Neolaia Cyprus

Ο άγνωστες πτυχές του δημοσιογράφου Κ. Μόντη σε ημερίδα του Παν. Λευκωσίας

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ

Μια άγνωστη πτυχή του Κώστα Μόντη ανέδειξε ημερίδα του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία ασχολήθηκε με το πολυσχιδές  δημοσιογραφικό έργο του μεγάλου Κύπριου ποιητή.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών στην ημερίδα ανέδειξαν τη δημοσιογραφική πλευρά του ποιητή που  παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, βρίθει ωστόσο ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας, και συμπυκνώνει σημαντικές πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στην Κύπρο από τη δεκαετία του ’30, μέχρι τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας.

«Κανένας δεν ασχολήθηκε συστηματικά με το δημοσιογραφικό έργο του Κώστα Μόντη, το οποίο μέχρι σήμερα μένει εν πολλοίς άγνωστο στους νέους μελετητές και αθησαύριστο, σκορπισμένο σε εφημερίδες και περιοδικά», ανέφερε σε εισαγωγική προσφώνησή του ο διευθυντής του ΙΜΜΕ Ανδρέας Σοφοκλέους.

Το δημοσιογραφική έργο του Κώστα Μόντη ανήκει σε μια διαφορετική εποχή της κυπριακής δημοσιογραφίας. Σε μια εποχή που η εφημερίδα ήταν το απόλυτο μέσο και μορφές όπως ο Μόντης κοσμούσαν με μοναδικής αξίας υλικό τις στήλες της. Λύση ανάγκης αφού ως απόφοιτος της Νομικής Αθηνών του απαγορεύτηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, και εκφραστική διέξοδος, αφού, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου, «ήταν αμετανόητος γραφιάς και δεν στάθηκε ποτέ άφωνος διανοούμενος».

Η δημοσιογραφία του Κώστα Μόντη υπήρξε αδέσμευτη, μακριά από τα κομματικά και παραταξιακά πάθη της εποχής του με αποκορύφωμα την έκδοση το 1946 της δικής του ακομμάτιστης εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ελευθέρα Φωνή», η κυκλοφορία της οποίας ωστόσο στο δεδομένο πολιτικό περιβάλλον αποδείχθηκε βραχύβια.

«Ο Κώστας Μόντης δεν υπήρξε πολιτικός συντάκτης ωστόσο μέσα από τα κείμενά του προβάλλει ιδιαίτερα πολιτικός», όπως ανέφερε στα συμπεράσματα της ημερίδας ο Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργος Παυλίδης.

Η δημοσιογραφική πέννα του Κώστα Μόντη άγγιξε όλα τα θέματα με τα οποία μπορούσε να ασχοληθεί η κυπριακή δημοσιογραφία της εποχής. Έγραψε κείμενα πολιτικά στα οποία υποστήριζε την ενότητα του εσωτερικού μετώπου ενώπιον του κοινού στόχου της απελευθέρωσης και της Ένωσης με την Ελλάδα, κοινωνικά, στα οποία περιγράφει τη δύσκολη ζωή των Κύπριων μεταλλωρύχων, ταξιδιωτικά, στα οποία διαφαίνεται η αγάπη του για την Ελλάδα, οικονομικά, με τη συμμετοχή του στην έκδοση το 1959 της εφημερίδας «Εμπορικής», λογοτεχνικά και θεατρικά όπως θα ανέμενε κανείς από τον ποιητή, ακόμα και κοσμικά, στα οποία περιέγραφε την ανέμελη ζωή των Κυπρίων παραθεριστών στα ορεινά θέρετρα της Κύπρου.

«Ασχολήθηκα με τα μικρά και ταπεινά πράγματα της ζωής και προσπάθησα να τα βγάλω από την αφάνεια», ανέφερε άλλωστε σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο ΡΙΚ και στον Κλείτο Ιωαννίδη.

Δημοσιογραφικά κείμενα του Κύπριου λογοτέχνη βρίσκονται σε 19 εφημερίδες και περιοδικά που εκδόθηκαν στην Κύπρο, ενώ το 1964 συνεργάστηκε και με το ΡΙΚ για μια ειδική λογοτεχνική εκπομπή.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι συνεργασίες του ποιητή με τα έντυπα «Ελευθερία», «Θέατρο», «Times of Cyprus», «Πνευματική Κύπρος», «Ελευθέρα Φωνή» και εμπορική, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα οι συνεργασίες του και με άλλα έντυπα να διερευνηθούν περαιτέρω ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα του δημοσιογραφικού του έργου που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συνολικής πνευματικής προσφοράς του.

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα