Neolaia Cyprus

‘Φωνάζει ο κλέφτης’

FONAZOI_KLEFTIS

Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, ω παλιοκλέψαντες και παλιοκλεφταρέοι…

Το πιο πάνω είναι ατάκα στο επίκαιρο έργο ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ του Δημήτρη Ψαθά, που μπορούσε να ήταν και ο τίτλος του έργου. Ατάκα του Τιμολέοντα, του τίμιου λογιστή, που τον απολύουν από όλες τις δουλειές διότι ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα των διευθυντών του, υπουργών κτλ. Τον ρόλο υποδύθηκε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Επίκαιρο, όσο κανένα άλλο έργο, λες και γράφτηκε για την σύγχρονη Ελλάδα και Κύπρο.

Άρωμα παλιάς ηθογραφικής κωμωδίας φέρει η φετινή πρώτη χειμερινή παράσταση του Σατιρικού Θεάτρου που ανεβάζει το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Η Πόπη Αβραάμ, η Μαριάννα Καυκαρίδου, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Βασίλης Μιχαήλ, ο Ανδρέας Ρόζου, o Μιχάλης Κορναράκης, ο Άντονυ Παπαμιχαήλ και η Αγγέλα Παπαϊωάννου, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν τους ήρωες της αξέχαστης αυτής κωμωδίας.
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη – Ντίνου Ηλιόπουλου – Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία. Τι κι αν μετρά 56 χρόνια ζωής; Το έργο φυσικά και παραμένει επίκαιρο, καθώς όπως έγραφε ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, οι κλέφτες και απατεώνες, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

Το “Φωνάζει ο Κλέφτης” είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά μας και παραμένει καυστική, επίκαιρη και αγαπημένη.

Υπόθεση του έργου:
Ένας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, ο Τιμολέων, που έχει χάσει πολλές φορές την δουλειά του εξαιτίας αυτής της εντιμότητας και που για να παίρνει θάρρος να λέει την αλήθεια, γιατί κατά βάση είναι πολύ δειλός, αναγκάζεται να πίνει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού, Προέδρου ενός μεγάλου Δημόσιου Οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από την Αμερική, και πηγαίνει στο σπίτι του για να του το επιστρέψει.

Η γυναίκα του στρατηγού, όμως, η Λία, καλύπτει τον αδελφό της, που έχει κάνει μεγάλες καταχρήσεις στον Οργανισμό του συζύγου της και το γράμμα αποδεικνύει τα ψέματα της και τις καταχρήσεις. Τελικά, η Λία αποκτά το γράμμα παρά την αντίδραση του έντιμου ανθρώπου, αλλά ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στον Οργανισμό του. Εκεί, αυτός ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις και όταν πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό, η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και…αριστερό και «εναντίον του καθεστώτος», κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Ο έντιμος άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή, αλλά η Λία αποφασίζει να δώσει τη λύση λέγοντας όλη την αλήθεια.

Ταυτότητα Παράστασης:

Συγγραφέας:
Δημήτρης Ψαθάς

Σκηνοθέτης:
Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σκηνικά-κοστούμια:
Κώστας Καυκαρίδης

Μουσικές επιλογές:
Μαριάννα Καυκαρίδου

Σχεδιασμός φωτισμού:
Βίκεντιος Χριστιανίδης

Διανομή
Κυρία ΛΙΑ:Πόπη Αβραάμ
Κυρία ΛΕΛΑ:Μαριάννα Καυκαρίδου
ΣΟΛΩΝ – Στρατηγός: Σπύρος Γεωργίου
ΑΝΤΩΝΗΣ:Βασίλης Μιχαήλ
ΤΙΜΟΛΕΩΝ:Ανδρέας Ρόζου
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ:Μιχάλης Κορναράκης
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ: Άντονι Παπαμιχαήλ
ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ:Αγγέλα Παπαϊωάννου

Παραστάσεις:
κάθε Σαββατο στις 8.30 μ.μ.
Kυριακή στις 6.30 μ.μ.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα