Neolaia Cyprus

3+1 τύποι Κυπραίου υπαλλήλου

ypallilos2

Γιατί και στον τομέα εργασίας έχουμε ιδιαιτερότητες…

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Είπα έτσι για αλλαγή αυτή την εβδομάδα να μην γράψω κάτι πολύ προσωπικό μου, να μην κάνω πάλι κατάθεση ψυχής γιατί βλέπω να μην μου μιλάει κανείς πια στις οικογενειακές συνάξεις (κοινώς τα τραπέζια των γιορτών και τις Κυριακές στη γιαγιά μου).

Και κάπως έτσι αποφάσισα, να ασχοληθώ και με άλλους πέρα από το σπίτι μου. Αυτή τη βδομάδα έχουμε Κυπραίους υπαλλήλους. Κοιτάξτε,είμαι μικρή και δεν έχω δουλέψει με πολύ κόσμο ακόμη. Αλλά έχω συναναστραφεί αρκετούς ως άτομο που ήθελα εξυπηρέτηση κατά καιρούς.

Είναι οι πιο συχνοί τύποι Κύπριου εργαζομένου που θα συναντήσεις. Είναι λεγεώνα και είναι παντού (πάντα ήθελα να πω την ατάκα αυτή. Χαίρομαι που πραγματοποιούνται τα όνειρά μου σε ετούτην εδώ τη σελίδα).

  1. Οι υπάλληλοι που δεν διαχωρίζουν τα προσωπικά από τα επαγγελματικά: Αν και περιμένεις να σου μιλήσω για ενδοεταιρικές, ερωτικές σχέσεις στο ξεκαθαρίζω από την αρχή που δεν αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο. Μετά θα γινόμουν κίτρινη και δεν μου πάει το χρώμα, με χλομιάζει πώς να το κάνουμε… Εδώ εννοώ τους υπαλλήλους που είναι πασιφανές πως περνούν μία δύσκολη φάση στο σπίτι τους, μία κρίση στις προσωπικές ισορροπίες τους και ξεσπούν τα προβλήματά τους στη δουλειά και σε όποιον δύσμοιρο βρεθεί μπροστά τους. Είτε λέγεται πελάτης είτε συνάδελφος. Άστε που βρίσκουν συνέχεια προφάσεις για να σχολάνε νωρίτερα. Αυτά τα κόλπα είναι παλιά και τα ξέρουν πια όλα τα αφεντικά. Μα καμία πρωτοτυπία πια σε αυτόν τον τόπο;
  2. Ο «γλύφτης»: Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της έχει και μερικούς τέτοιους. Είναι ο τύπος που συμφωνεί με το αφεντικό ό,τι κι αν λέει. Δεν ‘πα να πει το αφεντικό ότι πέρασε έξω από το παράθυρό του ένας ιπτάμενος δίσκος με δύο εξωγήινους να τον χαιρετούν από το παράθυρο, ο τύπος ο γλύφτης αμέσως θα πει πως και εκείνος το είδε και μάλιστα ξέρει και τον ένα από τους δύο εξωγήινους και μπορεί να του κανονίσει και συνάντηση άμα θέλει. Αυτή η μάστιγα.
  3. Ο δημόσιος υπάλληλος: Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που χρήζει επιστημονικής ανάλυσης. Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων από ανέκδοτα μέχρι #true_stories. Είναι οι τύποι οι βολεμένοι, που θαρρείς πως έχουν βιδωθεί πάνω σε μία καρέκλα και ήταν αξίζουν πια ήταν όχι θα μείνουν εκεί για πάντα, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος ( ή μάλλον η σύνταξη).
  4. Ο «αλακκέφας» υπάλληλος: Προσπάθησα να βρω άλλη λέξη για να σας προσδιορίσω τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλου αλλά δυσκολεύτηκα. Βρήκα και δεύτερη, τη λέξη «σικκιμετζής». Όπως καταλαβαίνετε όταν πρόκειται για τους Κυπραίους το λεξιλόγιο μου απομονώνει όσα θέλει εκείνο. Είναι ο υπάλληλος που θα σε εξυπηρετήσει μεν αλλά θα σου βγάλει τη ψυχή δε.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24», στις 26 Οκτωβρίου, Φύλλο 30. 

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα