Neolaia Cyprus

Οι καλύτερες εργασίες για το 2014

ergasia-kai-xara

Μάθε ποιες δουλειές θα έχουν επιτυχία φέτος και τα επόμενα χρόνια

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς; 

Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τις εργασίες οι οποίες θα έχουν δυσοίωνο μέλλον τα επόμενα χρόνια. Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι οι θέσεις εργασίας αφορούν τον: Ταχυδρόμο, Αγρότης, Υπεύθυνος μέτρησης ρεύματος, Δημοσιογράφος εφημερίδας, Ταξιδιωτικός πράκτορας, Ξυλοκόπος, Αεροσυνοδός, Μηχανουργός, Υπάλληλος σε εκτυπωτικό μαγαζί και φοροεισπράκτορας.

Στη σημερινή έκδοση θα ασχοληθούμε με τις θέσεις που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας έχουν ένα πολλή σπουδαίο μέλλον μπροστά τους. Οι στατιστική αναφέρεται στις προοπτικές που θα έχουν αυτές οι εργασίες μέχρι και το 2022. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα αναλύοντας τα και με βάση πάντα φυσικά και τις δικές σου προτιμήσεις να επιλέξει το επάγγελμα που θέλεις. Οφείλω όμως να υπενθυμίσω ότι η επιλογή της καριέρας και σταδιοδρομίας σου δεν θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με τις προοπτικές που θα σου προσφέρει σε θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει αυτή η δουλειά να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από χρήματα. Οποιαδήποτε δουλειά επιλέξεις και δεν σου αρέσει πραγματικά τότε απλά όσες θέσεις εργασίας και αν υπάρχουν στο συγκεκριμένο τομέα τότε δεν θα μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Επίσης τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην συγκεκριμένη έρευνα είναι από την Αμερικανική Στατιστική υπηρεσία χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αφορούν μόνο τις ΗΠΑ. Σαν μια οικονομία η οποία κινεί τα νήματα σε όλο τον κόσμο η Αμερικανική σημαίνει ότι η έρευνες που γίνονται στον χώρο εργασίας στη συγκεκριμένη χώρα επηρεάζει άμεσα η έμμεσα και τις υπόλοιπες οικονομίες.

Ποίοι οι τομείς που θα έχουν μέλλον

Πλέον ο κόσμος αλλάζει δραματικά και συνεχώς. Ορισμένες θέσεις χάνουν την παλιά τους δόξα και κάποιες άλλες έρχονται να τις αντικαταστήσουν. Οι τομείς οι οποίοι θα έχουν τα επόμενα χρόνια την μεγαλύτερη απήχηση και τις περισσότερες θέσεις εργασίας θα αφορούν κυρίως τις επιστήμες όπως ακαδημαϊκοί, οι τομείς των νέων τεχνολογιών καθώς και της εκπαίδευσης. Επίσης οι τομείς της υγείας θα συνεχίσουν να κρατούν την προνομιακή τους θέση την οποία κατείχε και μέχρι σήμερα.

Ακόμη η επιλογή αυτών των θέσεων εργασίας που θα ακολουθήσει αργότερα στο άρθρο ως οι καλύτερες έχει να κάνει και με το γεγονός ότι προσφέρουν ευελιξία στον τρόπο που θα τις εκμεταλλευτείς. Χαρακτηριστικό για αυτό το σημείο αποτελεί η 1η στη λίστα με τις καλύτερες δουλειές ο Μαθηματικός. Σπουδάζοντας και παίρνοντας πτυχίο στα Μαθηματικά δεν περιορίζεσαι μόνο στο να διδάξεις τις γνώσεις σου σε ένα σχολείο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις που απέκτησες στο πτυχίο για να κάνεις κάτι διαφορετικό όπως η στατιστική ή η λογιστική. Σύμφωνα και με την έρευνα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να μπορείς να εκμεταλλευτείς με πολλαπλούς τρόπους το πτυχίο σου και για αυτό το λόγο τις θέσεις στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που δεν περιορίζουν αλλά δίνουν πολλές ευκαιρίες.

Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής

Για την δημιουργία αυτής της λίστας εκτός των προοπτικών που δημιουργούν αυτά τα επαγγέλματα υπολογίστηκε και η ισορροπία που επικρατεί ανάμεσα στις 2 ζωές που αναγκαστικά κάνουμε όλοι μας. Μπορεί πλέον να μην έχουμε την δυνατότητα αυτής της επιλογής αλλά καλό θα ήταν να ήταν προαπαιτούμενο για την επιλογή της καριέρας που θέλεις. Η ισορροπία αυτή θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποδοτικός στον χώρο εργασίας σου και πιο ευτυχισμένος στην προσωπική σου ζωή. Έτσι η λίστα ασχολείται και με τα ποσοστά stress που καταβάλουν τον εργαζόμενο.

Δείτε τις καλύτερες θέσεις εργασίας που σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Στατιστικής υπηρεσίας έχουν τόσο παρόν αλλά και μέλλον μπροστά του όσο αφορά στο ποσοστό εργοδότησης.

Μαθηματικός

Πρώτο στη λίστα με τις καλύτερες εργασίες είναι ο Μαθηματικός. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού τα Μαθηματικά αποτελούν το κεντρικό σημείο σχεδόν όλων των επιστημών. Με βάση τα μαθηματικά εξελίχθηκαν και τα υπόλοιπα και αυτό συνεπάγεται ότι ένα πτυχίο σε αυτό τον κλάδο θα μπορεί να σου ανοίξει άμεσα πόρτες. Επίσης το πτυχίο των μαθηματικών θα μπορεί να σε οδηγήσει σε νεώτερο στάδιο στο να αποκτήσεις μεταπτυχιακό σε άλλες επιστήμες όπως τα οικονομικά και η φυσική. Φυσικά αποτελεί και μια δύσκολη επιλογή καριέρας αφού χρειάζεται η συνεχής επιμόρφωση αλλά πλέον δεν υπάρχει χώρος εργασίας στον οποίο να μην χρειάζεται αυτό. Στην έρευνα γίνεται λόγος ότι τα μαθηματικά τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια σημαντική αυξανόμενη προοπτική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε περίοδο «αναγέννηση των μαθηματικών».  Τα πάντα πλέον έχουν ως βάση τους αριθμούς. Επίσης υπάρχει και μια συνεχιζόμενη αύξηση μισθών στον χώρο της εργασίας των Μαθηματικών με τον μέσω ετήσιο μισθό για έναν Αμερικάνο να είναι στις 101 χιλιάδες δολάρια. Ακόμη είναι ένας τομέας στον οποίο αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι το 2022 κατά 23% κάτι που δίνει σημαντικές προοπτικές σε αυτούς που θα ξεκινήσουν σπουδές αυτό το διάστημα.

Μόνιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

Στη 2η θέση στη λίστα μας βρίσκεται ο καθηγητής Πανεπιστημίου. Ο κόσμος πλέον που επιλέγει να σπουδάσει λόγο και των μεγαλύτερων δυνατοτήτων που υπάρχουν είναι πολύ περισσότερος. Αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στα πανεπιστήμια. Επίσης το να έχεις δικαίωμα να γίνεις καθηγητής πανεπιστημίου σημαίνει ότι έχεις διδακτορικό τίτλο κάτι που συνεπάγεται ότι αυτό που έκανες το θέλεις πολύ για να επιλέξεις να σπουδάζεις τουλάχιστον 7-9 χρόνια. Αυτό με βάση και τις καλές προοπτικές για εργοδότηση στο συγκεκριμένο τομέα θα σε οδηγήσει στο να έχει μια καλή καριέρα. Επίσης αν αναλογιστείς τις διαφορές που υπάρχουν στην ωριμότητα που θα συναντήσεις στις πανεπιστημιακές αίθουσες σε σχέση με αυτό που θα συναντήσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάνει το εργασιακό σου περιβάλλον πιο ισορροπημένο. Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός καθηγητή είναι στις 68,790 δολάρια ενώ μέχρι και το 2022 αναμένεται να υπάρξει 19% αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Στατιστικολόγος

Παρόλο που θεωρείται , τουλάχιστον για το Κυπριακό και Ελληνικό σύστημα παιδείας, ένας κλάδος ο οποίος έχει άμεση σχέση με τα μαθηματικά ο στατιστικολόγος είναι μια διαφορετική επιστήμη. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη που υπήρξε οδήγησε στο να γίνει η στατιστική ανάλυση όλο και πιο σημαντική για τις επιχειρήσεις. Ένας στατιστικολόγος ασχολείται με την μετατροπή πραγματικών αριθμών σε γραφήματα. Επίσης θα πρέπει να δημιουργεί μέσα από τις στατιστικές του έρευνες τα κατάλληλα συμπεράσματα. Πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια οι οποίες θέλουν να δουλεύουν με επαγγελματισμό αντιλαμβανόμενοι την σημαντικότητα της στατιστικής προσλαμβάνουν στατιστικολόγους ούτως ώστε να έχουν στα στοιχεία τους είτε έρευνες αγοράς είτε την άποψη του κόσμου για διάφορα θέματα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους ανάμεσα στον καταναλωτή. Επίσης τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την δημιουργία εταιρειών που ασχολούνται με τις στατιστικές έρευνες κάτι που οδήγησε στην αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτό. Ο μέσος ετήσιος μισθός για ένα στατιστικολόγο είναι τα 75,560 δολάρια με την προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας έως το 2022 να είναι στο 27%.

Αναλογιστής – Ασφάλειες

Ο Αναλογιστής είναι ο άνθρωπος που απασχολείται με την αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών καθώς και κινδύνων κάθε είδους. Με βάση τα Μαθηματικά και την Στατιστική ο αναλογιστής προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες οι οποίες συνήθως παρέχουν ασφάλειες ζωής ή άλλων ειδών ασφάλειας. Καθορίζει την πολιτική της εταιρείας η οποία παρέχει ασφάλειες τόσο στις τιμές με ασφαλιστικές προβλέψεις όσο και στην δημιουργία νέων προϊόντων από την εταιρεία αυτή αναλύοντας τον προϋπολογισμό που του παρέχεται. Ο λόγος που βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα το επάγγελμα αυτό είναι η αυξανόμενη τάση των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την έρευνα μέχρι το 2022 θα υπάρξει κατά 26% αύξηση στις θέσεις εργασίας. Μέσος ετήσιος μισθός ενός αναλογιστή είναι τα 93,680 δολάρια.

Ωτορινολαρυγγολόγος  – Ακουολόγος

Στη 5η θέση συναντάμε το πρώτο επάγγελμα που έχει σχέση με τον τομέα της Υγείας. Ο Ακουολόγος είναι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για τα βαρήκοα άτομα ,συνήθως ηλικιωμένοι, και πρόκειται για μια καινούργια επιστήμη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα στην Κύπρο δεν υπάρχουν ακόμα κανονισμοί ακουολογίας αλλά διέπονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που είναι ένας τομέας στον οποίο δεν υπάρχει ιδιαίτερη άνθηση μέχρι σήμερα σύμφωνα με την έρευνα οι νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στο θέμα των βαρήκοων ατόμων θα οδηγήσει σε εκτίναξη των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Πλέον οι συσκευές έγινα πιο «ελκυστικές» για τον καταναλωτή κάτι που μεταφράζει σε περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να υπάρξει αύξηση κατά 34% μέχρι το 2022 ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός είναι τα 69,720 δολάρια.

Οδοντίατρος – Υπεύθυνος για την υγιεινή των δοντιών

Οι ευκαιρίες σε αυτό τον εξειδικευμένο τομέα της οδοντιατρικής αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και το 2022 αφού θα φθάσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 33%. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι σε ορισμένες χώρες ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα η εξειδικευμένη αυτή οδοντιατρική θεωρείται παράνομη παρόλο που οι πλείστες χώρες την δέχονται σαν επιστήμη. Η οδοντίατροι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και λεύκανση των δοντιών. Σε μια εποχή όπου η εξειδίκευση είναι αυτή που κάνει την διαφορά στον τομέα της Υγείας ο χώρος εργασίας αυτός μπορεί να αποβεί σημαντικός για το μέλλον εφόσον ξεκαθαριστούν φυσικά ορισμένες πρόνοιες τους όπως η αναγνώριση του σε όλες τις χώρες. Ο μέσος ετήσιος μισθός είναι στα 70,210 δολάρια.

Δημιουργός εφαρμογών – Μηχανικός λογισμικού

Στην 7η θέση με τις καλύτερες θέσεις εργασίας συναντάμε τον τομέα της τεχνολογίας. Ο Μηχανικός Λογισμικού είναι υπεύθυνος για την ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση και συντήρηση λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η απότομη αύξηση της τεχνολογίας μέρα με την ημέρα οδηγεί στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν το αύριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το ότι μπορούμε σήμερα να διαχειριζόμαστε μέσω του κινητού μας χιλιάδες εφαρμογές το οφείλουμε σε αυτό τον κλάδο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πανεπιστήμια της Κύπρου άνοιξαν και προσφέρουν αυτή την εξειδίκευση η οποία αναμένεται να είναι το μέλλον.  Μέχρι το 2022 αναμένεται να έχουμε αύξηση στις θέσεις εργασίας κατά 22% ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός είναι 93,350 δολάρια.

Αναλυτής τεχνολογικών συστημάτων

Η 2η εργασία στο τομέα της τεχνολογίας αφορά και πάλι τον έλεγχο των νέων μέσων. Ο Αναλυτής τεχνολογικών συστημάτων έχει ως εργασία τον έλεγχο αλλά και την πρόοδο την ήδη εφαρμοσμένων τεχνολογιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παρεμφερή αντικείμενα όπως τα έξυπνα τηλέφωνα. Επίσης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των συστημάτων από κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό εμπερικλείει ότι μπορούν να βρουν εργασία τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως τράπεζες στις οποίες υπάρχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων σε ηλεκτρονικό δίκτυο. Η σημασία τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια έτσι θα έχουμε αύξηση στις θέσεις εργασίας κατά 25% μέχρι το 2022.

 Λογοθεραπευτής

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου η οποία προκαλείται από διάφορες διαταραχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας. Παρόλο που είναι μια επιστήμη η οποία αναπτύχθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα εντούτοις αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση. Λόγω της ανάγκης για επικοινωνία στο σήμερα και λόγω και της πολυμορφίας του επαγγέλματος το οποίο μπορεί να εργαστεί πλέον και στον τομέα της εκπαίδευσης αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα μέχρι το 2022 θα υπάρξει μέχρι και 19% περισσότερες θέσεις για λογοθεραπευτές.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα «24».

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα