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 2 Νοεμβρίου, Φύλλο 31. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα